Színház


Európa egyik legkedveltebb kulturális színtere, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80 éves

A jubileumi évadban szuperprodukciókkal és az „Ajándék Budapestnek” mottóval ingyenes közösségi eseményekkel várják a közönséget. A kínálat igazi kuriózumnak ígérkezik a főváros kulturális életében.

A jubileumi évadban elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása, hogy minél többen átélhessék a művészet sokszínűségének élményét. Az élő közvetítések révén a programok egy részét a közösségi tereken is nyomon követheti majd a közönség kivetítőn, sőt, mobiltelefonon is. A repertoáron a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett színházzal, klasszikus-, és könnyűzenével, balettel, képzőművészettel is találkozhat majd a nagyérdemű –ismertette a programokat Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője. Kiemelte, nagy kihívás, egyben megtisztelő feladat számára a jubileumi évad méltó megrendezése.

Ahol az élmény születik.

Legendák, emlékek és nagy találkozások helye: színház a Margitszigeten

2018-ban ünnepli fennállásának és működésének 80. évfordulóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpad. A Szabad Tér Színház kezdetektől felvállalt célja volt, hogy egyedi, mégis sokszínű, minőségi kulturális értékhez juttassa közönségét.

Operagála 2017.

Hazai és nemzetközi kiválóságok fellépéseinek sora fémjelzi, és egyben pozícionálja is a Margitszigeti Szabadtéri Színházat, mint kedvelt és népszerű játszóhelyet a nagy nemzetközi nyári színházak sorában, Mörbisch-től Veronáig, Salzburgtól Savonlinna-ig, vagy Bregenz-től Bécsig.

2017. az elmúlt évhez képest 20 %-os növekedést jelentett mind a nézőszám, mind a bevétel tekintetében.

2018 nyarára, a jubileumi évadhoz méltóan, nagyobb volumenű programsorozattal, közösségi eseményekkel és kivételes szuperprodukciókkal készülnek, nemcsak a színpadokon, hanem azok környékén is, a főváros különböző pontjain. Az ünnepi évad mottója: „Ajándék Budapestnek”.

Elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása

Az Antenna Hungáriával közösen elindul az ország első „kulturális livestream” szolgáltatása. A város egyes szabad- és közösségi terein kivetítőkön élőben követhetik figyelemmel a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok bizonyos előadásait, koncertjeit. Merőben újfajta élményt nyújtanak majd a „Kult zónák” közvetítései HD minőségben, amik mobiltelefonon, tableten és laptopon is elérhetővé válnak.

Az ünnepi évad jó alkalom a közös élmények megélésre

„A közös ünneplés, a küszöbön álló 80. évforduló ismét kiváló alkalom arra, hogy megszólítsuk legfontosabb célközönségünket, a város lakóit, és közös élmények megteremtésére és megélésére hívjuk őket” - mondta Bán Teodóra. „Szeretnénk, ha a nagyszabású programsorozatunk nyomán üzeneteink eljutnának azokhoz, akik már kedvelt közösségi térként tekintenek a Margitszigetre, és azokhoz is, akik a jövőben csatlakoznak majd.” – tette hozzá az igazgatóasszony, aki - 2018-ban lesz tizenöt esztendeje - hogy elkötelezte magát a Szabad Tér Színház minőségi programjainak megvalósítása mellett.

Mezítláb a réten

A jubileumi évad közösségi eseményeit a Mezítláb a réten című ingyenes koncert nyitja meg a margitszigeti nagyréten, 2018. június 9-én. Egy igazi ünnepelt világsztár, a fiatalok nagy kedvence

Alexander Rybak fehérorosz származású norvég hegedűművész, énekes és zeneszerző, a 2009-es Eurovíziós Dalverseny győztese várja a publikumot.

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara felejthetetlennek ígérkező koncertjén meglepetésre is készülnek A nyár fényei címmel. Ugyanitt a keringő világrekord felállítására is kísérletet tesznek.

