Zene


Klassz a pARTon

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival. A fesztivál a Kulturális Örökség Európai Éve 2018 hivatalos rendezvénye.

A fesztivált negyedik éve rendezik meg. A nyáresti, vízparti koncertek alapítója és házigazdája Érdi Tamás Prima Primissima díjas zongoraművész. Ő 2018-ban a Kulturális Örökség Európai Évének Nagykövete, a fesztivál pedig elnyerte az Év hivatalos rendezvénye címet. Ezúttal nemcsak nagyszerű külföldi művészekkel bővül a hazai hírességek mellett a paletta, hanem az országhatárokat is átlépi a koncertsorozat. Bekapcsolódott két patinás város, Pozsony és Rijeka. Változatos helyszínek bevonásával - szabadtéri színpadok, templomok, kastélyok, strandok - könnyen elérhetőek a programjaink. Ady szellemében valóban eljutnak az Értől az Óceánig.

Érdi Tamás zongoraművész

Helyszínek: Balatonalmádi, Balatonfüred, Budapest, Csopak, Esztergom, Gyenesdiás, Keszthely, Paloznak, Salföld, Siófok, Szigliget, Tihany, Vászoly, Zamárdi, Pozsony (Bratislava), Fiume (Rijeka)

Időpont: 2018. július 8. - szeptember 22.

A nyitórendezvényre, a Vigadóba, a pozsonyi Bruno Walter Szimfonikus Zenekart hívták meg – a Mozart A-dúrban koncertet - másnap Pozsonyban is megismételik. A zenekar érdekessége, hogy Bécs-Pozsony-Budapest régiójának muzsikusaiból, híres európai együttesek tagjaiból szerveződött, ezúttal hét zenekar muzsikusai jönnek el hozzánk.

A záró koncert érdekessége pedig, hogy egyben megnyitja a Rijekai Magyar Napok eseményeit, előkészítve az együttműködést Rijekával, amely 2020-ban lesz Európa Kulturális Fővárosa.

2018 az első év, hogy a fesztivál bekerült a Nagyon Balaton rendezvénysorozatba, ami a Balaton Régió legjelentősebb művészeti és közösségi eseményeit, értékeit fogja össze.

A rendezvény elsődleges célja nem változott: már negyedik éve a klasszikus zenei örökség népszerűsítése, több generáció megszólítása, fiatal tehetségek bemutatása a legfőbb feladat. Koncertjeikkel nemcsak színesítik, változatosabbá teszik vízpartjaink kulturális kínálatát, hanem olyan településekre is eljuttatják leghíresebb muzsikusainkat, ahol egyáltalán nincs, vagy csak jóval kevesebb lehetőség adódik hasonló programokon való részvételre. A Balaton Régióban jelenleg a Klassz a pARTon! az egyetlen  zenei fesztivál, ahol nincs belépőjegy.

Az ország turisztikai fejlesztését hosszútávra meghatározó program a „Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030”, a Balaton Régió egyik legfontosabb kulturális vonzerejeként említi a Klassz a pARTon-t, ami tavaly a Magyar Fesztiválszövetség tagja lett. A koncertsorozat egyik fontos pillére a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázatnak.

Rendező a Cimbora Alapítvány, az Egészséges és Kulturált Gyermekekért. A 28 éve működő Cimbora Alapítvány kezdetben a Cimbora televíziós műsorhoz kapcsolódó programokat, majd önálló játszóházi rendezvényeket, fesztiválokat, táborokat, klubokat szervezett.

A Cimbora irodalmi műsort 1973-ban É. Szabó Márta televíziós szerkesztő indította útjára, Benedek Elek gyermeklapjának, az erdélyi Cimborának a szellemiségét megőrizve. A program harmincöt éven keresztül meghatározója volt a gyermekkultúrának, olvasással, versírással, versmondással kapcsolódtak fiatalok ezrei a műsorhoz. Ezúttal a Mahler-i gondolat szellemében folytatódik értékőrző, s ezúttal a klasszikus zenét népszerűsítő feladatunk: „A hagyományőrzés nem a hamu imádása, hanem a tűz továbbadása” , ami Bartók és Kodály országában különösen kötelező érvényű.

