Zene


50 éves a Táncdalfesztivál – szuper show az Arénában

Óriási színpadi show keretében idézik fel az 1967-68-as Táncdalfesztiválokat, a magyar könnyűzene aranykorát. A közönség az 50 évvel ezelőtti, eredeti hangszerelésben élvezheti a legendás slágereket,

amik akkoriban több, mint tízmillió példányban keltek el bakelitlemezen!

2018. január 13-án 19 órától a Papp László Sportarénában olyan legendák lépnek az Aréna színpadára, mint Zalatnay Sarolta, Koós János, Poór Péter, Késmárky Marika és Soltész Rezső. A fiatal generáció képviseletében pedig Koós Réka, Dolhai Attila, Muri Enikő, Vastag Tamás, Csonka András, Ambrus Rita és Egyházi Géza énekli el a nagy elődök feledhetetlen dalait.

A koncerten az 50.évforduló alkalmából 60 fős szimfonikus tánczenekar kíséri majd az Aréna színpadára lépő élő legendákat. Az est házigazdái Gálvölgyi János és Koltai Róbert lesznek. Zenei vezető és karmester: Wolf Péter.

Az első magyar Táncdalfesztivált 1966 nyarán rendezték meg, amelyet a Magyar Televízió az Erkel Színházból közvetített. Ebben az évben még „csak” 300 szerző 464 számából 64 került képernyőre, 1967-ben már 1374-ből rostálták ki az élő műsorokban bemutatott 60-at. Ezekhez kértek fel énekeseket a zenei szerkesztők. Már népszerű előadókat és ismeretlen fiatalokat, többnyire a fesztiválok szervezésében és lebonyolításában részt vevő Magyar Rádió táncdal-énekesi stúdiójának éltanulóit hívták.

A Táncdalfesztiválok szerepe a hazai könnyűzene történetében vitathatatlan. Ötven évvel ezelőtt minden évben felhívást tettek közzé, amire amatőr, profi zeneszerzők és szövegírók tömegesen küldték be nyilvánosan addig el nem hangzott műveiket. A korai táncdalfesztiválok nagyon fontosak voltak: noha nem léteztek még a nézettség mérésének a maiakhoz fogható módszerei, de biztos, hogy a monopolhelyzetben lévő Magyar Televízió legnézettebb műsorai közé tartoztak. Pillanatok alatt országosan ismertté és népszerűvé tehették a bennük szereplőket. Annak ellenére, hogy a táncdalfesztiválokat hivatalosan a dalok versenyeiként rendezték meg, a sikert - természetesen - az előadók aratták le.

Zalatnay Sarolta Cini

Bizonyára sokak álma válik valóra azzal, hogy régi fényükben ragyogva, de új lendülettel, ismét felcsendülnek a következő örökzöld slágerek: Csak egy tánc volt; Utánam a vízözön; Nem várok holnapig; Fiú a házból; Jöjj vissza hozzám; Most kéne abbahagyni; Én, aki nálad jártam; Hol jár az eszem; Rövid az élet; Nem várok holnapig; Kislány a zongoránál vagy épp az Annál az első ügyetlen csóknál.

Késmárky Marika

Azok számára pedig, akiknek legenda a Táncdalfesztiválok ideje, igazi retró csemegének számít ez a koncert. A 21. század látványtechnikai elemei és az egykori, páratlanul igényes hangzásvilág gondoskodik róla, hogy egy feledhetetlen színpadi show formájában elevenedjenek meg „Azok a csodálatos hatvanas évek”.

Az Auditórium Hungaricum több nagysikerű Aréna rendezvény szervezőjeként, egyszeri és megismételhetetlen ünnepi gálával készül.

Videós ízelítő: https://www.youtube.com/watch?v=g2N-EvTA4-A&feature=youtu.be

https://www.facebook.com/tancdalfesztival2018.hu/

www.tancdalfesztival2018.hu