Színház


Online próbálnak a Pécsi Nemzeti Színház művészei

Ahogyan az első olvasópróbák, úgy a többi próba is online zajlik a Pécsi Nemzeti Színházban.

A művészek az otthonukban, egy erre alkalmas programon keresztül egyszerre tudnak jelen lenni, így látják és hallják egymást az online térben.

A produkciók bemutatóját májusra, illetve októberre tervezte a teátrum, ám a jelenlegi helyzetben bizonytalanná vált, mikorra tűzhetik ki a premierek időpontját.

Ennek ellenére a társulat folytatja a munkát, hogy a lehető legfelkészültebben várja a veszélyhelyzet feloldását követő időszakot és mindkét bemutató mihamarabb megtartható legyen.

Az egyik produkció egy "ifjúsági használatra szánt történelmi vígjáték" lesz. A László Király visszatér című darab, amelyet Szálinger Balázs a Pécsi Nemzeti Színház felkérésére írt és a Szent László-legendakört járja körbe. Az előadást Tóth András Ernő rendezi.

A másik egy klasszikus operett, a Csókos Asszony, amit az a Méhes László állít színpadra, aki - a legendás, Iglódi István által 1987-ben a Vígszínházban rendezett - előadásban maga is szerepelt. Méhes pécsi rendezései egytől egyig a közönség kedvencei, főképp, ha zenés előadásról van szó, amelyben a színház énekkara és tánckara is közreműködik.

 

Pécsi Nemzeti Színház

weboldal: https://www.pnsz.hu

FB oldal: http://facebook.com/pecsinemzeti

YT csatorna: https://www.youtube.com/user/pnszmediagroup
 

Tovább bővült a pécsi kulturális intézmények összefogása, hogy online kulturális tartalommal lássák el a közönségüket a veszélyhelyzet idején. A Pécsi Nemzeti Színház, a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Harmadik Színház tartalmi kommunikációs együttműködéséhez a napokban a Csorba Győző Könyvtár és a Pécsi Balett is csatlakozott.

 

A Csorba Győző Könyvtár zárva tartása alatt is az olvasás fontosságára, jótékony hatásaira hívja fel a figyelmet - rendszeresen megjelenő könyvajánlóival, felhívásaival, irodalmi kvízeivel.

A legkisebbeket online meseolvasással, papírszínházzal, az iskolás korosztályt online versmondó versennyel várják. A könyvtár az elmúlt évek során több ezer digitalizált felvétele közül válogatva ajánl néznivalót Pécs és Baranya jelentős eseményeiből. A könyvtár központi intézményének helyet adó Tudásközpont idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, ez alkalomból az elmúlt évek sikeres író-olvasó találkozóit mutatja be olvasóinak minden szombaton. A könyvtár szolgáltatásai a koronavírus idején: https://www.csgyk.hu/csorba-gyozo-konyvtar-online-szolgaltatasai-koronavirus-idejen

 

Csorba Győző Könyvtár

weboldal: www.csgyk.hu

FB oldal: https://www.facebook.com/baralib

 

A Pécsi Balett is üdvözölte a kezdeményezést, hiszen közönségükkel Facebook és Instagram oldalukon ők is folyamatosan tartják a kapcsolatot. A következő évadban, az alapításának 60. jubileumát ünneplő társulat, 2020. április 5-én, vasárnap, a Csipkerózsika című mesebalettel kedveskedik a gyerekeknek.

A különleges, sok közelit tartalmazó felvétel megmutatja, milyen fontos a magas színvonalú tánctudás mellett a karakterábrázolás is. A film egy hétig lesz elérhető. Ezt követően A makrancos hölgy c. táncjáték következik, amit fiataloknak, felnőtteknek ajánlanak.

Pécsi Balett
weboldal: https://www.pecsibalett.hu
FB oldal: https://www.facebook.com/pecsibalett/
IG oldal: https://instagram.com/pecsi_balett

A kezdeményezést indító szervezetek a #pecsikulturaliscsatorna jelzés használatára hívják fel a pécsi kultúra képviselőinek a figyelmét.

 

Pécsi néptánccsoportok, színtársulatok, képzőművészek, fotósok, filmesek, múzeumok, stb. is használják a jelzést olyankor, amikor online kulturális tartalmat osztanak meg, annak érdekében, hogy gazdagodjon a csatorna.

 

Fotó kredit: Portrait Maffia