Irodalom


A Napok romjai szerzője kapta idén az irodalmi Nobel-díjat

A Nagaszakiban született, brit állampolgárságú Kazuo Ishiguronak ítélte az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. 

Az 1954-es születésű író 1989-ben már Man Booker-díjat is nyert a Napok romjaiért. Győzelme még így is óriási meglepetés, egyáltalán nem számítottak a fogadóirodáknál sem arra, hogy végül Ishiguro nevét mondják be 2017-es Nobel-díjasként.

 

A BBC-nek nyilatkozva Ishiguro elárulta, első hallásra ő is átverésnek vélte a fanszatikus hírt. A bejelentést megelőző hetekben a legnagyobb favoritok között a kenyai Ngugi Wa Thiong'o, a japán Haruki Murakami, a kanadai Margaret Atwood, az izraeli Amos Oz, a koreai Ko Un szerepelt.

 

Kazuo Ishiguro 1960 óta él Nagy-Britanniában, családja ötéves korában hagyta el a szülőföldet. A Kenti Egyetemen diplomázott 1978-ban, a mesterképzést két évvel később abszolválta a Kelet-Angliai Egyetemen kreatív írásból. Az angol nyelvű irodalmi színtér egyik legünnepeltebb szerzője volt eddig is. Legutóbbi alkotása a 2015-ös Eltemetett óriás.

 

Népszerű regényei közül több már megjelent magyarul is: Napok romjai, Ne engedj el!, A lebegő világ művésze, Árva korunkban, A dombok halvány képe, Az eltemetett óriás.

 

A Napok romjaiból és a Ne engedj el!-ből is készült filmfeldolgozás. Előbbiben Emma Thompson és Anthony Hopkins, utóbbiban Carey Mulligan, Keira Knightley és Andrew Garfield játszotta a főbb szerepeket. 

A díjakat, amely mellé idén 9 millió svéd korona jár, hagyományosan az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

 

A tavalyi évben emlékezetes módon Bob Dylan kapta meg az elismerést, már díjazása is nagy vitákat szült, főleg azok után, hogy a dalszerző/költő látványosan elzárkózott a díj átvételétől, amit végül az utolsó pillanatban vett át.

 

Forrás: hvg.hu