Képzőművészet


Mona Lisa akt vázlatát találhatták meg

Ruhátlan modellt ábrázoló szénrajzra bukkantak egy francia reneszánsz gyűjteményben, ami a Mona Lisa vázlata lehet - írta a BBC. 

A szakértők a párizsi Louvre Mona Lisájának vizsgálata után úgy vélik, a vázlatot "legalább részben" Leonardo da Vinci készítette. A szénrajz 1862 óta a Párizstól északra lévő Chantilly palotában lévő Condé múzeum reneszánsz gyűjteményének része.

 

"Az arc és a kéz kidolgozottsága valóban figyelemre méltó, ez nem egy gyenge másolat. Olyan munkáról van szó, amelyen Leonardo élete vége felé a Mona Lisával párhuzamosan dolgozhatott" - mondta el Mathieu Deldicque kurátor az AFP hírügynökségnek. 

Deldicque több bizonyítékot is felsorolt, melyek Leonardo szerzőségét támasztják alá: a kezek és a test mindkét képen szinte azonos, a portrék majdnem ugyanolyan méretűek, a modell alakja körül található kicsiny lyukak arra utalnak, hogy a rajz alapján a kerültek a körvonalak a vászonra.

 

Szinte bizonyos, hogy egy olajfestmény előtanulmánya a rajz - tette hozzá. Bruno Mottin. A Louvre szakértője megerősítette, hogy a szénvázlat Leonardo életében született. Mottin azonban rámutatott, hogy a rajz tetején, a fej közelében látható vonalkázást jobbkezes művész készítette, Leonardóról  viszont tudjuk, hogy balkezes volt.

 

Időbe telik a bizonyítás. A szénrajz rendkívül törékeny, ezért nagyon nehéz vizsgálni - magyarázta Mottin.

 

Forrás: MTI