Zene


Elhunyt az ötödik Beatle

 

Életének 90. évében elhunyt George Martin Grammy-díjas zenei producer, zeneszerző, akit a The Beatles együttes ötödik tagjaként tartottak számon. Jelentette be a BBC News.

 

A tragédia hírét a The Beatles dobosa Ringo Star tette közzé Twitter oldalán: „isten áldjon George Martin” és részvétét fejezte ki a hozzátartozóinak.

Martin 50 évnyi pályafutása alatt 700 lemez zenei producere volt, ezekben benne volt a liverpooli együttes összes albuma is. Szakmai tudása nélkül egészen más lett volna a Beatles. John Lennon és Paul McCartney számos alkalommal rábízták a számok hangszerelését, az ő nevéhez köthető a Yesterday vonósnégyese is.

George Martin a következőket mondta a Beatlesszel való közös munkáról: "A pedagógus szerepe jutott nekem, ők voltak a csibészek, akiket át kellett formálnom".
A producer számos Grammy-díjat kapott pályafutása alatt, az Egy nehéz nap éjszakája filmzenéjéért pedig Oscar-díjra jelölték. Kiemelkedő zenei munkásságáért 1996-ban lovaggá ütötték és 1999-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

 

 

Kép forrása: www.beatlephotoblog.com