Irodalom


Ismét indul a 100 Szóban Budapest történetíró pályázat!

Egy város, két városrész és huszonhárom kerület, legalább kétmillió lakos és naponta több millió élmény - Budapest mára igazi nagyvárossá vált. Itt minden percben, mindenhol történik valami.

A képeslapok és a prospektusok leírásai mögött mi, budapestiek hétköznapi történetek millióit éljük át. Végigsuhanunk biciklivel a rakparton kora reggel, és közben valami boldogságfélét érzünk.

Egy félresikerült randevú után kocsmáról kocsmára kóválygunk, és véletlenül éppen abba az emberbe futunk bele, akibe tényleg szerelmesek leszünk.

Egy állásinterjúra várva meglepődünk rajta, hogy az újépítésű irodaház ötödik emeletéről a háztetők között látszik a Szabadság-szobor.

A Mindspace most ezekre a történetekre kíváncsi: legyen szó örömről vagy bánatról, meglepetésről vagy rutinról.

A feladat elég egyszerű. Legyen egy történeted Budapestről, foglald össze mindössze száz szóban és pályázhatsz akár a 100 szóban Budapest weboldalán, vagy postai úton.

A beküldési határidő július 15. A zsűrinek pár hete van, hogy elolvassa és kiválassza a legjobb 12 történetet, amelyekhez kortárs művészek készítenek illusztrációkat. Ezeket a CAFe Budapest Fesztivál keretében rendezett kiállítás megnyitón lehet majd először látni ősszel.

Bán Teodóra, a BFTK igazgatója

A legeslegjobb három író pedig pénzjutalmat is kap! Az első három helyezett 75, 50 és 25 ezer forint díjazást kap

Idén másodszor külön kategóriában indulnak a 18 év alattiak, akiket különdíjaznak a szervezők.

A legjobb 100 történetből készül majd egy mindenki számára elérhető zsebkönyv is.

A pályázhat ugyan anonim, de ajánlott egy embernek csak 5 pályázatot beküldeni.

Kobrizsa Ádám és Busa Pista

Kobrizsa Ádám a Mindspace részéről elmondta, hogy az ötlet a chilei Santiagóból indult, ahol tizenhat éves az esemény.

Budapesten öt éve hirdettek először pályázatot a Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ támogatásával. Tavaly 1400 pályamű érkezett, lehet, idén túlszárnyalják. ezt.

Idén a zsűri tagjai a legkülönbözőbb módon kapcsolódnak a szövegekhez és a szövegíráshoz, így teljesen eltérő szemszögből olvassák majd a beküldött történeteket.

Székely Kriszta és Hunyadi Máté

Székely Kriszta színházrendező változatos életutat tudhat maga mögött: élt már Laoszban, dolgozott az RTL Klubnak, jelenleg pedig tanít. 2017-ben “Nóra, karácsony Helmeréknél” c. darabja elnyerte a legjobb rendezőnek járó díjat a POSZT-on.

Jakab Julit leginkább színésznőként ismerjük, olyan filmekből, mint az Oscar-díjas Saul fia, vagy a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, de filmdramaturgként és forgatókönyvíróként is dolgozik.

Busa Pista az Irie Maffiában vagy a Zubolyban a ritmus és a szöveg háborítatlan békéjét teremti meg hosszú évek óta.

Visszatérő zsűritag Nagy Dániel Viktor színész, aki majdnem mindegyik versenyt figyelemmel kísért, és azóta is nagyon lelkesen vállalja a felkérést, és saját zenés feldolgozásokat is készít kedvenc történeteiből.

 

Itt mindent megtudhattok:

A pályázathoz készült video: https://www.youtube.com/watch?v=OaUerI5XBLQ

http://100szobanbudapest.hu  https://www.facebook.com/100szobanBudapest/

https://www.instagram.com/100szobanbudapest/