Film


10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál

A Frankofón Fesztivál idén 20. alkalommal tér vissza, hogy - mint minden évben - idén is bemutassa a frankofón kultúrák sokszínűségét. Még több film, zene, színház, irodalom, előadás, kerekasztal-beszélgetés, kiállítás:  csupa izgalmas program a francia nyelv körül.

 

Az egyhónapos fesztivál nyitó eseménye, a szintén kerek évfordulóját ünneplő, 10. Frankofón Filmnapok február 26. és március 7 között zajlik az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben.

 

Az idei válogatás 23 filmje és 5 rövidfilmje Algériából, Belgiumból, Franciaországból, Kanadából, Kenyából, Marokkóból, Svájcból és Tunéziából érkezik. A - sok esetben - nemzetközi fesztiválokon is elismert filmeket Magyarországon (sőt, némelyiket Európában is) premier előtt láthatják a nézők. Nagy visszatérő Catherine Deneuve, két filmet is vetítenek főszereplésével: Az igazság és A nap szépe.

A nap szépe

A Filmnapok február 26-án Hirokazu Kore-eda Cannes-ban díjazott japán rendező  Az igazság c. filmjével indul az Uránia Nemzeti Filmszínházban, majd március 8-án, a budapesti vetítések után, folytatódik 14 magyarországi város mozitermeiben.

Vetítésre kerül több filmvígjáték,

például a 212-es szoba. De izgalmasnak ígérkezik a

Versenyláz című film is, aminek középpontjában a Tour de France áll.

 

Frankofón Fesztivál a filmek mellett a kultúra számos más oldalát is bemutatja: egész márciusban komoly- és könnyűzenei koncertekkel, színdarabokkal és könyvbemutatókkal várják a frankofón kultúra szerelmeseit. Budapesten a MÜPA, a Liszt Emlékmúzeum, a Trafó, a Műcsarnok, az  Operettszínház, az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtára, az ELTE és a Francia Intézet mellett, természetesen, az ország számos városában.

 

Vive le Jazz! Március utolsó hetének kiemelkedő eseménysorozata a Frankofón Jazz Fesztivál. Csibészség, kreativitás, könnyed melankólia – a franciákkal kapcsolatos pozitív sztereotípiákra a zenéjük is ráerősít. A francia jazz az európai színtéren belül is különleges színfoltot képvisel, megannyi különböző megközelítésmódot és integráns világot foglal magába. A BMC és a Francia Intézet közötti, csaknem húszéves együttműködése nyitott új fejezet a Frankofón Fesztivál keretében megrendezett francia jazzfesztivállal.

A koncertsorozat idén a Vive le Jazz! nevet kapta, és összesen öt izgalmas koncertet kínál március 26. és április 4. között.