Ezt ajánljuk mi


Ünnep, programok: augusztus 20.

A fővárosi programsorozat már augusztus 18-án, a Magyar Ízek Utcájával elkezdődik, amit több zenei produkció is kísér, például egy Tankcsapda-koncert a Gellért szobornál. Az ünnephez tartozó esti tűzijáték pedig meglepetéssel is szolgál majd.

„Augusztus 20-al talán a legnépszerűbb, a legtöbb embert vonzó nemzeti ünnepünk. Több százezer ember vesz részt a programokon, és a csúcspontot jelentő tűzijátékot több mint félmillióan nézik.” –a kormányszóvivő szerint. Három napos lesz az idei augusztus 20-i nemzeti ünnep – mondta Kovács Zoltán.
A Magyar Ízek Utcája augusztus 18-án, szombaton megnyílik, és a hosszú hétvége mindhárom napján várja a látogatókat. Szintén mindhárom nap lesznek koncertek.

A tűzijátékban megjelennek a nemzeti színek és az arany, és meglepetéssel is készülnek majd. Idén több mint 21 ezer effektet lőnek majd fel augusztus 20-án este. A tűzijátékot a Lánchíd és a Margit híd közötti szakaszon, valamint a Margit hídon ajánlják megtekinteni. A szervezők és a biztonságért felelős szervek folyamatosan zárt láncú összeköttetéssel kommunikálhatnak egymással, szükség esetén a tűzijáték egy gombnyomással leállítható. Az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs már megkezdte működését.
 Az idén az Olimpia parkból a fogyatékossággal élők élvezhetik a látványt. A zenei aláfestést Szarka Tamás műve adja.

Augusztus 20-án a programok idén is a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen beszédet mond Áder János köztársasági elnök.
Emellett idén is lesz hagyományos ünnepi szentmise és körmenet, a budai Várban tartják a mesterségek ünnepét. Augusztus 20-án a programokat szokás szerint az esti ünnepi tűzijáték zárja.

 A Szent István-napi kenyér idén a Kurdi Family Pék Kft. fejlesztése, a Várhegyi Deres lett. A cipó formájú, ropogós búzakenyér egy csipet kukoricával, egyedi metszéssel, friss kovásszal készül, 12 órás érlelelés után. A pékszövetségnél arra számítanak, hogy ez a kenyér is még évekig a magyar vásárlók kedvence lesz.

„…minden pék hozzájuthat ennek a receptjéhez és ezt az elmúlt évek alapján igénylik is ezt a receptet.  Az eddigi jelentkezések alapján reméljük, hogy az ország nagyon sok pontján lehet majd kapni” – mondta a szervezet elnöke, Septe József.
A Magyar Pékszövetség idei, augusztus 20-a alkalmából szervezett termékversenyét a hagyományokhoz híven 3 kategóriában hirdették meg, hónapokkal az esemény előtt. A fehérkenyér, rozskenyér és innovatív termékekre kiírt megmérettetésre idén is több tucat pályamunka érkezett. A győztes kenyereket a Magyar Ízek utcájában lehet majd megkóstolni.
Idén hetedik alkalommal írta ki az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyre az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistából válogathattak.

Az idei győztes a „Három kívánság” torta, a budapesti Nándori Cukrászda alkotása. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet. Házias jellegű, a családok kedvenc habos tortája lehet. Három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, és a darabos túró, ami igazi magyar különlegességnek számít. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes “habfelhő” borítja. 
A „Három kívánság” alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.
 Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel évek óta az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre.
A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrásza egy Kenwood professzionális robotgépet nyert. A magyar fejlesztésű Dcont® vércukormérő készülékeket gyártó 77 Elektronika Kft., mely a programot kezdetektől támogatja, különdíjat ajánlott fel az Édességlabor számára a „Csipkerózsa” elnevezésű kreációjáért. A torta az innovatív technológia és a különlegeses alapanyagok, mint a hárfavirág és a sáfrányos szeklice, felhasználásának köszönhetően nyerte el a zsűri tetszését.
A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként az Egy Csepp Figyelem Alapítvány meghirdette a hobbicukrászok versenyét, a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyt is, nem szakképzett cukrászok nevezhetnek minden évben. A fődíj egy Kenwood robotgép, a Dcont® okos vércukormérők hazai fejlesztője és gyártója, a 77 Elektronika Kft. különdíját a legkreatívabb recept megalkotója kapja. Idén első alkalommal a Diabess-Györgytea ajándékcsomagját viheti haza annak a tortának a megalkotója, aki valamely gyógynövény felhasználásával készített színvonalas édességet. Nevezés szeptember 16-ig!

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája”, pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Magyarország Tortája idén a „Komáromi kisleány”- a komáromi Jánoska Cukrászda, ezen belül Sztaracsek Ádám alkotása lett.
A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, melyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A dió, a méz, a fahéj és a gyömbér ízei a családi ünnepek asztalának édességeit idézik. Az alkotó szűkebb hazájára, Komárom városára hívja fel a figyelmet, bízva abban, hogy a népdalbéli kislányról elnevezett torta a város egyik büszkeségévé válik.

A két győztes édességet augusztus 18-tól az ország számos cukrászdájában árusítják, de augusztus 18-án, 19-én és 20-án a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatja bárki a Várkert Bazárnál, ahol a Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft. közreműködésével idén is lehetőség lesz ingyenes vércukor mérésre.