Színház


Dőlnek a dominók a magyar Weinstein-ügyben

A későn jött bocsánatkérés után újabb állomásához érkezett a két hete kipattant zaklatási botrány. A Vígszínház pénteken közleményben tudatta, hogy felmondja a főrendező munkaviszonyát, a színművészeti egyetem pedig etikai vizsgálatot indít Marton László ellen. 

A Vígszínház közleménye hűen tükrözi azt az erkölcsi és szakmai dilemmát, amellyel a színháznak szembe kellett néznie, amikor meghozta a döntést arról, hogy megválik szexuális zaklatással megvádolt főrendezőjétől, a teátrum egykori igazgatójától.

 

"A mai napon kezdeményeztük Marton László munkaviszonyának megszüntetését a Vígszínházban. A döntés nem jelent, nem jelenthet ítélkezést egy gazdag művészi életút felett. A Vígszínház szakmai tekintélyének kialakításában Marton László szerepe elvitathatatlan" - áll az "elbocsátó szép üzenetben".

 

A közlemény szól arról is, hogy a színház aktívan részt kíván venni a szakmai szervezetek arra irányuló munkájában, amely a hasonló helyzetek megakadályozását, illetve korai felismerését célozza. Emellett a vígszínházi közlemény azt is egyértelműsíti – nyilván a közönség megnyugtatása szándékával –, hogy a repertoáron lévő előadások továbbra is műsoron maradnak.

 

Ugyancsak pénteken jutott el a médiába a hír, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora az etikai bizottság összehívását kezdeményezte Marton László ügyében, aki a botrány kirobbanásáig az intézmény tanára volt. A kezdeményezésről az egyetem tájékoztatta a diákokat.

 

Újságírói érdeklődésre M. Tóth Géza rektor elmondta, a vizsgálat önkéntes alapon zajlik majd, és olyan egykori hallgatókat is érint, akik ma már a szakmában dolgoznak, így arra számítanak, hogy hosszú lesz a folyamat, míg a lehető legtöbb érintettel beszélni tudnak.

 

 

A nap folyamán sajtónyilvánosságot kapott egy újabb információ is, amely szerint Marton László felfüggeszti a Magyar Művészeti Akadémiában viselt tagságát is. Egy héttel korábban, múlt pénteken, szintén maga kezdeményezte tevékenységének szüneteltetését, előbb a Színház és Filmművészeti Egyetemen, majd pár órával később a Vígszínház főrendezői posztján is.

 

Az MMA titkárságának közlése szerint a testület november 3-i ülésén tárgyalja a rendező kérését, amit várhatóan elfogad.  

 

Sárosdi Lilla színésznő, aki az egész folyamatot elindította, akinek volt bátorsága elsőként kiállni a nyilvánosság elé egy olyan tabutémával, amit a zaklatást elszenvedők többsége még baráti körben is ritkán tár fel, Marton László csütörtökön közzétett bocsánatkérése után egy tévéinterjúban azt is megfogalmazta: ezt az ügyet nem egyedül a volt főrendezőnekkell elvinnie, elő kellene állniuk azoknak is, akik minderről tudtak, és máig hallgatnak.