Színház


Polunyin, a balett művész

Raszputyin megszemélyesítője balett órát tartott

 

Margitszigeti Színház, délután 3 óra: a színpadon húsz magyar balett növendék – különböző korcsoportból – és Szergej Polunyin.

A csodálatos, könnyed mozgású művész a délután folyamán megmutatta, milyen kemény munkával és kitartással lehet elsajátítani a tánc lépéseit.

A balett óra során figyelemmel segítette a fiatalokat. Elmondta, először az alapoknál akarta kezdeni a foglalkozást, ám kiderült, a magyar növendékek tudása remekül meg van alapozva. Így – bár különböző korú fiatalok vettek részt az órán – meggondolta, azonnal változtatott és a nehezebb, fajsúlyosabb mozgásformákat vette át velük.

Arra a kérdésre, volt e olyan ikonikus táncművész, akire felnézett úgy, mint most őrá a gyerekek, azt válaszolta, hogy kettő is volt. Az egyik Vlagyimir Vasziljev, akinek a Spartacus szerepe nagyon emlékezetes, a másik a legendás Barisnyikov, orosz-amerikai táncművész, koreográfus és filmszínész.

Ő maga pedig valójában nem kíván ikon lenni. 29 éves koráig azt sem akarta elfogadni, hogy balett művész. De a tánc több mint az élet, és reméli, sikerül átadni valamit a tudásából a következő nemzedéknek. Létrehozott egy alapítványt, úgy érzi, azzal tesz jót a világnak, ha táncol.

Amióta megszületett a kisfia, szinte megváltozott a világ is, csodálatosabb lett. Erről azt mondta, minden gyerek egyéniség, ellentétben azzal, amit gondolt, hogy lesz majd egy mini kiadás önmagából, de nem így van.

 

Raszputyin és Polunyin

Polunyin kivételes, nem mindennapi tehetségét elismerik, ám őt magát ellentmondásos, megosztó személyiségnek tartották.

Mielőtt létrejött volna a táncdráma, Polunyin nem sokat olvasott Raszputyinról. Ám, amint előkerült a történet, elkezdett foglalkozni vele. Szereti a különleges karaktereket megismerni, megformálni.

Talán éppen ezért Raszputyin megosztó és ellentmondásokkal teli alakja nagyon érdekelte. Ahogyan annak idején próbált gyógyítani, és ahogyan az embereket manipulálta, mert a cári családban igen nagy volt a befolyása. Akinek hatalma van, nem biztos, hogy jól él vele.

 

Mindezt pénteken este eltáncolja a világhírű táncművész, Szergej Polunyin. Mivel idén csak egy előadás lesz, remélhetőleg a következő nyáron is láthatjuk majd őt a Margitszigeti Színházban!