Színház


Budapesti Nyári Fesztivál záró és Színházi Szemle díjak

Sikeres és gazdag évad volt, lezárult a régió legszínesebb és leghosszabb idei nyári fesztiválja a Margitszigeten és a Városmajorban.

Véget ért a három hónapon át öt helyszínen, összesen 120 produkcióval és programmal zajló nyári színházi évad, az öt nemzetközi társulatot, négy nagybemutatót, valamint a legkiválóbb hazai és nemzetközi sztárokat felvonultató Budapesti Nyári Fesztivál.

Az idén is választékos és színvonalas szezon nagyszabású opera-, operett- és musical bemutatóit, látványos tánc- és színházi előadásait, klasszikus-, könnyűzenei- és crossover koncertjeit és változatos kiegészítő eseményeit - a gyerekelőadásokat, kiállításokat és sétákat - mintegy 120 ezer néző élvezhette.

 

Budapest két patinás nyári színházában, a Margitszigeti- és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, az interaktív meseszínpadon, a Szent Margit romoknál és a margitszigeti műemlék Víztoronyban zajlottak az események.

 

A Városmajori Színházi Szemle idei díjazottjai

Budapesti Nyári Fesztivál 2019. évi évadzáró eseményén kiosztották a Városmajori Színházi Szemle díjait. A szakmai zsűri hét kategóriában értékelte a versenyprogram előadásait.

Az idén nyolc előadás, a Tündérlaki lányok, a Tóték, az Állami Áruház, Az üvegcipő, A salemi boszorkányok, az Édes Anna, az Osztrigás Mici és a Black Comedy című előadások vettek részt a szemlén: három előadást és öt színészt díjaztak.

 

A Szabad Tér Színház a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezte meg a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején lezajlott színházi fesztiválon nyolc nem budapesti színház nyolc előadása mutatkozott be, teltházas érdeklődés mellett, a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A 2019. évi Szemle-programot a hagyományokhoz híven most is az elmúlt évad legjobb nem budapesti előadásaiból válogatták. Idén olyan szerzők művei képviseltették magukat a budai színpadon, mint Heltai Jenő, Örkény István, Molnár Ferenc, Arthur Miller, Kosztolányi Dezső, Peter Shaffer, Georges Feydeau vagy Kerekes János, Barabás Tibor, Darvas Szilárd és Gádor Béla közös munkája. Minden idei rendezésnek és színpadra vitelnek sikerült új szemszögből megvilágítania ezeket a klasszikus műveket, nagy kihívás elé állítva az idei zsűri tagjait.

 

A rangos szakmai és közönségesemény a Győri Nemzeti Színház A tündérlaki lányok előadásával startolt június 11-én, Forgács Péter rendezésében, és a székesfehérvári Vörösmarty Színház vendégjátékával, az önfeledten nevettető Black Comedy-val zárult július 5-én a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

 

Az e két időpont között zajló seregszemlén a Szegedi Nemzeti Színház Tóték című tragi-groteszkje, a kecskeméti Katona József Színház Állami áruház című propaganda operettje: Fábián Péter és Benkó Bence friss rendezésében, majd Molnár Ferenc klasszikus vígjátéka, Az üvegcipő Tatabányáról, Czukor Balázs rendezésében volt megnézhető.

A szombathelyi teátrum évek óta visszatérő vendége, és díjazottja a városmajori Szemlének. Az idén Alföldi Róbert, országszerte nagy figyelmet kapott, A salemi boszorkányok rendezésével állt be a versenyprogramba, és kapta meg „A legjobb rendezés” díjat. A főszerepben Bányai-Kelemen Barna volt látható, aki - ahogyan tavaly - most is elnyerte a szemle „Legjobb férfi főszereplő” díját.

A 2019-es programban nagyobb hangsúly esett a klasszikus magyar szerzők – Heltai Jenő, Molnár Ferenc és Kosztolányi Dezső műveire. Az Édes Anna új színpadi adaptációját a Miskolci Nemzeti Színház előadásában, Rusznyák Gábor rendezésében láthatta a közönség. A határon túli magyar színházakat a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata képviselte, Feydeau fergeteges zenés vígjátékával, az Osztrigás Micivel, amelyet László Sándor rendezett.

 

A székesfehérvári, győri, szegedi, kecskeméti, tatbányai, szombathelyi, szabadkai és miskolci társulatok produkcióit - idén egyedülálló módon - négy fős, kizárólag nőkből álló szakmai zsűri kísérte figyelemmel: Nagy-Kálózy Eszter és Tenki Réka színművésznők, valamint Miklós Melánia dramaturg, színikritikus és Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója.

A díjazottak és a zsűri

Döntésük eredményét a díjátadón osztották meg a nyilvánossággal, amelynek érdekessége, hogy több ponton is találkozik a tavalyi eredményekkel. A szakmai zsűri a legjobb előadás díját a székesfehérvári Black Comedy című előadásnak ítélte Mohácsi János rendezésében. Értékelték a legjobb női és férfi főszereplőket és mellékszereplőket, valamint különdíjat is kiadtak, amelyet a Czukor Balázs által rendezett tatabányai Az Üvegcipő előadás kapta. A legjobb női főszereplő díját Dobó Enikő nyerte el. A legjobb női mellékszereplők díját megosztva Danyi Judit és Hartai Petra kapta, a legjobb férfi mellékszereplőjét Hirtling Istvánnak ítélték.

 

A Városmajori Színházi Szemle évről évre egyre nagyobb számú közönséget vonz a budai színpadra, és a nyáron is nemcsak a minőségi színházi élményre vágyó nézők, hanem a szakma számára is izgalmas fórumként van jelen a színházi palettán.

 

A 2019. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A díjazottak

A legjobb előadás: Black Comedy, székesfehérvári Vörösmarty Színház, rendező: Mohácsi János

 

A legjobb rendezés: Arthur Miller: A salemi boszorkányok – Weörös Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

 

A legjobb női főszereplő: Dobó Enikő/ Kerekes – Barabás – Darvas – Gádor: Állami Áruház – Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter

 

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Arthur Miller: A salemi boszorkányok – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

 

A legjobb női mellékszereplő (megosztva): Danyi Judit Ascher Gizi szerepében – Állami Áruház – Katona József Színház Kecskemét, rendező: Benkó Bence és Fábián Péter / Hartai Petra Mary Warren szerepében – A salemi boszorkányok Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

 

A legjobb férfi mellékszereplő: Hirtling István/ Peter Shaffer: Black Comedy – Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, rendező: Mohácsi János

 

Különdíj: Molnár Ferenc: Az üvegcipő – Jászai Mari Színház, Tatabánya, rendező: Czukor Balázs

 

Bővebb információ: www.szabadter.hu