Színház


Egy torontói színházban is zaklatási ügye volt a Vígszínház főrendezőjének

A kanadai Soulpepper Theatre Company kedden este hozta nyilvánosságra, hogy két évvel ezelőtt közösségük két tagja is szexuális zaklatást miatt tett panaszt Marton László ellen, s ezután a színház megszakította a kapcsolatot a magyar vendégrendezővel, aki korábban többször is dolgozott a színház művészeivel. 

"Két éve egy hivatalos belső vizsgálat után a Soulpepper megállapította, hogy Marton szexuális zaklatást követett el, és ezért a közte és a színház között fennálló kapcsolatot azonnal és véglegesen meg kellett szakítani" - írta közleményében a torontói színház.

 

Marton László különösen büszke volt külföldi sikereire, s életrajzi könyvében ezekről hosszan beszél. A torontói Soulpeppernél féltucatszor rendezett és az akadémiájukon is tanított.

 

A Canadian Press hírügynökség által ismeretett közlemény szerint jóval a Sárosdi Lilla által kirobbantott hazai botrány előtt, 2015 végén a színház közösségének egyik tagja nyújtott be panaszt, majd nem sokkal később előkerült egy másik sértett is. A színház azt állítja, azért nem tettek további lépéseket és azért nem árulnak el most sem részleteket, mert az áldozatok szerették volna megőrizni az anonimitásukat.

 

Az eset ottani kezelése rámutat arra is, mennyire különbözik a hazai és a kanadai hozzáállás a szexuális zaklatáshoz.

 

Először is az tűnik fel, hogy a társulat egyik tagja meg merte keresni a színház vezetőjét azzal, hogy a híres külföldi rendező zaklatta. Másrészt a színház azonnal vizsgálatot indított. Harmadrészt a színházban már eleve érvényben volt egy zaklatás-ellenes szabályzat, illetve egy ilyen esetekre vonatkozó eljárásrend, de a történtek után meghívtak még egy külső szakértőt, hogy véleményezze és fejlessze tovább ezeket.

 

Miután pedig értesültek a magyarországi botrányról, a színház két igazgatója külön összejövetelt tartott a munkatársaknak, ahol újra felhívta a figyelmüket arra, milyen eszközök állnak rendelkezésükre a szexuális zaklatások ellen.

 

Forrás: 444.hu/ Canadian Press

Fotó: TORONTO STAR FILE PHOTO