Színház


Te mit viszel magaddal? - Szeptember 21. - Színházak Éjszakája

“Te mit viszel magaddal?” Ez a mottója az idei, nyolcadik Színházak Éjszakájának, amely során 34 teátrum várja izgalmas, csak ezen az estén látogatható programjaira a karszalaggal rendelkező nézőket.

2019-ben a Magyar Dráma Napján, vagyis szeptember 21-én, szombaton lehet majd versenyt futni az idővel, és minél több színház eseményén begyűjteni az élményeket.

 

Gumikacsát, legyezőt, fényképezőgépet, banánt, biciklilakatot és tornacipőt is felfedezhetnek a nyolcadik Színházak Éjszakája plakátján a figyelmes szemlélők. A burjánzó grafikai megoldás nem véletlen.

“Te mit viszel magaddal?” - idén ezt a mottót kapta Budapest egyik legnépszerűbb programsorozata. A szlogenben egyszerre két jelentés is jól megfér egymással. A szervezők kíváncsiak, mivel készül a néző erre a hosszú, kalandos éjszakára, és arra is, milyen felejthetetlen élményekkel távozik.

Szervezők és igazgatók

Ebben az évben szeptember 21-re, a Magyar Dráma napjára esik a színházi évadnyitó fesztivál, és most is az a legfőbb cél, hogy az intézmények igazán közvetlenné tegyék a közönség és az alkotók kapcsolatát. A résztvevő színházak mindannyian azon dolgoztak, hogy a lehető legizgalmasabb szeletét mutassák meg Budapest Színházi Főváros kínálatának.

Színészek is készülnek

Idén 34 helyszín várja a nézőket, új belépőként csatlakozott a Nemzeti Táncszínház, és sokak örömére újra szerepelnek a kínálatban a Madách Színház, a Thália Színház és a Nemzeti Színház programjai. Nyolcadik alkalommal is elképesztő kavalkáddal várnak mindenkit a teátrumok, délutántól egészen másnap hajnalig. Részt vehetünk az elmaradhatatlan kulisszajárásokon, nyílt próbákon, sőt premiereken is, kipróbálhatjuk magunkat színészmesterség és beszédtechnika órákon, láthatunk színpadtechnikai show-t és bemutatkoznak a színházi mesterségek, lesznek koncertek, workshopok, maszkfestés, improvizációs alkalmak, sőt színházi társasjáték, piknik is és beleshetünk az ügyeleti naplókba.

 

A korábbi években már óriási népszerűségre tettek szert a színházi város-séták.

Idén a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek például feltűnő, rejtett és nem létező színházak nyomába a nézők, csodálkozhatnak rá a Pesti Broadway vagy a Víziváros színházi építészetére, és hallhatnak érdekességeket arról, miért Budapest játssza el Moszkvát, Berlint és Párizst a hollywoodi filmekben.

Once: Dolhai Attila, Tompos Kátya, Simon Boglárka, Zöld Csaba, Gubik Petra

A Madách Színház új bemutatója a Once is ekkor kerül a közönség elé, már mindenki nagyon várja!

Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterparty-ra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és a noÁr-ral.   

 

A közel 200 program, valamint a színháztörténeti séták egyetlen karszalaggal látogathatóak.

Ezt a programban résztvevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a https://www.szinhazakejszakaja.hu/  és www.jegy.hu oldalon lehet megváltani.

 

A korlátozott nézőszámú előadásokra érdemes előzetesen helyet foglalni szeptember 9. 12:00 óra és szeptember 16. 23:59 között, a  https://www.szinhazakejszakaja.hu/ oldalon.

 

A BKK és a MOL BUBI is segíti a színházak közti vándorlást

Mivel nem egyszerű feladat átszelni a várost, és eljutni mind a 34 résztvevő színházba, ezért a szervezők a BKK-val együttműködve külön buszjáratot indítanak az északi részen fekvő helyszínek mentén. A buszokat a Színházak Éjszakája karszalagjaival, okoseszközön felmutatott, karszalagra még be nem váltott, érvényes voucherrel, de akár sima BKK-jeggyel és -bérlettel is igénybe lehet venni. A körjáraton az SZÉ jelzést kell keresni. A déli helyszínek továbbra is tökéletesen megközelíthetőek a BKK szokásos járataival.

 

A MOL BUBI is segít felfedezni a színházakat. Egyszerű, szórakoztató, sportos, környezettudatos megoldás közbringákkal átsuhanni a programok százain. A Színházak Éjszakája alkalmából a karszalaggal, voucherrel rendelkezők mindössze 500 forintért válthatják meg a 24 órás bérleteket, és kivételesen kauciót se kell fizetni. A bérletet a jegy.hu felületén lehet megvásárolni, 2019. szeptember 12. és 19. között.

 

Kampányvideók Tompos Kátyával és az SZFE hallgatóival

A Színházak Éjszakája Tompos Kátya színművészt és Hrutka Róbert zeneszerzőt, producert is megihlette, így született meg a fesztivál felkérésére ez a dal és hozzá a klip, melyben több színházi alkotó és énekes is szerepet kapott. A videó már több mint 116ezer megtekintéssel büszkélkedhet a közösségi platformokon. A Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és színművész hallgatóival pedig videó sorozat készült, melyben a “Te mit viszel magaddal?” szlogenhez találtak ki frappáns helyzetgyakorlatokat a diákok, Csarkó Bettina, Bartos Ági és Bánki Sára, valamint Staub Viktória és Veszelovszki Janka. A 4 videót a Színházak Éjszakája Youtube-csatornáján lehet megtekinteni.

 

A Színházak Éjszakája Budapest Főváros Önkormányzata támogatásával valósul meg.

 

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAK:  ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház, Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Madách Színház, Magyar Színház, Magyar Állami Operaház - Erkel Színház, Momentán Társulat, MU Színház, Nemzeti Színház, Nemzeti Táncszínház, Ódry Színpad - Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Thália Színház, Trafó, TRIP, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

Honlap: www.szinhazakejszakaja.hu  

Facebook: facebook.com/szinhazakejszakaja  

Instagram: instagram.com/szinhazakejszakaja