Film


Világsztárokkal indult a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Jobbnál jobb filmek vetítése esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jött Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei.

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Francia Intézetben kezdődött szeptember 4-én egy szakmai workshoppal a film megőrzésről és a film közoktatásban betöltött szerepéről. De láthattunk itt magyar sci-fit a 30-as évekből, előadást Az aranyember című Jókai regény filmváltozatairól, és betekintést nyerhetünk Abel Gance 10 órás Napóleon-filmjének kalandos restaurálási történetébe is.

A Maraton nyitóestjén a restaurált, Oscar-díjas Mephisto c. filmet vetítették az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

A továbbiakban 60 filmóriást (pl. 2001 Űrodüsszeia, Ridley Scott Párbajhősök, Federico Fellini 8 és fél, a Pomádé, Milos Forman Amadeus, Mészáros Márta, Sára Sándor és Szabó István restaurált filmjei.) láthattunk 500 Ft-os jegyár mellett. A budapesti Szent István tér szeptember 5-től az ország legnagyobb “mozijává” alakult: vetítették Korda Sándor gyönyörű, 1918-as Az aranyemberét - Zagar és a Changing Grey zenei kíséretével, szeptember 6-án, este Claudia Cardinale színésznő személyes részvételével a Volt egyszer egy Vadnyugatot. Szeptember 7-én a Moszkva tér, 8-án pedig A nagy kékség volt látható a téren - a főszereplő, Jean-Marc Barr jelenlétében.

 

A programban találhattunk felújított némafilmeket is, élő zenei kísérettel, mint W.G. Pabst Pandora szelencéje című filmje, vagy Illés Jenő Mania című német-lengyel koprodukcióban készült filmje, Pola Negrivel a főszerepben.

Az animációs filmek között is voltak filmes csemegék, ilyen például Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa, John Halas Állatfarmja, az Oscar-díjas A légy és a frissen restaurált Macskafogó.

Katinka Faragó - Ingmar Bergman producere - Szabó Istvánnal beszélgetett a közönség előtt a legendás mesterről, amelyet Bergman gyönyörű Mozart-filmje, A varázsfuvola követett. Katinka Faragó produceri mesterkurzust tartott emellett a Fanny és Alexander készítéséről.

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel, a Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik blokkja a közép-európai „titok” nyomába eredt. A középpontban A Grand Budapest Hotel állt és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták. 

 

A II. Budapesti Klasszikus Film Maraton a Cannes-i Fesztivál Cannes Classics szekciójának is tisztelgett egy bő válogatással. Felújítva, tökéletes kép-és hangminőségben volt látható Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Billy Wildertől A legénylakás, Vittorio de Sicától a  Biciklitolvajok és a világ egyik legjobb filmjének tartott Szédülés is Hitchcocktól.

Trailerek:

https://vimeo.com/283309807
https://vimeo.com/287621965

 

Nagy tapssal fogadták sajtótájékoztatóján Claudia Cardinalét, a 2. Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendégét.

A legendás olasz színésznő felidézte pályája emlékezetes pillanatait. Mint mondta, két kedvenc forgatása a Párduc volt Luchino Viscontival és a Volt egyszer egy Vadnyugat Sergio Leonéval.

Társadalmi szerepvállalásáról is beszélt.

„Az UNESCO jószolgálati nagykövete vagyok. Védelmezem a nőket, és támogatom az Amnesty Internationalt is a halálbüntetés elleni harcban. Támogatom a Kambodzsai Gyerekek nevű alapítványt is. Nemcsak a nőket védem, hanem a férfiakat is, a homoszexuális férfiak jogait” – mondta a világhírű színésznő.

A fesztivál nyitóestjén a felújított Mephisto vetítésén a film operatőre, Koltai Lajos, főszereplője, Klaus Maria Brandauer és rendezője, Szabó István is ott volt. Az Uránia Filmszínházban felidézték, hogyan örültek az alkotók a film Oscar-díjának 1982-ben.

„Egyáltalán nem lehetett számítani arra, hogy nyerünk, Szinte lehetetlennek tartottam. Andrzej Wajda filmje is a jelöltek között volt. Nagy meglepetés volt, és ez kicsit elragadott” - emlékezett Szabó István.

Klaus Maria Brandauer a Mephisto színész főszereplőjére utalva arról beszélt, hogy ha gond van, nem bújhatunk el a foglalkozásunk mögé, hallatni kell a hangunkat.

„Ez egy európai film volt természetesen. Európa egy fantasztikus gondolat. Fontos, hogy ne veszítsük el ezt az álmot, amely mostanában veszélyben van” - mondta az osztrák színész.