Színház


Folytatódik a #Kedves Zsámbék! sorozat és a Nyári Színház.

Meghitt estek a Zichy-kastély szabadtéri színpadán
 

Harmadik évada fut a Zsámbéki Nyári Színház műsorán Seres Tamás rendezésében a #Kedves Zsámbék! zenés felolvasó színházi sorozat. Vezető színészek és zenészek adnak egymásnak találkozót a színpadon az irodalom és a zene köré, megidézve nagy költőinket. A sorozat különlegessége, hogy a rendező olyan művészeket hív meg egy színpadra, akik nem, vagy nagyon ritkán játszanak együtt, vagy nagyon sok személyes – és nem szakmai – szál köti őket össze. Ettől lesz más a #Kedves Zsámbék! sorozat, spontán pillanatokkal, szerethető kiszólásokkal, a művészek számára is új, egyszeri élményként.

Minden #Kedves Zsámbék! este premier, ahol közelebb kerülhetünk nem csak megidézett költőinkhez, hanem azokhoz a művészekhez is, akik tolmácsolják őket, saját gondolatokkal, élményekkel gazdagítva az estét és egymást és kortárssá téve az irodalmat.

 

A következő #Kedves Zsámbék! esten – amely idén negyedik a sorban - július 24-én Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Magyar Attila, Ifj Csoóri Sándor Sündi lesznek a vendégek. A versek tematikája az Érintés: Test, érzék, tekintet, szem, kéz, bőr, intimitás, szabadság, lélek.

 

Az idei sorozatban további két estére kerül még sor augusztus 7-én és 22-én, vendégek lesznek: Szilágyi Tibor, Csákányi Eszter, Lovasi András, Rujder Vivien, Rudolf Péter, Ónodi Eszter, Pásztor Anna és Samu.

“A szereplőket úgy szeretem összerakni, hogy nagyon különbözőek legyenek, általában nem egy színházban játszanak. A zenésznél pedig az a fontos, hogy a tematikához legyen köze, tudjon kapcsolódni”

„A sorozat voltaképpen olyan, mint Zsámbék, amiket legjobban szeretek a: csendek és a kitörések. A csendek, mikor megáll a levegő, mikor együtt lélegzik 200 ember és szív - volt ilyen, megéltem, megélhettem. És üvöltések, mikor kitör a színpad a lelátóra, a fűre, a padsorok közé, mikor összenevetünk, mikor közösség van a mulatságból, vagy a sírásból. Színészek sok helyről, akik máshol nem is találkoznak, világnézet otthon, színház és szeretet jelen. A színészek és a közönség is imádja a másfél óra szabadságot; másfél óra felhőtlen élvezetet, nem csak nevetést, de csak elengedést, a stressz, a feszültség kiengedését, ... utána másként megy tovább a világ, ezt ígérhetem.” (Seres Tamás, szerkesztő-rendező)

 

#Kedves Zsámbék! sorozat a Zsámbéki Nyári Színház műsorán:

június 26.

1 » Isten

Hit, remény, boldogság, álom, születés, halál, várakozás, lélek

Vecsei H. Miklós, Csákányi Eszter, Csuja Imre, Járai Márk 

 

július 10.

2 » Nyár

Zöld, meleg, szabadság, szerelem, pihenés, család, víz, nap, fény

Bálint András, Udvaros Dorottya, Vecsei H. Miklós, Czutor Zoltán 

 

július 17.

3 » Dalversálmok

Varázslat, vágy, szexualitás, szépség, gyerekkor, elfojtás, gondolat

Hajdu Steve, Hámori Gabi, Wundelich József, Lotfi Begi

 

július 24.

4 » Érintés

Test, érzék, tekintet, szem, kéz, bőr, intimitás, szabadság, lélek

Borbély Alexandra, Elek Ferenc, Magyar Attila, Ifj Csoóri Sándor Sündi

 

augusztus 7.

5 » Harmónia - Hang

Zene, szöveg, harmónia, csend, kiáltás, forte, piano, szimfónia, hatás, vízió, álom

Szilágyi Tibor, Csákányi Eszter, Lovasi András

 

augusztus 22.

