Színház


Valódi találkozások várnak a Színházak Éjszakáján

Közel 200 program kapott helyet az idei programban. Hetedik alkalommal jelentkezik Budapest egyik legnépszerűbb kulturális programja, a Színházak Éjszakája.

Az esemény sikerét mi sem mutatja jobban, mint, hogy 2018. szeptember 22-én, szombaton 31 színház és számtalan izgalmas program várja a közönséget. Egyetlen karszalaggal - többek közt - nyílt próbákra, közönségtalálkozókra, színházi várossétákra és csak erre a napra összeállított, különleges programokra lehet ellátogatni.  

 

Hetedik alkalommal is rendkívül színes program-kavalkáddal készültek az érdeklődőknek a Színházak Éjszakáján, Budapest egyik legnépszerűbb programsorozatán. 31 teátrum közel 200 programmal csatlakozott idén az évadnyitó színházi fesztiválhoz, amely a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg 2018. szeptember 22-én, szombaton.

 

A - már szinte - kötelező elemként beiktatott közönségtalálkozók, nyílt próbák és kulisszajárások mellett többek közt tánctanítással, színházi karaoke-val, versszínházzal, komplett előadásokkal és bizonyos produkciókból kimaradt jelenetekkel, műhelytitkokkal, színházi mesterségek bemutatójával, sőt vihar előtti csenddel, pizsiparty-val, kritikakritikával, improvizáció-oktatással, színészsimogatóval, színházi rapid randival várják a közönséget..

 

Tavaly már óriási népszerűségre tettek szert a színházi városséták. Idén az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet valamint a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezésében eredhetnek például az első pesti színtársulat nyomába az érdeklődők.Rácsodálkozhatnak a Pesti Broadway építészetére, vagy épp, az eltűnő és születő budai színházakra. Ha pedig véget ért az utolsó program is, afterparty-ra várják a közönséget a TRIP Hajón, többek közt a BEKVART zenekarral és noÁr-ral.  

 

A rendezvénynek ebben az évben is az a legfőbb célja, hogy igazán közvetlenné tegye a közönség és az alkotók kapcsolatát. „A leglelkesebb rajongókkal és a színházzal éppen csak ismerkedő érdeklődőkkel történő, valódi találkozások inspirálnak minket arra, hogy a színházi mindennapoktól eltérő körülmények között kuriózumokkal, egyszeri és egyedülálló programokkal lepjük meg közönségünket minden évben – mondja Komáromi György, a Színházak Éjszakája projektvezetője. – Jó érzés, hogy a budapesti színházi élet színe-java együtt gondolkodik ilyenkor azon, hogyan tegyük különlegessé ezt az éjszakát.”

Az idei év újdonsága, hogy a nézők jobban megismerhetik az intézmények színházpedagógiai tevékenységét. Mára a legtöbb színház feladatának tekinti, hogy az előadások megtekintésén túl, közös gondolkodásra invitálja a közönséget, akik így részesei lehetnek az alkotó folyamatnak. A csatlakozó teátrumok közül többen is színesítik műsorukat ezen a napon színházpedagógiai programokkal.

 

Szintén újdonság, hogy idén a GreenGo-val, Budapest első elektromos autómegosztó rendszerével fogott össze a Színházak Éjszakája. Amíg a korábbi években tömegközlekedési eszközök, bicikli és gyalogos útvonalak igénybevételére buzdították a közönséget a szervezők, most 18 órától éjfélig GreenGo transzfereket is biztosítanak a résztvevőknek, akik az autókat a Vígszínháznál és a Madách Imre úton találják meg. A karszalaggal rendelkező utasokat a GreenGo sofőrei szállítják majd a kiszemelt színházhoz.

Minden információ és program a Pesti Est erre az alkalomra készített különszámában megtalálható.

 

A 2018-as Színházak Éjszakája közel 200 programja, valamint az OSZMI-val és a KÉK-kel szervezett színháztörténeti séták, idén is egyetlen karszalaggal látogathatóak. Ezt az eseményen résztvevő színházak szervezési osztályán vagy jegypénztárában, illetve a www.szinhazakejszakaja.hu és www.jegy.hu oldalon lehet megváltani.

A korlátozott nézőszámú előadásokra érdemes előzetesen helyet foglalni szeptember 10. és 16. között,  a www.szinhazakejszakaja.hu oldalon.

 

A színházi éjszaka idén Péterfy Borit és zenekarát, valamint a rapper Saiid-ot is megihlette, így született meg a színházi referenciákat tartalmazó számuk. A dalt ide kattintva lehet meghallgatni.

 

RÉSZTVEVŐ SZÍNHÁZAK:

 

ÁTRIUM, Baltazár Színház, Bethlen Téri Színház,  Budapest Bábszínház, Budapesti Operettszínház, Dumaszínház, Erkel Színház, Hatszín Teátrum, Játékszín, József Attila Színház, Jurányi Inkubátorház, Karaván Színház, Karinthy Színház, Katona József Színház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Magyar Színház, Momentán Társulat, Ódry Színpad I Színház- és Filmművészeti Egyetem, Örkény István Színház, Ferencvárosi Pinceszínház, Radnóti Miklós Színház, Rózsavölgyi Szalon Arts&Café, RS9 Színház, StúdióK Színház, Szkéné Színház, Trafó, TRIP, Turay Ida Színház, Újszínház, Vidám Színpad, Vígszínház.

 

Információk: www.szinhazakejszakaja.hu  www.facebook.com/szinhazakejszakaja instagram.com/szinhazakejszakaja