Képzőművészet


Kalapács alá kerül Leonardo Világmegváltója – Londonban is látható lesz!

Leonardo da Vinci egyetlen magántulajdonban lévő festményét november 15-én bocsátja árverésre a New York-i Christie's aukciósház. A Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép becsült értéke 100 millió dollár. Eladása előtt Londonban is kiállítják.  

 A Christie's szerint a kép minden idők egyik legdrágább, árverésen gazdát cserélő festménye lehet.

 

Jézus Krisztus 1500 körül született éteri portréját, amelyet „a férfi Mona Lisaként” is emlegetnek, sokáig elveszettnek hitték. A rendkívüli finomságú képen az élénk kék és bíbor ruhát viselő Jézus felsőteste és arca látható, amint egyik kezét áldásra emeli, másikban pedig egy kristálygömböt tart.

 

Senki sem tudja bizonyosan, hogy kinek a megrendelésére született a kis méretű, rejtélyes történetű festmény. Alan Wintermute, a Christie's szakértője úgy tudja, egyes kutatók szerint a francia XII. Lajos rendelhette a reneszánsz zsenitől. A feljegyzések szerint a kép első ismert tulajdonosa - 1649-ben - I. Károly angol király volt.

 

A festményt 1763-ban elárverezték, ezután eltűnt, és csak 1900-ban került elő újra, többször átfestve, csaknem felismerhetetlenül.

 

Ekkoriban nem is tartották eredetinek, úgy vélték, a nagy mester egy tanítványának műve, így 1958-ban mindössze 45 fontért vette meg a Sotheby's egy árverésén egy amerikai gyűjtő. A remekmű 2005-ben került újra piacra, de még mindig az eredeti által megihletett korabeli másolatként.

:

A 2005-ös vásárló restauráltatta a festményt, s ekkor kezdődött el az a hat évig tartó vizsgálat, amelynek során egy nemzetközi szakértői csoport végül is megállapította, hogy a festmény Leonardo da Vinci eredeti műve.

 

A londoni National Gallery 2011-2012 fordulóján mutatta be az újrafelfedezett, 65x45 centiméteres festményt egy amerikai gyűjtő tulajdonaként. A Christie's közleménye szerint a festmény jelenleg egy európai gyűjtő tulajdonában van, aki a restaurálása után vásárolta meg.

 

Leonardónak kevesebb mint 20 ieredeti festménye maradt fenn, egyetlen kivétellel mind közgyűjteményben található.

 

A november közepi árverés előtt a remekmű még világkörüli útra indul: Hongkongban, San Franciscóban és Londonban lehet megcsodálni.

 

Forrás: MTI

Fotó: AFP/ 2017 Getty Images/Ilya S. Savenok