Film


A Magyar Mozgókép Díjak nyertesei

A Hasadék a legjobb film, a Post Mortem kapta a legtöbb díjat

 

Ünnepélyes keretek között átadták a Magyar Mozgókép Díjakat, összesen 20 kategóriában.

 

Krasznahorkai Balázs

A Magyar Filmakadémia zsűrije – melynek elnöke Márta István volt - Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének ítélte a legjobb játékfilmnek járó díjat.

 

A legjobb tévéfilm Dombrovszky Linda Pilátus című alkotása lett, a legjobb tévésorozatnak A Martfűi Rémet tartotta a zsűri. A legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Bozsogi János vehette át az Ezerkilencszáztizenkilenc című alkotásáért. A legjobb animációsfilm kategóriát Cakó Ferenc nyerte a Világzabáló és visszaállító című munkájával. Az egészestés dokumentumfilm győztese A mi Kodályunk című film, melynek rendezője Petrovics Eszter. A rövid dokumentumfilm kategóriát Udvardy Zsolt és Géczy Dávid Népirtás Pozsonyligetfalun című alkotása nyerte,

 

Varsics Péter

míg a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat Varsics Péter vihette haza az Így vagy tökéletes című romantikus vígjátékáért.

 

Dombrovszky Linda

A legjobb rendezőnek járó elismerést Dombrovszky Lindának ítélte a zsűri a Pilátus című alkotásáért.

 

Hámori Ildikó

A legjobb női főszereplőnek járó díjat Hámori Ildikó vehette át a Pilátusban nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi főszereplő díját Gáspár Tibor vihette haza A feltaláló címszerepéért. A legjobb mellékszereplő díját Cserhalmi György kapta a Rododendronban nyújtott alakításért.

A Post Mortem kapta a legtöbb díjat: a legjobb operatőr Nagy András, a legjobb vágó Király István, díszlet/látvány kategóriában pedig Hujber Balázst tartotta a zsűri a legjobbnak, a legjobb maszk győztese pedig Hámori Dániel lett az ebben a filmben nyújtott teljesítményéért.

A legjobb forgatókönyvírónak járó díjat Nagy Dénes vehette át az Ezüst Medve-díjas Természetes fény című filmért, a legjobb jelmezt Ágh Márton tervezte szintén ebben az alkotásban. A legjobb hang díját Madácsi Imre kapta a Pesti balhéért, a legjobb zeneszerzőnek járó elismerést pedig Selmeczi György kapta a Lángolj és világíts zenéjének megkomponálásáért. A közönségdíjat Béres László A taxis című kisjátékfilmje vitte haza.

A díjat Kelemen Zénó, Munkácsy-díjas szobrászművész tervezte. „A díj alapvető gondolati ívét a Szamothrakéi Niké a hellenisztikus rodoszi iskola mesterműve ihlette, mely az évszázadok alatt a győzelem legfőbb attribútuma lett. Elképzelésem szerint a torzót a lehető legjobban szerettem volna formailag elvonatkoztatni úgy, hogy minél inkább a jelszerűség felé mutasson, és díj szerűvé váljon” – nyilatkozta Kelemen Zénó, Munkácsy Díjas szobrászművész.

 

A korábban közzétett jelöltekből a Magyar Filmakadémia zsűrije döntött a nyertesekről. Az ünnepélyes díjátadóra a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett első Magyar Mozgókép Fesztivál záróakkordjaként került sor, Balatonfüreden.

www.mozgokepfesztival.hu               https://magyarfilmakademia.hu/hu

 

https://www.facebook.com/MagyarMozgokepFesztival  https://www.instagram.com/magyarmozgokepfesztival/

 

Fotó: Gyukli Gyula