Zene


Cziffra fesztivál új helyszínekkel

Gwendolyn Masin, Darko Brlek, Balázs János és a Cziffra Fesztivál Kamarazenekara nyitja az idei Cziffra Fesztivált. Február 19-én veszi kezdetét a sorban harmadik zenei esemény, hagyományosan saját kamarazenekarának hangversenyével.

A hagyománnyá vált nagyszabású zenei program 2018. február 19-27. között zajlik, és a tavalyi fesztiválon alakult CZF Kamarazenekar nyitja meg a MOMKult Színháztermében.

Közreműködik a fesztiválalapító, Liszt- és Prima-díjas zongoraművész, Balázs János, valamint két kitűnő külföldi vendég, a szlovén Darko Brlek klarinétművész és Gwendolyn Masin hegedűművész.

Masin magyar édesanyjától kapta első óráit, de elsősorban Svájcban és Írországban van otthon. A Cziffra Fesztivál Kamarazenekarát Kállai Ernő, Junior Prima Díjas hegedűművész vezeti.

A hét teljes programjában olyan művészek lépnek majd fel, mint Pierre-Laurent Aimard, Grammy- és Siemens Zenei díjas zongoraművész, Arcadi Volodos Grammy-díjas zongoraművész, Miklósa Erika, Szakcsi Lakatos Béla, Presser Gábor vagy a Hot Jazz Band.

Klasszikus zenei koncertek, improvizációs est, Bárest, Street piano koncertek, mesterkurzus, életműdíj, ifjú tehetség díj klasszikus zenei vetélkedő kiállítás, gyermekkoncertek, rajzpályázat szerepel a zenei hét eseményei között.

 A műfaji nyitottság jegyében a klasszikus világhírességek mellett más műfajok kiemelkedő képviselői is bemutatkoznak. Külön figyelmet fordítanak a fiatalokra, gyerekekre: szombaton és vasárnap délelőtt is lesz nekik szóló koncert. A vasárnapi gálaesten, a Zeneakadémián, átadják a Cziffra Fesztivál díjait.

A társművészetek bevonásával több kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.  „…Hisszük, hogy Cziffra György a világ legnagyobbjainak járó sikereit kiemelkedő tehetségén túl a munkába vetett hitének, a megalkuvást nem tűrő, mindig a legmagasabb minőség elérésére való törekvésének, az öncélú csillogástól mentes ügy iránti szeretetének és elkötelezettségének köszönhette. Kilátástalan helyzetből induló és fordulatokban gazdag élete, kitartása és sikerei nemcsak a mai kor fiatal zeneművészei, hanem mindnyájunk számára példa értékű lehet....” (Balázs János)

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész 2016 februárjában hívta életre a Cziffra György Fesztivált a Nemzeti Kulturális Alap és a MOM Kulturális Központ támogatásával, amely 2018-ban harmadik alkalommal várja a közönséget. A Fesztivál alapküldetése, hogy Cziffra György magas művészi színvonalú életművét, zenei és szellemi hagyatékát méltóképpen megőrizze és ápolja, illetve folytassa azt a fiatal művészeket felkaroló munkát, ami a világhírű magyar zongoraművész életében oly nagy hangsúlyt kapott. Az a befogadó, műfajilag nyitott művészetszemlélet és innovatív munkamódszer, amellyel Cziffra György élt és dolgozott, jellemzi a Fesztivált is.

.Az elmúlt két évben többek között Rost Andrea, Szulák Andrea, Mischa Maisky, Fazil Say, Lajkó Félix, Vásáry Tamás, a Kelemen Quartet, Jandó Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Snétberger Ferenc, Malek Andrea, Szulák Andrea, Sárik Péter állt színpadra Balázs János meghívására a fesztiválon.

A MOM Kulturális Központ, mint a fesztivál anyaintézménye mellett a Zeneakadémia Nagyterme és új helyszínként a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme ad otthont a programoknak.

Idén külön megemlékeztek Cziffra György születésnapjáról november 5-én, a MOM Kulturális központban, ezzel vette kezdetét a Cziffra Fesztivál megelőző programjainak sora.

Az adventi időszakban a MOM PARK Bevásárlóközpontban bárki kipróbálhatta a CZF Street Pianot, amelyet az Opera Zongoraszalon biztosított. Ezen a hangszeren az ünnepi készülődés idején több koncertre került sor, felléptek a fesztivál Országos Zongoraversenyének díjazottjai, résztvevői és Ifjú Tehetség-díjasai.

2018 február első heteiben ismét megrendezésre került a Cziffra György Fesztivál Mesterkurzusa.

CZF Díjak

A 2018-as Fesztivál keretein belül újra átadásra kerülnek  a Cziffra Fesztivál Életműdíjak, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjai és Ifjú Tehetség-díjai, amely hazánk legkiemelkedőbb művészeinek és legtehetségesebb fiataljainak nyújt anyagi és erkölcsi támogatást.

Cziffra „after” Bősze Ádámmal

2018. 02. 27. 19:30 MOMkult

Bősze Ádám önálló estje egy eddig nem létező új műfajt képvisel, mely a stand up alapjaira építve nyújt tartalmas és minőségi élményt a zeneszerető közönségnek

A Fesztivál gasztronómiai érdekességei

„Senki nem válhat hallhatatlanná addig, amíg nem neveznek el róla egy ételt.”(Sztravinszkij)

Hisszük, hogy egy zenei fesztiválhoz, a fesztiválhangulathoz hozzátartoznak a gasztronómiai élmények. Az első fesztiválon nagy sikert aratott a Szamos Cukrászda által megalkotott Cziffra szelethez - amely azóta is megtalálható a Szamos üzletek állandó kínálatában - új édesség társul „La campanella” néven. A Takler Pincészet csúcsborainak felhasználásával megalkotott Cuvée a Rubato nevet kapta, amely igazi kuriózum a borfogyasztók körében.

Információ: http://cziffrafesztival.hu/

Fotó:Gwendolyn Masin fotóját Böröcz Balázs készítette