6 » Szín-játék

Színek, érzékek, szövegek, rímek, dallamok, foszlányok, zöld, vörös, tenger, égszín-kék

Rujder Vivien, Rudolf Péter, Ónodi Eszter – Pásztor Anna és Samu 

 

Ajánló: augusztus 8.

Anthony McCarten: A két pápa című darabja.

 

Zsámbéki Nyári Színház

Július 28. | 21:00 | ROMTEMPLOM

 

„Az egyik személy fölélesztette a vörös cipő viselésének pápai hagyományát, és saját illatot kevert ki számára egy parfümkészítő. A másik egy életvidám argentin, aki egyszerűen öltözködik, tud tangózni, régebben kidobó emberként is dolgozott egy tangóklubban. Nagy focirajongó. Előbbi Mozartot játszik zongorán. Utóbbi az ABBA-ra táncol.”

 

Festőien szép színházra készülnek jövő héten a zsámbéki Romtemplomnál.

 

Vecsei H. Miklós színészlegendákkal állította színpadra Anthony McCarten művét, A két pápát. A Rózsavölgyi Szalon Arts & Café produkciója első alkalommal mutatkozik be szabadtéren a 2020-as évi budapesti bemutató óta.

 

Lukács Sándor és Jordán Tamás

A pápának – pápaként kell meghalnia is. Nem lehet lemondania a szentatyaságról, kivéve, ha súlyos vagy gyógyíthatatlan betegségben szenved. Hétszáz éves hagyomány tört meg 2013. február 11-én, amikor XVI. Benedek pápa lemondott, egyben bejelentette, élete végéig megtartja az „emeritus pápa” címet. Ismerjük a folytatást is: a vatikáni Sixtus kápolna ajtaja bezárult, a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának. A Ferenc nevet vette fel.

 

Anthony McCarten előbb regénnyé, majd színdarabbá írta (film később lett belőle) a „furcsa pápapár” történetét, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére. Benedek – pápasága előtt Joseph Ratzinger bíboros – a dogmák védelmezője, érsek korában Isten rottweilerének is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol. Előbbi semmilyen sportért nem rajong, utóbbi nagy focirajongó.

 

Lukács Sándor és Molnár Piroska

Anthony McCarten darabja a lelkiismeret-krízis drámája. Mindkét embert kísérti a bűn érzete: Benedeket azért, mert túlvédelmezi a papjait, Bergogliót azért, mert nem tudta megvédeni követőit a katonai juntától. McCarten a saját aggodalmaikat mondatja ki velük. Ahogyan Bergoglio fogalmaz: „A bűn nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell.” A darab a két pápa elképzelt teológiai vitáit mutatja be. A mű elmélkedésre késztet, és mer humoros is lenni.

 

Bergoglio bíboros: LUKÁCS Sándor

XVI. Benedek pápa: JORDÁN Tamás 

Brigitta nővér: MOLNÁR Piroska

Sophia nővér: TROKÁN Anna

Díszlettervező: ENYVVÁRI Péter

Jelmeztervező: VECSEI Kinga Réta

Dramaturg: VECSEI H. Miklós 

Fordító: MAKAI Luca 

Vetítés: ANDRISTYÁK Marcell (Kiégő Izzók), VECSEI H. Miklós

Rendezőasszisztens: HORVÁTH Viktória 

Rendező: VECSEI H. Miklós

 

A Rózsavölgyi Szalon produkciója. Az előadás a szerző engedélyével, a Hofra Kft. közvetítésével jött létre.

 

Az előadásokról bővebb ismertető és jegyek a https://zsambekiszinhaz.hu/ honlapon és a https://www.jegy.hu/city/zsambek oldalon.

A műsorváltozás jogát fenntartják! Az előadások a hatályban lévő rendeleteknek megfelelően védettségi igazolvány nélkül látogathatóak.

 

INFORMÁCIÓ ÉS JEGYRENDELÉS:

e-mail: info@zsambekiszinhaz.hu
telefon: 30 649 8899; 30 243 6531

 

JEGYVÁSÁRLÁSI LEHETŐSÉGEK:

jegyvásárlás bankkártyás fizetéssel az előadás helyszínén

online jegyvásárlás a https://www.jegy.hu/city/zsambek oldalon

jegyvásárlás a zsámbéki Tourinform Irodában – bankkártyával -, hétvégén, az előadás napján, illetve hétköznap nyitvatartási időben.