Zene


Elton John visszavonul a koncertezéstől

A brit rock 70 éves szupersztárja szerda este személyes videóüzenetben jelentette be, hogy ősszel indul utolsó, hároméves világkörüli turnéjára, s utána befejezi a koncertezést, hogy gyerekei mellett legyen iskolás éveikben. "Ez most életem legfontosabb célja" – mondta.  

Sir Elton üzenetében közölte, hogy szeptemberben kezdődő hároméves turnéja az összes földrészt érinti, de utána már a családjával, fiaival szeretné tölteni ideje javát. Biztosította azonban rajongóit arról is, hogy bár a koncertezéssel felhagy, a zenének nem fordít hátat. 

Reméli, hogy jelennek meg még új albumai, új musicalei is. Prioritásai azonban megváltoztak, nem akar teljesen kimaradni gyerekei iskolás éveiből, és fociakadémiára is szeretné vinni őket.  

Az Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas zenész csaknem ötven évet töltött a színpadon, és több mint 200 millió lemeze fogyott világszerte. A Candle in the Wind című dal, amelyet az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnő emlékére írt, 33 millió példányban kelt el.  

Sir Elton azt tagadta, hogy egészségi állapota miatt hagyna fel a koncertezéssel. Ősszel kezdődő hároméves turnéja 300 fellépésből áll, "és higgyék el nekem, aki 300 show-t végigcsinál, az nem beteg".

A zenész szervezetébe 1999-ben szívritmus-szabályozót ültettek be, tavaly pedig kilenc fellépését le kellett mondania Las Vegasban és Kaliforniában, mert dél-amerikai turnéján orvosai szerint "ritka és potenciálisan halálos" baktériumfertőzést szedett össze. A fertőzés miatt két éjszakát intenzív osztályon is kellett töltenie. 2012-ben is koncerteket kellet törölnie súlyos légzőszervi fertőzés miatt, tavaly azonban 96 koncertje volt.  

 

2014 karácsonya előtt néhány nappal – nem sokkal az azonos neműek házasságát lehetővé tévő brit törvény kihirdetése után – házasodott össze a vele akkor már több mint két évtizede együtt élő partnerével, David Furnish brit-kanadai filmproducerrel. A pár két fiúgyermeket nevel: Zachary 2010-ben, Elijah 2013-ban született, mindketten ugyanattól a béranyától.

 

A visszavonulás nem okoz majd anyagi gondokat a rockveteránnak. A The Sunday Times tavaly májusi Rich List -je – az ezer leggazdagabb brit listája - Sir Elton vagyonát 290 millió fontra (több mint 100 milliárd forintra) becsülte, 10 millióval többre, mint egy évvel korábban.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9r6NI9m_IxM

 

Forrás: MTI

Fotó: Getty ImagesTags: