Színház


Lezárult a legsikeresebb Budapesti Nyári Fesztivál és a Városmajori Színházi Szemle

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából egész nyáron gazdag programkínálattal és a legnevesebb magyar és nemzetközi sztárokkal fogadta a főváros közönségét és idelátogató vendégeit a Budapesti Nyári Fesztivál.

Látogatottsága idén átlépte a bűvös százezret! A régióban kivételes léptékű fesztivál repertoárjában több mint 100 program szerepelt. A nagyszabású opera-, operett- és musicalbemutatókat, látványos balett-előadásokat, klasszikus-, könnyűzenei- és izgalmas crossover-koncerteket, valamint a színházi előadások, szuperprodukciók, kiállítások és gyerekelőadások sorát közel 110 ezer néző élvezhette Budapest két patinás nyári színházában, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon. Minden eddiginél sikeresebb, jubileumi évadát zárta a Budapesti Nyári Fesztivál.

„A 2018-as évad nem csupán a jubileum miatt volt különleges, a programkínálatban is igyekeztünk túltenni az előző éveken” – mondta az évadról Bán Teodóra, a Budapesti Nyári Fesztivál ügyvezetője. Szerinte „a nyári fesztivál és a turizmus összehangolt kapcsolata elengedhetetlen a sikerhez, hiszen idén is világnagyságok és nemzetközi hírnevet képviselő fellépők vitték jó hírét a két nagy fővárosi tulajdonú játszóhelynek”.

 

Az „Ajándék Budapestnek” mottóval fémjelzett jubileumi évadra számtalan pótszékes teltházas előadás, két nagyszabású operabemutató: Strauss Salome és Verdi Rigoletto című művei, egy Kálmán Imre nagyoperett és egy Broadway-musical hazai ősbemutója is jutott.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tizenegy bemutatóval és új produkcióval, valamint négy Magyarországon eddig sosem látott vendégelőadással lettünk gazdagabbak. A patinás szigeti színpadon a magyar könnyűzene képviseletében a Quimby és a Szabó Balázs Bandája is szimfonikus zenekarral adott rendhagyó, látványos nagykoncertet.

 

Az ismert magyar társulatok és művészek mellett pedig olyan világsztárok fordultak meg, mint Ara Malikian hegedű-virtuóz, a techno-mágus DJ, Jeff Mills vagy a világ legnagyobb operaházainak fellépői: Gerhard Siegel, Sera Gösch, Guiseppe Altomare, Arturo Chacón-Cruz. Saját operaestjével Erwin Schrott, valamint olyan neves karmesterek, mint Christophe Mangou, Francesco Ivan Ciampa vagy Nimrod David Pfeffer.

A látványos The Great Gatsby balett-show nemzetközi balett-társulatok sztárszólistáival érkezett először Budapestre, majd a tavalyi hatalmas siker után Mozart Varázsfuvolájára készített koreográfiával tért vissza a szigetre a világhírű Béjart Ballet Lausanne.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományos koncertjén Fülei Balázs zongoraművész, Miklósa Erika és Szegedi Csaba és Horváth István operaénekesek, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködésével Dohnányi I. (e-moll) zongoraversenye és Carl Orff lehengerlő Carmina Buranája hangzott el. Az augusztus Caramel, Fenyő Miklós és a Magna Cum Laude koncertjeivel búcsúzott az évad végén.

 

A fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon közel 80 program valósult meg. Négy színházi bemutatóra is sor került: Rossini A sevillai borbély vígoperájának félszcenírozott előadása, a Coincidance Táncszínház Aurora című táncdrámája, a nagysikerű Broadway-musical, a Bonnie & Clyde hazai ősbemutatója és a Group’n’Swing koncertszínházi előadása a Száz év szerelem. Ezek mellett különleges koncertek, lemezpremierek és a már hagyományossá vált Városmajori Színházi Szemle is helyet kapott. Utóbbi hat vidéki teátrum legjobb idei előadásainak seregszemléje, mely kiemelt közönségsiker mellett zajlott le. A jubileumi év színes programpalettáján és műfaji sokféleségében minden korosztály megtalálhatta idén is a kedvére való, igényes kikapcsolódást nyújtó produkciókat.

