Képzőművészet


Újabb művészi tűzfalakkal gazdagodik Budapest

Negyedik alkalommal indult el a Színes Város Budapest Fesztivál. A szeptember végéig tartó projektsorozat témája a ‘Gasztronómia és a bor’. A fesztivál keretein belül megvalósuló minden falfestés e témák köré épül, az alkotók ebből nyerték inspirációikat.

A főként belvárosi tűzfalak megfestésével foglalkozó Színes Város Csoport ismét egy társadalmi összefogás eredményeként valósítja meg az egyhónapos művészeti fesztivált, amelynek idén először lesz kiemelt partnervárosa, amely Berlin. A budapesti falfestések mellett Berlinben is alkot egy magyar művész.

A fesztivál idén nem egy, hanem két megfestett tűzfallal indul az erzsébetvárosi Kertész utcában, Mindkét falat egy-egy Berlinből idelátogató művész tervezte és kivitelezte.

Az utcához közelebb eső murál egy hétig készült, 230 m2 nagyságú, és a Vidam nevű alkotó munkája.  Művészneve magyarosan hangzik, mivel az édesapja magyar, illetve ő maga is itthon született, ezután költözött ki a család Németországba. A művész illusztrátornak tanult Berlinben. A német The Weird nevű alkotócsoport tagja, munkáikat a töredezett vonalakból építkező, expresszív figuralitás jellemzi. Magyar kötődésének köszönhetően sokat látogatott vissza nagymamájához Egerbe, akin keresztül a házias, magyaros ízeket már korán megszerette. A falfestő művész legutóbb három évvel ezelőtt járt itt, és egészen meglepőnek találta, hogy mennyit fejlődött a gasztro választék Budapesten. Személyes kedvence továbbra is a lángos maradt, mindig ez az egyik első étel, amit elfogyaszt, ha Magyarországra érkezik.

A frissen elkészült második, nagyjából 450 m2 méretű falon 11 napon keresztül dolgozott a német HRVB művésznevű alkotó. Tom szintén Berlinben él, ő is a The Weird alkotócsoport tagja. A tervezőgrafikusként dolgozó street art művész jelenleg illusztrátor a német fővárosban, első rajzait graffitisként jegyezte, később indult el a mostanra fő fókuszába kerülő karakter ábrázolás felé. A művész nyaranta járja a világot, és a külföldi felkéréseknek tesz eleget. Előttünk Csehországban, azt megelőzően a francia borközpontban, Bourdeaux-ban járt, de festett már Szibériában is. Budapesten most fordult meg először, a magyar konyha lenyűgözte. Minden számára új városban igyekszünk megismerkedni a helyiekkel, sokat sétálni, ihletet meríteni, hogy a készülő műbe belekomponáljon helyi  jellemzőket. Így kerültek be a zöldségek, a paprika, vagy éppen a vörösbor, és a ,,finom” kifejezés. A pörkölt szó volt az egyik első, amit megtanult, ebből 5 különböző félét is evett. Rendszeres programpont volt az esti naplemente nézése a festés végén, a Duna parton, miközben ott dolgozott tovább a tervén.

„Nagy öröm számunkra, hogy ez az összefogás idén is létrejöhetett. Felemelő az az érzés, hogy a hónapokon keresztül tartó szervezés végére elkezd összeállni a befektetett munka, megszületnek Budapest újabb művészi értékű tűzfalai, amelyeket a helyi lakóközösségek, továbbá az idelátogatók is nagy örömmel fogadnak” - mondta el Flór Péter, a fesztivált szervező Színes Város Csoport főtitkára.

Berlinből eljött Peggy Gallert, a visitBerlin sajtókapcsolatokért felelős referense, aki az együttműködést nagy örömmel vette, és megtekintésre ajánlotta a Berlinben festette falakat.

Fotó Farkas András

A Színes Város Fesztivál a Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a BVA-Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., valamint a Színes Város Csoport összefogásával valósult meg.