Film


Elhunyt Roy Dotrice, az Amadeus Leopold Mozartja

Kilencvennégy éves korában meghalt a hírneves brit filmszínész, az Amadeus és a Trónok harca sztárja, Roy Dotrice – tájékoztatta családja a BBC-t. A férfi hétfőn hunyt el londoni otthonában, három lánya és unokái körében. 

Roy Dotrice 1923. május 26-án született az Egyesült Királyságban. A II. világháború alatt a brit királyi légierőnél szolgált, majd miután repülőgépét lelőtték, német hadifogságba került. Itt ízlelte meg először a színjátszás ízét, amikor fogolytársai előtt szerepelt.

 

Az ötvenes évektől folyamatosan láthattuk őt filmekben és televíziós sorozatokban, illetve játszott színdarabokban. Az Oscar-díjjal jutalmazott 1984-es Amadeusban ő játszotta a címszereplő apját, a zeneszerzőként szintén közismert Leopold Mozartot. Felbukkant a Kis zűr Korzikán (1984), A jó zsaru (1991), A skarlát betű (1995) és a Hellboy 2. (2008) című filmekben is. Az 1987 és 1990 között futó televíziós sorozatban, A szépség és a szörnyetegben ő alakította Jacob Wellst.

 

Később a Trónok harcában bukkant fel, ahol Hallynet játszotta. Eredetileg egyébként jelentősebb szerepet szántak neki: ő lett volna a 2011 és 2016 között rendszeresen felbukkanó Pycelle nagymester. Egészségügyi okokból végül Dotrice kiesett, és Julian Glover lépett a helyére. Viszont ő narrálta A tűz és jég dala hangoskönyveket: ezeket szintén George R. R. Martin jegyzi. A Guinness-rekordok könyve szerint ő volt az a színész, aki a legtöbb különböző karaktert megszólaltatott egyazon hangoskönyvön belül. Egész pontosan 224 szereplőről beszélhetünk.

 

Pályája során Dotrice megkapta a Tony-díjat, illetve a legjobb televíziós színésznek járó BAFTA-díjat is.

 

Forrás: BBC, MNO

Fotó: BBC