Zene


Ifjú tehetségek – „Mester és tanítványa” koncert

A Virtuózok az elmúlt években valódi mozgalommá vált, s egyik legnagyobb sikerének tekinti, hogy a klasszikus zenét közel hozta az emberekhez, ezzel minden eddiginél szélesebb rétegeket - köztük a fiatalságot - nyert meg ennek a csodálatos műfajnak.

Ifjú tehetséges zenészek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a tanulásra, a fejlődésre, támogató segítséget kapnak, neves művészekkel állhatnak egy színpadon, csodálatos helyszíneken léphetnek fel. A 2017. december 6-án a Müpában rendezett „Mester és tanítványa” koncert több szempontból is bizonyítja e jellemzőket.

Nem mindennapi találkozásnak lehetnek tanúi ezen az estén a nézők. Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész, mint „mester”, és a Virtuózok felfedezettje, a Junior Prímadíjas Boros Misi, mint „tanítvány” állnak együtt színpadra. Két generáció, a bölcsesség és a játékosság találkozik egymással. Schubert és Mozart műveit hallhatja a közönség a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kíséretében, Bogányi Tibor vezényletével. A színpadon a művészek két Bogányi-zongorán játszanak.

A koncert különlegessége, hogy első alkalommal mutatkozik be az a 296 centiméter hosszú új Bogányi-zongora, amely a 2015 januárjában debütált hangversenyzongora nagytestvére. A „csodazongoraként” emlegetett hangszerrel azonban csak formavilágában egyezik meg, műszaki tartalma teljesen új, egyedileg fejlesztett. Nem csak rezonánsa, hangzóegysége karbonkompozit alapú, hanem annak teljes kalapácsmechanikája is, amely belépő az európai zongoragyártás számára a karbonmechanikával sorozatgyártott zongorák világába.

A „Mester és tanítványa”koncert

Mester és tanítvány találkozása ünnep. Ünnep, amely megmutatja, hogyan alkot együtt két generáció, és épül fel a híd két művész között. Izgalmas zenei párbeszéd, ahol a résztvevők ugyanazon a nyelven, de két különféle értelmezésben kommunikálnak egymással. A mester bölcsessége, tapasztalata és a fiatal tanítvány játékossága, frissessége a művészet és az örömzenélés új formáját hozza létre. Ezt a különleges kapcsolatot ünnepli Bogányi Gergely és Boros Misi közös koncertje a két Bogányi-zongorán.

Műsor:

Schubert: Marches caractéristiques No. 2, D. 886

Schubert: Négy impromptu, op. 90, D. 899 - c-moll, Esz-dúr, Gesz-dúr, Asz-dúr

Schubert: f-moll fantázia, op. 103, D. 940

Mozart: A varázsfuvola, K. 620 - nyitány

Mozart: Esz-dúr zongoraverseny, K. 365

A Virtuózok súlyos beteg tehetségének segítenek a Forma 1-es pilóták

A Kis Virtuózok Alapítvány missziója a tehetségek segítése, minden szempontból. A Virtuózok 3. évadában feltűnt 23 éves hegedűművészt, Bonino Anna-Sofiát szklerózis multiplexszel diagnosztizálták, de ő úgy döntött, hogy nem hagyja abba a zenélést. A fiatal művész gyógykezelésének támogatására egy jótékonysági árverést indítanak, amelyhez csatlakoztak a Formula 1-es versenyzők is. A pilóták – többek között Lewis Hamilton, Kimi Räikkönen, Fernando Alonso – által dedikált bukósisak kerül kalapács alá, a licitálás 2017. szeptember 27-én kezdődött, és december 6-ig tart a www.virtuzok.hu oldalon.

Licitálni kétféleképpen lehet:

Online licitálás a www.virtuozok.hu oldalon keresztül: Töltse ki a sisak képe alatt található űrlapot. Ezt követően az árverés szervezői rövid időn belül felveszik Önnel a kapcsolatot és az adatok pontosítása után megjelenik a sisaknál a megtett legmagasabb licit értéke.

Telefonos licitálás: A +36-30/982-4996-os telefonszám munkanapon 09.00-18.00 óra között hívható. A szükséges adatok megadása után lehetséges a licitálás.

A sisak kikiáltási ára: 300.000 Ft. (Licitálni 50.000 Ft-onként lehet.) Az árverés bevételéből befolyt összeget a gálakoncert keretében adják át Anna-Sofinak.

A legjobb zenetanár

Az Alapítvány tavaly hagyományteremtő szándékkal hozta létre „A legjobb zenetanár díját”. Ezzel azok előtt kívánnak tisztelegni, akik kimagasló szakmai munkájukkal régóta segítik a magyar zenetanítást. A kuratórium idén három tanárnak ítéli oda az elismerést, és december 6-án, a Müpában egy ünnepélyes díjátadó keretében adnak át.

Információ: www.virtuozok.hu