Zene


Beethoven-projekt hallássérülteknek

Nem mindennapi vállalkozással tette emlékezetessé Beethoven születésének 250. évfordulóját az Óbudai Danubia Zenekar.

Egy különleges koncertélmény segítségével a klasszikus zenei formáció most pont azoknak mutatott utat a zenéhez, akik a zeneszerző szenvedésével leginkább azonosulni tudnak: a hallássérülteknek.

 

A három koncertből álló sorozat első előadásán Beethoven szimfóniákból hangzott el egy – egy tétel.

A részt vevő hallássérültek, főként gyerekek, beülhettek a zenekar tagjai közé, megfoghatták a hangszereket, ismerkedvén a koncert összetevőivel.

A hangszerek rezgését megtapasztalhatták, valamint olyan segítő eszközökkel, mint a felfújt luftballon, érezhették a rezgést az egyáltalán nem hallók.

Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar  karmestere, a Budapest Music Centerben /BMC/ tartott koncerteken Beethoven zenéjének titkairól is beszél majd, a hallássérült nézőket pedig jeltolmács segíti a megértésben.

 

A márciusi és áprilisi - napközbeni - koncertekre a belépés ingyenes, de minden esetben előzetes regisztrációhoz kötött, amit erre a linke kattintva lehet megtenni.

A hallássérülteknek kortól függetlenül szánt koncertekre kísérőket, szakembereket is várnak, hiszen a társadalmi érzékenyítés szempontjából számukra is izgalmas lehet ez a páratlan kezdeményezés.