Zene


CD-k, könyvek, zene és versek

A Gryllus Kiadó a Kaláka együttes lemezei és saját kiadványok megjelentetésére alakult 1991-ben. A mostani kiadványokhoz sok minden fűzi  a Kiadót: első sorban 50 éves a Kaláka.

 
Három lemez is megjelent, megünnepelendő a jubileumot.

-Kaláka 50- Békabúcsúztató: a kerek évforduló alkalmából nem egy, a legjobb dalokra emlékeztető koncertet adtak, az egész év a jubileumé. Ez az album is ebben a jegyben született, mintegy felemlegetve a Kányádi Sándorral közös fellépéseket. A költő azokat így fejezte be: „Békák, hű társaim, ti brekegők, kik énekelve vesztek levegőt…”

-A „De jó elhagyni magamat” album egy meglepő ötletre alapul. Szabó Benedek és Sallai László, a Kiadóval megbeszélve, összehozott mai feltörekvő zenekarokkal egy lemezt.

„De jó elhagyni magamat”- lemezborító

A bandák saját stílusukra formáltak olyan Kaláka dalokat, amelyek nem a gyermekdal kategóriába tartoznak.

-Kaláka: Volt egyszer egy fakatona – a kezdetekkor nem volt felnőtt vagy gyerekvers, a későbbiekben alakult ki. A hosszú idő alatt megjelent gyerek összeállításokból készült ez a válogatás a jubileumi kiadványba. Kányádi Sándor fakatonája nem maradhatott ki.

 

A jubileumi év két záró koncertje, a Kaláka 50, a MÜPA-ban lesz 2019.november 30-án délután és este.

 

További új kiadványok

A Kaláka-alapító Mikó István színész lemeze, A vidám borisszák, amely  Kis Pál István szekszárdi költő és a színész első közös munkája. A bor, a kötészet és a muzsika megzenésített „cuvée”-je.  A szekszárdi Dúzsi Tamás borásszal közös esteken kerülnek a dalok előadásra általában, és Mikó István ajánlja nekünk is, hogy a dalok hallgatásához borozzunk!

Várnai Dániel – Két út

Vers megzenésítések, népdal feldolgozások és Várnai Dániel saját szerzeményei hallhatóak a lemezen számos közreműködővel, Dániel eredeti és különleges gitár játékával.

 

Kárász Eszter és az Eszterlánc mesezenekar harmadik lemeze a Játszóházi rock and roll. A címadó dalra remekül lehet ropni kicsiknek és nagyoknak!

Könyv és lemez: Kincskereső kisködmön

Az Apnoé zenekar gondolt egy merészet, és Lackfi János kortárs költő közreműködésével készített egy modern, teljesen új felfogású, némi humorral fűszerezett feldolgozást. Így vezet el – Móra Ferenc nyomán – a Kincskereső kisködmön egyszerre mesés és valóságos világába.

Mesics György és a Somló banda: Békeucca

Ez a fiatalokból álló zenekar első lemeze. Hagyományos magyar rock’n’roll, avagy kortalann tánczene hegedűre, brácsára bőgőre és énekhangra.

Belvárosi Betyárok: Betyárok karácsonya

Egy kislemezre való tradicionális és saját nótát alakított a csapat karácsonyivá, kifejezetten gyerekeknek.

Kováts Kriszta Zenemozi című albuma, a filmtörténet emlékezetes hangulatait, szereplőit idézi meg László Attila zenéjére és Fábri Péter szövegeire.

Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák az Áldás, rockendroll, valamint a Mindenki szerelme lemezekkel rukkoltak elő.

Mindkettő Derek Garten hangmérnök munkája, és Nashville-ben készült. Hat éve járnak oda rendszeresen, most az Áldás lemezhez vitték magukkal Pál István Szalonnát. s oylan szerencséjük volr, hogy Paul Simon zenekarának gitárosa, Jim Oblon is beszállt a felvételbe.

Még egy adalék: Ferenczi Gyuri egy magyar gyártású, csak neki készült bluesharmonikán játszotta a magyar népdalokat is.

Miquéu Montanaro és Móser Ádám duóalbuma a Tangók.

Montanaro sok féle zenei stílusban otthon van, Móser Ádám harmonika játéka egyedi. ebből tevődik össze a lemez: az élet egy tangó!