Színház


Táncfesztivál - táncünnep

A Budapest Táncfesztivál 2021 programkínálatából nem könnyű, sőt majdnem lehetetlen csak egy előadást választani.

 

Ha lehetne, azt ajánlanánk a közönségnek, hogy minden estét töltsenek a Millenárison, ünnepeljék a táncművészetet a Nemzeti Táncszínház programjaival. Neves külföldi táncegyüttesek, jubiláló magyar művészek és, természetesen, a hazai közönség kedvencei is ott vannak az előadók sorában a 2021-es Budapest Táncfesztiválon.

 

A Nemzeti Táncszínház kétségkívül erős évadot kezd 2021 szeptemberében. Alig köszönt be az ősz, itt lesz rögvest a Budapest Táncfesztivál, három külföldi együttessel, három hazai bemutatóval és egy önálló esttel. Késő ősszel elindul az intézmény húsz évét ünneplő sorozat, és alig jön el a tavasz, újra fesztivált szervez a Táncszínház a hazai közönségnek. Azt még persze nem tudni pontosan, hogy mit tartogat a teljes évad, de azt igen, hogy a 2021-es Táncfesztivált nem lesz könnyű felülmúlni.

 

A szeptemberi táncünnep során három neves együttes érkezik a kontinensünk három városából.

 

Genfi Balett - Fotó: Gregory Batardon

-A nyitás estéjén a svájciaké a színpad, a Genfi Balett két előadásával. A Glory és Paron című táncest központi gondolata a virtuozitás. Andonis Foniadakis neve nem ismeretlen a táncművészetben jártas közönség számára. A budapesti előadás az ismert, megszokott mozgás-hangzás összhangját ígéri az előadásban felcsendülő Händel és Glass zeneművekkel.

 

Scapino: Risonanza -  Fotó: Hans Gerritsen

-A másik külföldi fellépő a Scapino Ballet Rotterdam. A holland társulat három, egymástól műfajában jelentősen eltérő produkciót táncol el. Justin de Jagerrel egészen formabontó trióval készülnek: a breakdance stílusból ismert „threading” technikára épülő Carried Alive mellett Ed Wubbe: Risonanza című bájos duettje varázsol el minket. Majd a The Great Bean című darabja repíti a harsogó húszas évekbe a közönséget.

 

tanzmainz: Soul  Chain - Fotó: Andreas Etter

-A harmadik külföldi fellépő a fesztivál záró előadásaként a tanzmainz kortárs tánctársulata. A Soul Chain című művet Sharon Eyal izraeli koreográfus készítette, aki az elmúlt pár évben intenzív stílusával meghódította az európai táncvilágot. A szerelemhez kötődő erős érzelmek ihlette koreográfia izgalmas kortárs tánccá ötvözi a balettet és az electro műfajt.

 

A külföldiek mellett a hazai táncművészet egyik meghatározó előadója teszi biztosan emlékezetessé az idei Fesztivált.

 

Sztárvendég, a szó legnemesebb értelmében a Kossuth-díjas Ladányi Andrea. Hat olyan kiemelkedő férfi táncművésszel osztja meg a teret, akikkel eddigi pályája során együtt alkotott. Hat meghívott férfi, hat „évtizedből” vállal a művésznővel újra közösséget.

 

Éppen elég is volna ez a sok-sok fesztivál élmény, de bizony itt még nincs vége a sornak: a három külföldi mellett három hazai együttes is bemutatóval gazdagítja az idei Táncfesztivált.

A Don Quijote a Feledi Project előadásában, a Chaos | The Waves című táncmű a Győri Balett előadásában, valamint a 60 éves Pécsi Balett jubileumi estje is várja a közönséget. Utóbbi az estjükön új koncepcióval állítja színpadra az ikonikus Iszonyat balladája darabot. A Pécsi Balett 60 éve című film premierje is ekkor lesz.

 

Szegedi Kortárs Balett: Blue

A Szegedi Kortárs Balett legújabb előadásaival érkezik: a The Black Paintings és a Blue című táncjátékot mutatja be. A Gangaray Dance Company darabjában öt kivételesen tehetséges táncművész a tiszta tánc erejével nyűgöz le minket.

Frenák Pál egy új kompozícióban idézi meg idén negyven éves munkásságának esszenciális elemeit.

 

Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház: Caminos

Pirók Zsófia és a FlamenCorazónArte Táncszínház Caminos című darabja utazásra invitál minket térben, időben, gondolatban és lélekben.

Az új szereplőkkel és alkotótársakkal kiegészült Kovács Gerzson Péter - TranzDanz bemutatója, Az utolsó csárdás a csárdás-sorozat záró darabja.

A Duna Táncműhely az autentikus néptánc és a kortárs tánc elemeit vegyítve mutatja be A tizedik menyasszony című táncszínházi előadását. Ez a férfibúcsú ünnepe ihlette, A tizedik vőlegény „női változata”.

A Székesfehérvári Balett Színház az örök klasszikust, a Hattyúk tavát állította színpadra, Csajkovszkij erőteljes és briliáns zenei világának képpé formálásával.

A Badora Társulat KINGDOM című előadása felteszi azt a nem mindennapi kérdést, hogy valóban csakis annyi lenne a teljes valóság, amit érzékelünk a világból.

A Duda Éva Társulat legújabb produkciója, a RAMAZURI látványos és nagyszabású, élőzenével kísért és akrobatikai elemekkel tarkított tánc-cirkuszi kavalkád.

 

Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája

Az idén 30 éves Budapest Táncszínház két részből álló estjének első felében öt vendég koreográfus - Földi Béla tanítványai és korábbi Budapest Táncszínház tagok - készítenek rövid koreográfiákat táncművészeiknek. Az est második felében pedig Jiří Pokorný Egyszer visszatérsz koreográfiája látható.

 

A 2021-es Budapest Táncfesztivál méltó felvezetése egy igen fontos évfordulónak. A Fesztivál a Nemzeti Táncszínház törekvésének bizonyítékaként nem kizárólag az értő közönséget, hanem a kikapcsolódást, tartalmas kulturális élményt keresőket is invitálja a Millenáris csodaszép épületébe.

 

Helyszínek
A Nemzeti Táncszínház termei valamint a Müpa Fesztivál Színháza
Programok és további információk:
http://tancfesztival.hu/

 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT, ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!