Színház


Giuseppe Verdi: Rigoletto

A Rigoletto kimódolt története barokkosan ellentmondásos, és kitartóan hömpölyög az elkerülhetetlen, sötét végzet felé. Verdi talán legnépszerűbb műve a meghasonlottság és az önfeláldozás tragédiáját magával ragadó zeneiséggel mutatja fel egy nagyszabású előadásban, ami idén a Budapesti Nyári Fesztivál kiemelt operabemutatója.

A fura udvari bohóc cinikus és kíméletlen, de biztonságban érzi magát, hiszen ő a nőfaló mantovai herceg kegyence. És ha ez nem volna elég, egy másik hatékony módszerrel is rejtőzködik: egészen másnak mutatja magát, mint amilyen valójában. Minden energiájával, nagy profizmussal simul és alkalmazkodik, de gonosz nihilizmusa csupán hivatali kellék. Civilben egy ártatlan, tiszta lányka, Gilda aggódó édesapja, és éppen ezt a lányt szemeli ki ismeretlenül a herceg, akinek a hálójába kerül. Rigoletto bosszút forral. A baljós események egy átokkal kezdődnek, amely éppen Rigoletto kettős személyisége és a szerelmes Gilda önfeláldozó tisztasága miatt teljesedik be.

Az operarajongók egyik kedvenc darabjának nagy színészi kihívásokat tartogató címszerepében Guiseppe Altomare, világhírű olasz bariton először mutatkozik be a magyar közönségnek. A csábmester Mantovai herceg bőrébe pedig - az elmúlt évek egyik legfontosabb és legizgalmasabb tenorjaként emlegetett - mexikói Arturo Chacón-Cruz bújik.
Rendező: Szinetár Miklós / Harangi Mária
Karmester: Medveczky Ádám
Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara

OPERABEMUTATÓ: 2018. augusztus 3. (péntek) és 5. (vasárnap) Margitszigeti Szabadtéri Színpad 
A Szabad Tér Színház produkciója a Magyar Állami Operaház együttműködésével.