Irodalom


5 könyv a nyár utolsó felére

Bármerre is járunk szerte a világon, ha egy jó könyv van nálunk, bárhol otthonosan érezhetjük magunkat, csak egy kényelmes ülőalkalmatosság, egy pohár kortyolgatnivaló és természetesen az a bizonyos jó könyv kell hozzá. 

Hála az égnek, hogy az írás tudománya még nem veszett ki a világból. Hova máshova menekülhetnénk a szürke hétköznapokból, mint egy vagány történetbe vagy egy megmosolyogtató momentum közepébe?! Egy fáradságos nap végén, más történeteibe bújva megfeledkezhetünk saját gondjainkról.

A következőkben különféle, könnyebb és nehezebb olvasmányról olvashattok, amelyek felkeltették az érdeklődésünket, és egyáltalán nem bántuk meg, hogy elolvastuk őket. - Bátran ajánljuk nektek is.

„Az első” egy könyv, aminek 15 írója van: Dragomán György, Fiala Borcsa, Garaczi László, Gimesi Dóra, Grecsó Krisztián, Háy János, Kalapos Éva Veronika, Karafiáth Orsolya, Lakatos Levente, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Németh B. Eszter, Nyáry Krisztián és Tasnádi István.

Szóval egy könyv és 15 író. Hmm... ez elgondolkodtató, vajon miről is szólhat? A cím remek segítség, 14 történeten át, 15 író szemszögéből olvashatjuk azt a bizonyos dolgot, amelyet tényleg csak egyszer veszíthetünk el életünk során, (és most zárjuk ki a plasztikai sebészek által nyújtott orvoslást és technológiát). Igen, ez az iromány a szüzesség elvesztéséről szól. Arról beszél amiről általában mindenki hallgat, vagy csak a nagyon szűk családi és baráti körnek mesél róla: milyen érzés volt az első intim alkalom, meghitt és hajazott a tökéletességre vagy kamaszos hormonoktól túlfűtött érzelmek vezettek odáig, hogy megtegyük az első lépést. Hogy tervezett volt, vagy csak sodródtunk az árral.

Több író, más-más nyelvezet, mégis mindenki számára könnyen fogyasztható. És megkérdezheted magadtól, miért érdekel téged más szexuális élete. Egyszerű a válasz: ez igazából nem a szexről szól, hanem különböző korosztályú nők és férfiak érzelmiállapotairól. Olyan, mintha több kis szerelmi regény lenne egybecsomagolva. Egyesek happy enddel, mások kevésbé boldog véggel zárulnak.

Janikovszky Éva – Mosolyogni tessék!

Már a címből is sejthetjük, hogy nem egy tragédia övezte történetről beszélünk. Rövid terjedelmű, csupán 157 oldalas könyv, melynek 23 fejezete van. Minden fejezet egy mindennapi történetet/eseményt ír le. Az írónő célja, hogy megmosolyogtassa az olvasót. Kipróbáltuk, működik! A mosoly jót tesz a testnek és a léleknek, s nemcsak magunknak okozhatunk vele boldogabb perceket, hanem random idegenek számára is, a buszon, utcán, és más tereken. Naivitás lenne azt hinni, hogy a mosolygás folyton működik, hiszen az élet hoz olyan helyzeteket, amikor a legkevésbé sem tudunk, még egy fél görbületnyi valamit sem az arcunkra varázsolni, így a realitás talajánn maradva, olvashatunk olyan történeteket is, amelyek cseppet sem adnak okot a mosolygásra. De végezetül, a fedőlap becsukásával, és egy perc magunkba szállás után saját küldetésünkké válhat a mosolyosztogatás.

Joyce Maynard – Lány a hegyen

A lány a hegyen megtörtént események alapján íródott,  az eddigiektől eltérően struktúrája, hosszabb és kevésbé átlátható. Az eseményszálak fejezetenként olykor előremutatnak, olykor visszaszaladnak az időben. A történet két kislányról szól, akik testvérek. Szüleik elváltak, elég szegényes környezetben élnek, és egymáson kívül másra nemigen számíthatnak. Kedvenc elfoglaltságuk közé tartozik a szomszédok kertjében való mozizás, a szomszédok tudta nélkül, a csavargás és a közeli hegyen való bujkálás és játszás, mindehhez társul a színes fantáziájuk és a papírra vetett történetek, melyeket ők találtak ki. Egy nap, egy sorozatgyilkos költözik szülővárosukba, így kalandos oknyomozásba kezdenek, mert egyre több és több fiatal lányt találnak holtan a turistaösvényeken. Néhol kicsit megbotránkoztató, néhol gyermeki, és van olyan rész is, amikor több oldalon át lélegzet nélkül olvassuk. A krimiregény kedvelőknek nem okozhat csalódást.

Dolák-Saly Róbert – Madáretető   

A Madáretető - vicces könyv a javából! Ha a kezünkbe vesszük, olyan mintha egy kemény borítós újságot,- vagy képregényt forgatnánk. Néhol összefüggéstelen és összerakhatatlan információkat oszt meg, de valójában ez adja meg a szépségét az egésznek. Nevettető, sőt ha figyelemmel kísértük a L'art pour L'art társulat munkásságát, akkor olvasás közben néhol képesek lehetünk a Dolák-Saly Róbert által játszott karakterek hangján olvasni a saját fejünkben. A humorra szomjazók könyvespolcainak felbecsülhetetlen kincse. 

Rejtő Jenő –  . . .

Nem véletlenül nem körvonalazódik ez a leírás egy adott mű köré. Lehetetlen kiválasztani a legjobbat. Bár nem mai alkotásokról beszélünk, és valószínű, hogy néhány közülük házi olvasmány is volt anno, de kár lenne kihagyni a repertoárból azokat, amelyeket még nem olvastunk. A regények és novellák stílusa lehengerlő, könnyen olvasható, fogyasztható és igazán hangosan nevettet egy-egy alkalommal.  Úgyhogy ne féljünk válogatni közülük.

 

Kalandos olvasásban gazdag nyárutót kíván a WE magazin!

fotók: bookline.hu