Színház


Július végi színházi programajánló

Tánc, orgonavarázslat, mini bábszínház szabadtéren, ezek szórakoztatják a közönséget a hónap végén, a Margitszigeten és a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

 Coincidance Táncszínház: Aurora

- egy új Csipkerózsika történet - táncdráma egy felvonásban - BEMUTATÓ
Egy mindenki által ismert mese, egy nagyszabású klasszikus zenemű és a kortárs tánc egyedi kombinációja: a jól ismert Csipkerózsika mesét veszi alapul új produkciójában a Coincidance Táncszínház
A fókusz a nővé érő fiatal lány küzdelmeire kerül, kibontva a mese legjellegzetesebb szimbólumait, mint maga a vér, az egymástól elválasztó mindenkori, áthatolhatatlan tövis bozót vagy az eltelő száz év illúziója. Az előadás napjainkra is erősen vonatkoztatható lélektani értelemben adaptálja az eredeti történetet a kortárs tánc nyelvén, Csajkovszkij örök klasszikus zenéjére.
A Coincidance Táncszínház új bemutatója.
2018. július 28. (szombat) 19.30 Városmajori Szabadtéri Színpad - 75 perc egyben. Az előadás 10 éves kortól ajánlott.

Keresztes Nagy Árpád: Mátyás király rózsát nyíló ostornyele - bábjáték

2018. július 29. (vasárnap) 10.30 Szent Margit - romok 
6 éves kortól ajánlott (45 perc), az előadás ingyenes

Kicsi történet, kicsi színpadon táncoló kicsi bábok... Egy szép őszi nap, egy csodás ostor, egy hetyke legény, egy jóslat, egy kávés findzsa és egy hű alattvaló. Ennyi elég egy királysághoz. Ha nem hiszik, csak kerüljenek közelebb, hallgassanak, lássanak! S ha még aztán sem hisznek, másszanak fel a hiszemfára.
A dunántúli bábtáncoltató betlehemesek kevés eszközzel dolgozó, naivan egyszerű, és mégis mély jelképrendszereket magába rejtő hagyományát tovább gondolva, a bábokat, hangszereket és a szavakat forgatja: Keresztes Nagy Árpád
Bábok:  Mazug Kriszta
Jelmez: Emőd Kriszta
Díszlet, szövegkönyv: Keresztes Nagy Árpád

Rákász Gergely: Lords of the Organ II.

BACH-VIVALDI-GERSHWIN - orgonakoncert 
A kiváló magyar orgonaművész, Rákász Gergely Lords of the Organ-sorozata a hangszer legnagyobb szerzőit és örökéletű műalkotásaikat állítja színpadra.
Idén 120 éve született George Gershwin, a billentyűsök méltón ünnepelhetik az évfordulót az ikonikus Kék Rapszódiával. A nagyszabású remekmű idén felfrissítésre került, és új hangszerelésben hallható. A zenetörténeti narrációból az is kiderül, miképp lehetséges, hogy Gershwin az újságból tudta meg, hogy komponálni fog, és hogy hogyan végzett végül rekordidő alatt, ráadásképp pedig, hogy vajon tényleg kék-e a Kék Rapszódia.
Egy másik zenei nagyság,  Antonio Vivaldi is kerek évfordulós,: 340 éve született.
Tudták, hogy hogyan emlegették a kortársai? A “Vörös Pap” tényleg betegeskedett? Vagy mellkasi fájdalmai csak azért jelentkeztek a misék közben, hogy felmentést nyerve a szolgálat alól teljesen a zeneszerzésnek szentelhesse magát? És a mester valóban meg tudott írni annyi idő alatt egy Concerto-t, amíg barátja Velence egyik végéből a másikba sétálva hazaért?
Bach, mint minden évben természetesen idén is műsorra kerül, a szintén évfordulós Debussy, Rossini, Joplin és Bizetművei pedig alkalomszerűen színesítik a műsorokat.
Rákász Gergely egyszerre kínál jól ismert klasszikus muzsikát, új érdekességeket és meglepő élményeket a hangszerek királyának udvartartásából.
Bővebb információk: www.rakaszgergely.hu

2018. július 29. (vasárnap) 19.30 Városmajori Szabadtéri Színpad - 100 perc, szünet nélkül