 

Bán Teodóra az évad zárásaként arról is beszélt, hogy a fesztivál egyik meghatározó mozgatórugója a művészetre és kultúrára kíváncsi hazai és külföldi közönség igazi, művészi értékeket képviselő produkciókkal való megismertetése. Hiszen – mint mondta – hatalmas szellemi értékek rejlenek az országban. „A nyári színházak a hagyományos kultúrafogyasztókénál sokkal szélesebb réteget képesek megszólítani, ezért óriási felelősség, hogy a Margitszigeten és a Városmajorban létrejött produktumok az ő számukra is színvonalas, művészi üzenetet közvetítsenek, de egyben kikapcsolódást és örömöt is nyújtsanak. A kulturális turizmus túlmutat a munkahelyteremtő és országimázs építő szerepén” – tette hozzá Bán Teodóra. „Szellemi szoftver minden, amit nemzeti értékeink képviselnek: a történelmünk, a muzsikánk, a képzőművészetünk, az építészetünk, minden, ami emberközpontú és az agyban születik. Tárgyiasult műalkotásokat létrehozva válnak hardverré, az értékesített termék bevétele pedig visszaforgatható a kultúrába. Olyan szoftver ez, ami aztán hardverré tud válni.”

 

A Budapesti Nyári Fesztivál két nyári színháza, a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpad az ünnepi évadzáróval egybekötött díjátadóval szimbolikusan visszaadja a képzeletbeli kulcsot a kőszínházaknak, lezárja 2018-as jubileumi évadát, és megkezdi a felkészülést a következő évre. Jövőre veletek ugyanitt! Találkozzunk 2019-ben!

 

Díjak a legjobbaknak

A 2018. évi Városmajori Színházi Szemlén a szakmai zsűri 7 kategóriában értékelte a versenyprogramban bemutatott, A vád tanúja, Illatszertár, Cabaret, A képzelt beteg, Volpone és a Furcsa pár című előadásokat.

A Szabad Tér Színház idén is a Budapesti Nyári Fesztivál záróeseményeként rendezte meg a Városmajori Színházi Szemle díjátadóját. A szezon elején, június 15. és július 3. között lezajlott színházi fesztiválon 6 nem budapesti színház 6 előadása mutatkozott be teltházas érdeklődés mellett a Városmajorban. A 2018. évi Szemle-programot az elmúlt évad legjobb zenés és/vagy szórakoztató előadásaiból válogatták össze a szervezők.

 

A győri, nyíregyházi, kaposvári, kecskeméti, szombathelyi és miskolci társulatok produkcióit idén is szakmai zsűri kísérte figyelemmel:

Deres Péter dramaturg, Bagossy László rendező, az SZFE Színházművészeti Intézetének vezetője, Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezető igazgatója és Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai Mari-díjas rendező, nyilvánosságra hozták döntésüket.

A nézők korábban, a színház honlapján szavazhattak a legjobb előadásra, amelyre 1323 szavazat érkezett. A közönségdíj nyertese a Miskolci Nemzeti Színház társulata lett a Furcsa pár című előadással, amely összesen 757 voksot kapott.

A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb előadás a nyíregyházi Illatszertár lett Mohácsi János rendezésében.

A zsűri - a Szemle történetében először - díjazta a legjobb előadás mellett, a legjobb társulatot is, amit a Weöres Sándor Színház, Szombathely kapott.

 

A 2018. évi Városmajori Színházi Szemle díjazottjai:

A legjobb előadás: László Miklós: Illatszertár – Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza, rendező: Mohácsi János

A legjobb társulat: Ben Jonson: Volpone – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női főszereplő: Szina Kinga / Agatha Christie: A vád tanúja – Győri Nemzeti Színház, rendező: Simon Kornél

A legjobb férfi főszereplő: Bányai Kelemen Barna / Ben Jonson: Volpone – Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Alföldi Róbert

A legjobb női mellékszereplő: Märcz Fruzsina / Molière – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg – Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

A legjobb férfi mellékszereplő: Adorjáni Bálint / Molière – Mohácsi testvérek: A képzelt beteg – Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Rusznyák Gábor

Különdíj: Csankó Zoltán részére A vád tanúja és a Volpone című előadásokban nyújtott emlékezetes alakításáért.

Közönségdíj: Neil Simon: Furcsa pár – Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Béres Attila

Bővebb információ: www.szabadter.hu