Színház


Hét bemutató a Centrál Színház az új évadában

A példátlanul sok új darabban mindenki talál majd új kedvencet: egyszemélyes show-t Pokorny Liával, krimi-társasjátékot, Bergman adaptációt, januárban pedig Alföldi Róbert rendezi Básti Julit, Gáspár Sándort és Gáspár Tibort Ibsen drámájában.

A zenekedvelők sem maradnak darab nélkül, hiszen visszatér a Centrál színpadára az Ájlávjú, tavasszal pedig jön Molnár Ferenc Delilája Stohl Andrással és Balsai Mónival.

Dolgok, amikért érdemes élni

A Beugróban edzett Pokorny Lia és Horgas Ádám rendező, akivel már a Pillanatfelvételben is együtt dolgozott, amerikai mintára. A nézővel közvetlen párbeszédet folytató, rögtönzésekkel tűzdelt darabot mutatnak be Dolgok, amikért érdemes élni címmel október 6-án. „Van egy listám, amit megosztanék veled. Hétéves voltam, amikor elkezdtem. Összegyűjtöttem a dolgokat, amikért érdemes élni. Bár anyukám ezekkel nem feltétlenül értett egyet… És te?”

Szerző | Duncan MacMillan
Társszerző | Jonny Donahoe
Fordították | Csukás Márton és Csukás Barnabás
Rendező | Horgas Ádám
Producer | Bereczki Zoltán, Ferenczi Orsolya
 

Hajmeresztő

Üdvözöljük a Hajmeresztő fodrászszalonban! Mosás, vágás, szárítás és késelés! Na jó: ollózás, mert sajnos, úgy esett, hogy valaki egy fodrászollóval leszúrt egy világhírű zongoraművésznőt. A gyilkos az üzletben van, és fodrász vagy vendég – mind gyanús! Itt csak egy valaki segíthet: Ön. A világ legnépszerűbb krimi-vígjátékában ugyanis a nézők vezetik, befolyásolják és irányítják a nyomozást. Véresen komolytalan estéje lesz, de figyelmeztetjük, a Hajmeresztőre könnyű rászokni: mivel minden előadáson máshogy alakul a történet, könnyen lehet, hogy Ön is a szalon törzsvendége lesz.

Hogy melyik helyiségben és milyen tárggyal ölték meg Isabel Czerny zongoraművésznőt, azt jól tudjuk. A kérdés csak az, hogy ki tehette azok közül, akik a fodrászszalonban megfordultak? Október 20-án társasjátékozni hívják a nézőket a Hajmeresztő című krimikomédiába: segítsenek a nyomozásban, válaszolják meg közösen a kérdést! A gyanúsítottakat és a nézőket, mint tanúkat, a detektív szerepében Simon Kornél faggatja majd.

Szerző Paul Portner
Fordító | Morcsányi Géza
Rendező | Puskás Tamás


Persona

Bergman klasszikusát a Szentendrei Teátrum mutatta be Hidvégi Nóra rendezésében, akinek “Rövid” című előadása már hat éve van műsoron. Mint abban, a Personában is Balsai Móni és Györgyi Anna kettősét csodálhatjuk novembertől a Centrál Színház műsorán

Ingmar Bergman csodálatos, titkokkal teli története a valóság és a képzelet határán mozog. Az emberi lélek kiváló ismerője női karakterek életén, gondolatain keresztül visz minket egyre mélyebbre és mélyebbre a személyiség kiismerhetetlen, sérülékeny rétegeibe. Mikor jön el az a pont, amikor egy híres színésznő feladja karrierjét, s ráadásul képtelen megszólalni? Ki az, aki segíthet neki, hogy visszatérjen a mindennapokba? Egyáltalán vissza akar-e térni? Mindenesetre egy ápolónő megpróbálja a lehetetlent. De vajon mi ennek az ára?
Szerző | Ingmar Bergman
Színpadi változat | Garai Judit
Rendező | Hidvégi Nóra


Ájlávjú

Ájlávjú... azaz nézzük meg, milyen szédületes (mulatságos) és kínkeserves (és röhejes) az út az első pillantástól az első vallomásig. Aztán nézzük meg, hogy fokozható ez a „boldogan éltektől” a „meg nem haltakig.” New York kedvenc off-Broadway musicalje fülbemászó dalok és frappáns jelentek során át mesél férfiakról, nőkről, szerelemről és házasságról.
Ájlávjú: aki egyszer hallja, napokig dúdolja! Az amerikai szerzőpáros párkapcsolatról, férfiakról és nőkről, életről és halálról szóló zenés remeklését Balogh Anna, Ágoston Kati, Vári-Kovács Péter és a társulat új tagja, Ódor Kristóf játssza.

Szerző | Jimmy Roberts, Joe Di Pietro
Fordította | Fábri Péter
Rendező | Harangi Mária

Love letters

A Love letters havonta ismétlődő felolvasásaira az ország legismertebb színészeit kérték fel. Úgy intézték, hogy olyanok lépjenek fel egyszerre, akiket egyébként ritkán láthat együtt a közönség.

Kísértetek

Ibsen fájdalmasan keserű darabja, a Kísértetek az évad nagy vállalkozása. Alföldi Róbert rendezésében a női főszerepet Básti Juli játssza. A férfiszerepekben pedig először lépnek közösen színpadra Gáspár Tibor és Gáspár Sándor januárban.

Delila

Már a jövő nyárra is gondolva mutatják be tavasszal az öregedő Molnár Ferenc egyik legédesebb és legötletesebb vígjátékát, a Delilát. Somlay Artúr és Darvas Lili szerepeit Stohl András és Balsai Móni játsszák. A darabot a Centrál nagyszínpadán elevenítik fel, ugyanott, ahol 80 évvel ezelőtt az ősbemutatót tartották.

Forrás: Centrál Színház