Zene


Elment Fats Domino, a rock and roll egyik fényes csillaga

89 éves korában elhunyt Fats Domino. A zenészt New Orleans-ban, családja körében érte a halál. 

Fats Dominót a rock and roll, bővebb értelemben a teljes pop-rockzene egyik ősforrásának nevezhetjük, olyan zenészeket inspirált, mint Elvis Presley vagy a Beatles.

 

Páyafutása alatt több mint 110 millió hanglemezt adott el. Domino volt az első olyan színesbőrű zenész, aki az 50-es és 60-as években elsőként törte át a fekete előadók és a fehér közönség közötti láthatatlan falat, nemcsak a feketék, de a fehérek is szívesen hallgatták élőben. Sokan az ő legelső, The Fat Man című kislemezét tartják a legelső rock and roll számnak. 

 

Az 1928-ban New Orleans-ban, egy kreol család nyolcadik gyerekeként született zongorista pályája a 40-es évek végén indult. Első sikerdala, a The Fat Man 1949-ben jelent meg. Ez volt az első rhythm and blues-lemez, ami milliós példányszámban kelt el.

 

Legnagyobb sikere az 1956-ban megjelent Blueberry Hill volt, mely az R&B-lista 2. helyét foglalta el. Az évtized végéig számos további sikerdalt jelentetett meg, köztük a legnagyobbak a Walkin To New Orleans, az Ain,t That a Shame, a Jambalaya, az I,m Ready, a Mardi Gras in New Orleans, a Let The Four Winds Blow és a Blue Monday.

 

1986-ban Grammy-életműdíjat kapott, s beiktatták a Rock and Roll Hall Of Fame-be is. 1998-ban Bill Clinton az Egyesült Államok legnagyobb művészeti kitüntetését, a National Medal Of Arts-ot adományozta neki.

 

A 2005-ös Katrina hurrikán idején sokak már Fats halálhírét keltették, de kiderült, a mentőhelikopterek kimentették őt és családját – ám mindenük odaveszett. El is költözött a városból. A katasztrófa után számos jótékonysági rendezvényen jelent meg vagy lépett fel, sőt lemezt is kiadott korábban ki nem adott felvételeiből.

 

Itt hallgathatod meg a Blueberry Hill című dalát:

https://www.youtube.com/watch?v=JI77MQToIFE

 

 

 

Forrás: Independent

Fotó: Getty