Köss ki nálunk! – különleges közösségi események

A Köss ki nálunk! programsorozat keretében különleges közösségi tér, az Akusztik Beach is megnyílik a Duna-parton, a színház kikötőjében a MAHART PassNave és a Főkert Nonprofit Zrt. közreműködésével. A Beach-en, a füvesített és fákkal betelepített hatalmas uszályon napközben napozással és zenehallgatással lehet majd kikapcsolódni. A hét több estéjén pedig a Kikötő- koncerteken gyertyafény mellett, élő kamarazenével várják az érdeklődőket. Ehhez kapcsolódóan zenekarok tehetségkutató versenyét is megrendezik. A zsűri által a tizenkét legjobbnak tartott csapat koncertet adhat majd a kikötőben, a közönség pedig arról dönt, melyik együttes kap fellépési lehetőséget a Városmajori Szabadtéri Színpad nagyszabású nyárzáró gálakoncertjén.

Világsztárok, opera- és operettbemutatók, szuperprodukciók a szigeten

Az évad – hagyományosan - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul. Hamar Zsolt vezényletével Carl Orff Carmina Burana-jának dallamai csendülnek fel.

A jubileum évében a Magyar Állami Operaházzal közösen, Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operáját láthatja a közönség, amely a Margitszigeten debütál,

Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével. A nagyszabású tervek szerint az előadás majd Jordániában, az eredeti helyszínen is bemutatásra kerül, ott, ahol a történet játszódik. Az előadás eredeti helyszínen való bemutatása Vörös Győző ókorkutató, akadémikusnak köszönhető, aki a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt 2009-ben kezdte meg a helyszín feltárását.

A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz napjaink egyik leghíresebb és leginnovatívabb DJ-je, az

amerikai Jeff Mills, aki az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncert-show-t, Christophe Mangou vezényletével.

Magyarországon először a Margitszigeten mutatják be a világ legsikeresebb, világsztárokat felvonultató The Great Gatsby című balettshow-ját, amely F. Scott Fitzgerald kultikus regénye és a nagysikerű mozi alapján a húszas évek füstös, mámoros, féktelen hangulatát idézi.

A világhírű basszbariton Erwin Schrott és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara nagyszabású operagálával kápráztatja majd el a közönséget.

Az operettbemutató Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című magyar remekműve lesz Szabó Máté rendezésében.

A Szabad Tér Színház ünnepi ajándéka

Számos akcióval készül a Szabad Tér Színház, hogy az „Ajándék Budapestnek” mottójú programsorozat eseményeire minél többen eljuthassanak. A szabadter.hu weboldal és Facebook-ra a bejelentett előadások spontán akciók keretében, bizonyos napokon és időszakokban véletlenszerű sorrendben kerülnek fel, a jegyértékesítés első két órájában pedig 50% kedvezménnyel lehet majd jegyet váltani a szuperprodukciókra.

Egy másik akció keretében, aki regisztrál a Mezítláb a réten című nyitó koncert ingyenes közösségi eseményére, egy több hónapon át tartó folyamatos ajándéksorsoláson vesz részt. Számos értékes nyeremény gazdára talál: színházjegyek a Budapesti Nyári Fesztivál programkínálatának valamelyikére, vacsora voucherek és „Aludjon Budapesten Színházjeggyel” elnevezésű csomag. Tartalma egy páros belépőjegy valamely szabadon választott Margitszigeti- vagy Városmajori Szabadtéri Színpadi produkcióra, egy éjszaka szállodában büféreggelivel, színházi hajójárattal oda-vissza, és Víztorony-belépő Magyarország legnagyobb és legrégebbi víztornyába. A jubileum évében jegyre váltható ajándékkártyákat is lehet majd vásárolni.

Budapest élen jár kulturális kínálatával

A jubileumi év fővédnökeként Tarlós István főpolgármester köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a Főváros vezetése komoly értéknek tartja Budapest hagyományosan sokszínű kulturális kínálatát, amelyben kiemelt szerepe van a minőségi kulturális programoknak és a nemzetközi hírű fesztiváloknak, köztük a Budapesti Nyári Fesztiválnak is.

A Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül megrendezendő ünnepi programsorozat tovább erősíti a Margitszigeti Szabadtéri Színpad meghatározó szerepét a főváros kulturális életében és turizmusában.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

A jubileumi évad szuperprodukciói, jegyértékesítési akciók: https://szabadter.hu/margitszigeti-szabadteri-szinpad   

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának és működésének 80. évfordulója alkalmából készült fotóalbum itt tekinthető meg: https://issuu.com/bnyf/docs/bnyf_fekvo_fuzet_lapozgatos