Képzőművészet


Igazi szenzáció: Eltűntnek hitt Csontváry-képet bocsátanak árverésre

Csontváry Kosztka Tivadar csaknem 70 évig elveszettnek vélt festményét, az Öreg halászt a Virág Judit Galéria karácsonyi aukcióján lehet megvásárolni. A licit 100 millió forintos rekord kikiáltási árról indul. Az összesen 224 tételt felvonultató árverést a Budapesti Kongresszusi Központban rendezik meg. 

Csontváry 1901 körül a Taormina óvárosát keresztül szelő Corso Umbertón végigsétálva négy képet festett, ennek a képciklusnak első stációja az Olasz halász. A hiányzó láncszem felbukkanásával vált teljessé Csontváry képciklusa.

 

A szakirodalom hosszú ideig úgy vélte, hogy a festmény 1945-ben orosz hadizsákmányként tűnt el Budapestről. Utóbb derült csak ki, hogy a képet, ami egykor feltehetően a rejtélyes körülmények között New Yorkban 1947-ben meghalt Neményi Bertalan gyűjteményébe tartozott, elkerülte a háborús fosztogatás. A festmény csak 2009-ben bukkant fel ismét, azután évekre ismét eltűnt egy magángyűjteményben.

 

A nagyközönség a festményt legutóbb 1936-ban, a Fränkel Szalon Csontváry-kiállításán láthatta, s az utókor mindössze egy fekete-fehér reprodukcióról ismerte.

 

Virág Judit, az ismert művészettörténész és galériatulajdonos jelentős pillanatnak nevezte a Csontváry-kép felbukkanását, a művész mintegy 100 alkotásból álló életművéből ugyanis alig húsz festmény van magángyűjteményben. Az Öreg halász a hatodik Csontváry-mű, ami a rendszerváltás óta nyilvános árverésre kerül.

 

A festmény tulajdonosa most látta elérkezettnek az időt arra, hogy aukcióra bocsássa a művet, amely 160-240 millió forintos becsérték mellett 100 millió forintos kikiáltási árról indul. Ez rekordnak számít a magyar árverések történetében.

 

A karácsonyi árverésen Csontváry megkerült remekműve mellett számos más kiemelkedő alkotás is szerepel, többek között Tihanyi Lajos Szajna parti látképe és Aba-Novák Vilmos itáliai kikötőt ábrázoló festménye. Az aukción több festmény leütési ára is esélyes a 100 millió forintos álomhatár átlépésére. 

 

Forrás: MTI