Képzőművészet


Véget ért a Színes Város Budapest Fesztivál - megvan a közönségdíjas falfestmény

A nyár végén elindult egy hónapos Színes Város Budapest falfestő fesztivál keretében megvalósult 8 tűzfalfestmény - 7 Budapesten, 1 Berlinben - témái a gasztronómia és a bor voltak. Minden művész ezekből a témákból merített alkotásához.

A Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű tűzfal lett a közönségdíjas.

A negyedik alkalommal lezajlott projektsorozat célja, hogy magyar és külföldi alkotók festményei néhol akár komplex felújítási program után kerüljenek fel a falakra. Az összesen mintegy 2000 m2 nagyságú falfelület negyede hőszigetelést is kapott idén. A magyar, német, és spanyol művészek saját stílusban alkothattak.

- Amikor az első ilyen fesztivált szerveztük meg, sosem hittük volna, hogy egyszer 30 feletti lesz azon projektek száma, amelyek kifejezetten a Színes Város életében, a fesztiválhoz kötődnek - mondta Flór Péter, a fesztivál mögött álló szervezet főtitkára.

Majd hozzátette: a szponzorok, illetve a Főváros és a Turisztikai Ügynökség támogatásával turisztikai és kulturális szempontból egyaránt meghatározó pontjai lettek ezek a festmények Budapestnek. Nemcsak mi magyarok, hanem a turisták is szeretik. Egyre több külföldi sajtómegjelenés hívja fel a figyelmet a magyar főváros murális alkotásaira, ami által Budapest is lassan felkerülni látszik a nemzetközi street art térképre. A fesztiválon a kezdetek óta orosz, francia, spanyol, portugál, lengyel, brit, német, román és argentin alkotók vettek részt a magyarok mellett a falfestésekben.

Bakos Zsuzsi falfestménye Tokajt  jeleníti meg, cím: Berlin, Tasdorfer Strasse

Az idei évben az Egy nap a városban nevű blogon elindult közönségszavazás alapján az 1000 feletti össz- szavazatból a magyar művészek által festett Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű tűzfalfestmény nyerte el a legtöbb szavazatot. (cím: Kertész u. 27. parkoló; alkotók: FatHeat, Mr. Zero, ObieOne) Az alkotók 500.000 forint értékű Trilak festékben részesülnek. 

A szavazás eredménye:

http://varosban.blog.hu/2017/11/14/elkeszultek_a_legujabb_budapesti_tuzfalfestmenyek_itt_tudsz_szavazni_rajuk

A nyertes tűzfal: https://www.facebook.com/pg/szinesvaros/photos/?tab=album&album_id=1486930611343758

Az idei fesztivál összes fala: https://drive.google.com/drive/folders/1EYW9fxduAs_EuShLN1odRqScbQEkyDnX

Fotó: Farkas András