Zene


A Judas Priest Firepower albuma és koncertturnéja

Budapest is a turné része, 2018. július 24-én, a Budapest Arénában lép föl ismét az ismert csapat.

Csak nagyon kevés olyan zenekar van, aki ennyi mindent elért karrierje során, és ilyen sok bandára volt hatással, mint a Judas Priest.

A csapat - Rob Halford énekes, Glenn Tipton és Richie Faulkner gitárosok, Ian Hill basszusgitáros és Scott Travis dobos - júniusban kezdődött európai turnéja, a vadonatúj, várva várt új albumuk, a Firepower megjelenéséhez kapcsolódik.

1974-es debütálása óta a Judas Priest az egyik legnépszerűbb heavy metál csapattá vált. Olyan klasszikus albumok fűződnek a nevükhöz, mint az 1980-as British Steel, a '82-es Screaming for Vengeance, vagy az 1990-es Painkiller - és olyan rockhimnuszok, mint a Breaking The Law, Living After Midnight vagy You've Got Another Thing Coming.

A Firepower a 2014-es Redeemer of Souls megjelenését követően az első lemez a heavy metál legendáktól, amely 2018 elején a boltokba került. A Judas Priest több anyaggal is szerepel a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb metál albumának listáján. Idén végre jelöltek lettek a Rock and Roll Hírességek Csarnokának tagságára is.

Az énekes, Rob Halford erről a következőképpen nyilatkozott a Billboard számára: "Ez a mi Oscarunk,” - mondta - “és ha bejutunk, akkor az egy abszolút valóra-vált-egy-álom pillanat lesz.”

Rob Halford idén már elnyerte a Lemmy Életmű-díjat, így a rajongók reménykednek, hogy csapatuk végre elfoglalhatja megérdemelt helyét a rock panteonjában is.

A budapesti koncertre jegyek kaphatóak: www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu

A normál belépők mellett limitált számú, közvetlenül a színpad elé szóló kiemelt állójegy is vásárolható a bulira.

Alig pár hét, és a heavy metál istenei Budapestre érkeznek 40 éves jubileumi turnéjukkal.

Hosszú és rendkívül sikeres pályafutásuk tele van érdekes történetekkel, nézzük most belőle tízet:

  • A banda neve egy 1967-es Bob Dylan számból származik, The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest. Bruno Stapenhill, az alapító basszusgitáros ötlete volt a név, és a banda többi tagja azonnal elfogadta.
  • Rob Halford elég sok munkát kipróbált, mielőtt a Judas Priest énekese lett, dolgozott pornómoziban, de volt színpadi világosító is. Ez utóbbi tapasztalatát átmentette a zenekar színpadi megjelenésének kialakításába is, és ezért kezdtek el abban az időben még csak kizárólag színházakban használt vizuális effekteket is használni a koncertjeiken.
  • British Steels című albumuk ikonikus, borotvapengés borítóját a lengyel származású Roslaw Szaybo tervezte, és szintén az ő munkája a banda azonnal felismerhető logója is. Bár a zenekar tagjaival baráti kapcsolatot ápol, a világhírű festőművész–fotós–grafikus kifejezetten nem szereti a metál zenét. Azonban a Judas Priest mellett tervezett még lemezborítót többek között Janis Joplin, Roy Orbison, The Clash, Miles Davis, Elton John és Santana számára is.
  • British Steels albumcím egyébként Glen Tipton gitárostól származik, aki ipari tanuló volt - a British Steels nevű fémmegmunkáló üzemben.
  • A 2001-es Rocksztár című film - Mark Wahlberg és Jennifer Aniston főszereplésével -, annak a Tim Owensnek az igaz története, aki 1996 és 2003 között Rob Halfordot „helyettesítette” a Judas Priest énekesi posztján. A banda dobosa fedezte fel egy Judas Priest tribute zenekarban, gyakorlatilag az egyetlen ember volt, aki képes volt Rob Halford sikolyait is tisztán kitartani.
  • A Judas Priest már a 70-es években forradalmasította rock divatot, híresek voltak hosszú bőrkabátjaikról és provokatív öltözködésükről – amit a 80-as évek glam rock bandái egy az egyben fel is használtak saját imidzsük megalkotásához.

További infó: www.livenation.hu www.judaspriest.com www.ticketpro.hu