Színház


Sokszínű és nehézségekkel teli évad zárult

A budai oldal hangulatos színpada, a Városmajori Szabadtéri Színpad, elbúcsúzott a nyártól és közönségétől, a Karinthy Színház A piszkosak című vendégjátékával, illetve Jiří Menzel, cseh filmrendező pályája előtti tisztelgés jeléül a Sörgyári capriccio című film vetítésével.

 

A 2020-as, pandémia sújtotta évadban változtattak a korábbi években kialakított műsorstruktúrán. Bővített kínálattal, szélesebb műsorpalettával várták a nézőket július 12. és szeptember 19. között, bő két hónap alatt közel 50 eseményt valósítottak meg.

Az idei évad nehézségei és a koronavírus-járvány okozta problémák mellett is sikeres évadot zártak 2020-ban. Nyáron, a pandémiás helyzet feloldását követően, a színházat szerető és kultúrát fogyasztó közönség kedvenceként, most is kiválóan teljesített a Városmajori Szabadtéri Színpad.

Műsorán számtalan klasszikus bohózat, vígjáték groteszk és tragikomikus művek mellett zenés darab is színre került, valamint kiemelkedett jelentőségével egy jeles esemény.

Olyan társulatok vendégszerepeltek a színpadon, mint az Orlai Produkciós Iroda, a Vidám Színpad, a Rózsavölgyi Szalon, a Játékszín, a Soharóza, a TRIP, vagy a Karinthy Színház.

 

Az évad kiemelt produkcióját, még a pandémiás időszak alatt meghirdetett Összefogás Gálát, augusztus 16-án rendezték meg, komoly szakmai együttműködéssel. Ehhez a színészekés az előadóművészek mellett zenészek, rendezőasszisztensek, súgók, ügyelők és más dolgozók is segítségüket nyújtották. Így, az esti gálaműsor előtt egy délutáni programsorozatot is meghirdettek, a színház szomszédságában található SzabadTér Bisztró épített színpadán.

 

A nem budapesti teátrumok legjobb idei előadásainak seregszemléje, a Városmajori Színházi Szemle idén kivételesre sikerült. A beválogatott nyolc előadásból csupán három (a tatabányai Jászai Mari Színház előadásában A kutya különös esete az éjszakában, a Miskolci Nemzeti Színház vendégjátékában A velencei kalmár és a Váratlan vendég a Győri Nemzeti Színházból) tudott a budai teátrum színpadán is bemutatkozni. A járványügyi helyzet okán meghozott kormányrendeleteknek köszönhetően a mustrát lefújni kényszerültek. A 2020-as évben ezért a díjak kiosztására már nem került sor.

 

A 2020-as évadban a Városmajori Szabadtéri Színpad és a TRIP közös bemutatója – két előadással – a Budapest Bár zenekar közreműködésével, Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című koncertszínházi előadása volt. Ez lett az idei budapesti nyár egyik szenzációja.

 

A Városmajor sokszínű és bőséges, minden évjáratnak és ízlésnek megfelelő koncertkínálatában olyan nevekkel találkozhatott a közönség, mint Kamarás Iván, Rákász Gergely, Bereczki Zoltán, Horgas Eszter, Csemer Boglárka, Tompos Kátya, Kárász Eszter, Dés László és Szinetár Dóra, Palya Bea, Zséda, Blahalouisiana, Esszencia és a Várkonyi Csibészek.

Szombat délelőttönként alacsony jegyárakkal minőségi báb- és gyerekelőadásokkal várták az érdeklődő családokat. A program elsősorban a magyar független báb- és gyerekszínházi társulatok munkáiból, színes és sokféle válogatást tartalmazott: élőszereplős színháztól a pantomimen, a zenés mesejátékon és a táncjátékon át minden megtalálható volt benne.

 

A Budapest Film kezdeményezéséhez csatlakozva és a gépházban közel 30 éve nem használt 2 darab 35 mm-es filmvetítőgépeket felújíttatva, elindították idén a Kertmozi programsorozatot is. Így a nyári szezonban, több alkalommal, legendás magyar filmek kerültek vetítésre. Illetve egy alkalommal, az olasz rendezőóriás, Federico Fellini életpályája előtt tisztelegve, születésének 100. évfordulója alkalmából, Az édes élet című filmet tűzték műsorra. Zárásként pedig Jiří Menzel Sörgyári capriccio című filmjével tisztelegtek a csehszlovák új hullám kiemelkedő alakjának, az Oscar-díjat nyert filmrendezőnek pályája előtt.