KLASSZ a pARTon! Fesztivál 2018

A nemzetközi programok apropóját nemcsak a tematikus év adja, hanem a hosszú távú fejlesztési koncepció, a külföldi kapcsolatteremtés, nemzetközi megjelenés.

Vendégek: a pozsonyi Bruno Walter Szimfonikus Zenekar, Jack Martin Händler vezényletével, a lengyel Lutosławski Quartet, a francia Quatuor Hermès, Josef Špaček prágai hegedűművész, Christian-Friedrich Dallmann német kürtművész, Anneke Boecke holland furulyaművész, és a BalatonSax mesterkurzus európai professzorai, Alain Crepin, Nicolas Prost, David Salleras, Jure Pukl .

Hazai fellépők között szerepel a Kodály Zoltán Nemzetközi Ifjúsági Zenekar Vásáry Tamás -, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara Hamar Zsolt -, az Óbudai Danubia Zenekar, Hámori Máté -, a Budapest Concerto Zenekar, Keller András vezényletével, valamint az Anima Musicae Kamarazenekar koncertmester: G.Horváth László, az  Eckhardt Quartet /BFZ/, a Corridor Quartet, a Budapest Saxophone Quartet Kertesi Ingriddel, a szabadkai Görög Sisters, és a Szent Efrém Férfikar Sebestyén Mártával.

Szólisták: Csordás Klára, Devich Gergely, Kocsis Krisztián, Megyesi Zoltán, Onczay Zoltán, Pivon Gabriella, Ránki Fülöp, Rohmann Ditta, Oláh Vilmos, Szamosi Szabolcs, Szűcs Máté, Zsoldos Bálint.

A kezdetektől benne vannak az Új Európa Alapítvány tehetségtámogató programjának nyertesei, Kovács Gergely Radnóti Róza, Megyimórecz Ildikó, Molnár Anna, Nemes Réka és más, fiatal művészek. Évek óta szerepel a budapesti Solti György Zeneiskola Vonószenekara Bolla Milán vezetésével, és a veszprémi Gárdonyi Zoltán Ifjúsági Kamarazenekar Demel Eszter karmesterrel, vendégük a veszprémi Hartmann Domonkos, aki Jan Vychytil Nemzetközi Gordonkaverseny nagydíját nyerte.

Több mesterkurzus csatlakozott fesztiválhoz: a BalatonSAX Szepesi Bence irányításával, a Jeunesses Musicales Hungary Egyesület kürtkurzusának növendékei, Christian-Friedrich Dallmann, Zempléni Szabolcs és Takács Miklós közreműködésével, és a legfiatalabbak Ácsné Szily Éva tanítványaival, „Több húron pendülünk” koncerttel.

Strandokon, hajókirándulásokon ismeretterjesztő gyerekprogramokkal és társművészetekkel összekötött játékkal várják a gyerekeket, A Cimbora Együttes interaktív koncertjein a legkisebbek is együtt énekelnek Korhecz Imolával, és táncolnak a zenekar tagjaival. Észrevétlenül, játékosan a klasszikus zenére neveli a jövő közönségét Lukácsházi Győző és a Görög Sisters „Utazás a zongora körül, a Brass in the Five és Méhes Csaba Brass Hu- MORZSÁK programja. Az operát szeretné megkedveltetni a Varázsfuvola rövidített „gyermekbarát” előadásaival Gulyás Dénes, aki tanítványaival évek óta nagy sikert arat strandokon, esti fellépéseken nemcsak a gyerekközönség előtt.

Információ, programok: https://klasszaparton.hu/ és https://www.facebook.com/Klassz-a-pARTon , a Papageno különszámában, a MOL Nagyon Balaton Magazinban, illetve a Best of Summer 2018 műsorfüzetben, valamint online felületeiken.

Fotó: Érdi Harmos Réka és Podrohányi Zsolt