Zene


Közös nyelven zenélünk!  

A népszerű magyar klasszikus zenei tévés tehetségkutató legújabb, hatodik évada idén a Virtuózok V4 + Közös nyelven zenélünk címet viseli.

 

A november 27-től, Magyarországon a Duna tévén látható műsorfolyam a Visegrádi Négyek - Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország – valamint Szerbia regionális együttműködésén alapul. A közkedvelt műsor a magyar kormány és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával valósulhat meg.

 

A műsor és oktatási program célja, hogy ne csak a résztvevő országok klasszikus zenei sokszínűségét, hanem a határokon átívelő közös közép- és kelet-európai kultúránkat is népszerűsítse.

Peller Mariann, a műsor ötletgazdája, a Virtuózok alapítója és producere az alábbiakat mondta: A közösség, az összefogás, a jövő zenéjének támogatása, a komplex tehetséggondozás már hat éve, a műsor megalapítása óta a Virtuózok produkció egyik legfontosabb célja. A program missziója egy magára, értékeire, kultúrájára büszke, a világ jobbításán fáradozó fiatal generáció támogatása, szellemi táplálékkal, kulturális gazdagsággal ellátva őket, akik a világ élvonalába segíthetik hazánkat kulturális és gazdasági téren is. A Virtuózok V4+ ötlete már a kezdet kezdetén megszületett, és Magyarország legutóbbi V4-es elnöklésének idején kezdődtek róla a konkrét tárgyalások. Mivel jövőre hazánk ismét V4-elnök lesz, az idő most jött el arra, hogy az álomból valóság legyen, és ez, a mindeddig példátlan kulturális összefogás megvalósuljon.

 

November 27-től mutatják majd be mind az öt résztvevő ország tévécsatornái a most leforgatott műsorfolyamot. Így akár 70 millió ember ismerheti meg hazánk és a régió gazdag zenei hagyományait, csodaszép nevezetességeit, nagy zenei helyszíneit és közülük talán sokan a műsor által kedvelik meg a komolyzenét. A nézők egyúttal minden résztvevő ország gazdag kultúrájába, különleges zenei hagyományaiba is bepillantást nyerhetnek.

 

A műsor két házigazdája idén a legendás német show-man, Thomas Gottschalk, minden idők egyik legnépszerűbb tévés műsorvezetője Ő már korábban is hallott a Virtuózokról, nagy örömmel vállalta el a műsorvezetést, és Ida Nowakowska, népszerű lengyel színésznő-műsorvezető.

 

A példamutató nemzetközi összefogásnak és diplomáciai törekvéseknek köszönhetően minden adásban más-más nemzetközi sztár vállalta a szuper zsűri szerepét

Az első elődöntőben Gabriel Prokofiev, brit-orosz zeneszerző, producer, Szergej Prokofjev unokája egészítette ki az öttagú nemzetközi zsűrit.

A második forgatási napon, Maxim Vengerov orosz hegedűművész volt az extra zsűritag, a harmadik adás szuper zsűri tagja pedig Coco König, osztrák-magyar származású színésznő, a Jutalomjáték című film sztárja.

A finálé-szuperdöntő különleges vendége és szuper zsűri tagja pedig Maestro Plácido Domingo A Mester egyúttal egy extra produkció keretében fogja vezényelni a műsor főcímzenéjének kibővített változatát, amelyet fia, ifjabb Plácido Domingo komponált a Virtuózok számára.

 

A nemzetközi, állandó zsűri tagjai: Miklósa Erika magyar koloratúrszoprán, Alicja Wegorzewska lengyel mezzoszoprán, Gabriela Bohacova cseh zenei fesztiváligazgató, Peter Valentovic szlovák karmester. Szerbiát ketten, felváltva képviselik: Nemanja Radulovic hegedűművész, illetve Silvana Grujic a szerb köztelevízió zenei igazgatója, zongoraművész, zenetudós. Ők mindannyian hazájuk kiválóságai, a kulturális élet csillagai.

 

A műsor új zenéjét komponáló ifjabb Plácido Domingo elmondta, hogy a hollywood-i klasszikusok zenéjének „hősi” hangulata inspirálta a zene megalkotására. Úgy gondolja, akik ebbe a műsorba bejutottak, maguk is hősök, a klasszikus zene jövőbeli sztárjai.

 

Szendi Horváth Éva