Zene


Mutasd meg a zenédet a friss Grammy-díjas Steve Dubnak a DEX-en!

A Budapest Music Centerben, március 2-3. között, te is megmutathatod a zenédet a vasárnap este frissen Grammy-t nyert producernek, Steve Dubnak.

 

Többek között ő is részt vesz a DEX Songwriting Expo-n, sőt mi több, listening session keretében segíti majd a dalszerzőket a legaktuálisabb iránymutatásokkal. Budapest harmadjára is a dalszerzés fővárosa lesz - hamarosan indul a DEX!

 

Az Artisjus harmadik alkalommal rendezi meg a dalszerző expót. Az Európában egyedülálló rendezvény a kezdő és a tapasztalt szerzők számára is kínál gyakorlati tudást, tanácsokat és karrierépítési lehetőségeket. A szerzői pálya kreatív és üzleti oldalát egyaránt érintik az előadások, mesterkurzusok; külön program járja körül a zene és a film sokrétű kapcsolatát.

Óriási hír, hogy a DEX vendége lesz Steve Dub is, az a többszörös Grammy-díjas producer, dalszerző. Hangmérnökként, vagy (társ)producerként, társszerzőként olyanokkal dolgozott együtt, mint a Prodigy, Moby, az Underworld, az Orbital, a Depeche Mode, a New Order, a Stone Roses és a Klaxons. Ráadásul, tavaly producerként közreműködött a The Chemical Brothers legújabb lemezén, amivel vasárnap este elnyerték a legjobb dance/elektronikus zenei album kategóriának járó díjat.

 

A szlovák énekes/színész Celeste Buckingham és a finn énekes/dalszerző, Eva Louhivuori kerekasztal beszélgetésén pedig kiderül, milyen szerepe van a helyi kultúrának, hangoknak egy sláger megszületésében. Illetve itt lesz a közel 350 ezer feliratkozóval bíró YouTube csatorna, a “Holistic Songwriting” megalapítója, a német Friedemann Findeisen is, akinek Ed Sheeran slágereit fejtegető videóját például már több mint egy millióan látták. Findeisen ezúttal arról mesél majd, hogyan kell lépésről lépésre megírni egy slágert, illetve segít a hatékonyságnövelésben is.

 

Idén először fókusztémája is lesz a DEX-nek:

a BLEND program körüljárja a film és a zene sokrétű kapcsolatát. Szó lesz az iparágak közti kommunikációról, a filmipar igényeiről, a zenei supervisorok szerepéről és a filmzeneszerzés fogásairól. „Speed meetingek” segítik a két iparág képviselőinek – szerzőknek, zenészeknek, menedzsereknek és producereknek – a megismerkedését. A program egyik vendége Jozef van Wissem. Több albumot kiadott Jim Jarmusch rendezővel, akinek Halhatatlan szeretők című filmjéhez írt zenéjével Cannes-ban nyert díjat.  A BLEND az Artisjus, a Magyar Nemzeti Filmalap és a Hangfoglaló Program együttműködésében valósul meg március 2-án.

A nemzetközi előadók mellett pedig a hazai zenei élet legjobbjaitól tanulhatunk a DEX-en. A techno szerelmesei már biztosan jól ismerik Tóth Lau-t, aki ezúttal egy workshopon mutatja be, hogy kezdőként hogyan fogjunk bele a producerkedésbe. Vozár Péter, zeneszerző, producer és sound designer a trailer zeneszerzés rejtelmeibe avat be, és idén is itt lesz

Johnny K. Palmer, aki az angol dalszövegírással kapcsolatban látja el hasznos tanácsokkal és trükkökkel a közönséget.

 

A YouTube for Artist! című workshop keretében Bodrogi András, minősített YouTube szakértő segít megérteni az online videó megosztó platformban rejlő lehetőségeket, és hasznos technikákat is megoszt a közönséggel.

Tátrai Tibor kimagasló munkásságát, zeneszerzői és zenészi karrierjét talán senkinek sem kell bemutatni. A DEXen mesél a színpadon töltött több mint 50 évéről, a több mint 50 nagylemezéről és elképesztően kalandos életútjáról, amely sosem tért le a zenei pályáról. A beszélgetésen Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekese is részt vesz, akitől megtudhatjuk, hogy mindez manapság milyen tanulságokkal szolgál egy fiatal, aktív zenekarnak.

 

A rendezvény mindkét napján a dalszerzők zeneipari támogatása is hangsúlyos része a programnak: előadások és egyéni tanácsadások segítenek eligazodni a szerzői jogok, a zeneműkiadás, a sync-licensing és a zenei menedzsment témáiban, valamint nemzetközi sikereket elért hazai dalszerzők mesélnek  személyes tapasztalatok alapján a nemzetközi karrierépítés és érvényesülés különböző lehetőségeiről.

 

Az első nap az Artisjus-díjak ünnepélyes átadásával zárul, ahol kiderül, hogy kiket szavazott meg a szakma a könnyűzene, a komolyzene és az irodalom legjobb szerzőinek 2019-ben.

 

A DEX Songwriting Expo a nagyteremben történő előadások alatt szinkrontolmáccsal fordítja angolról magyarra, magyarról angolra az elhangzottakat, így mindenki számára lehetőség adódik külföldi alkotókkal, producerekkel és előadókkal is megismerkedni.

 

További információért és a legfrissebb hírekért kövesd a DEX-et Facebook-on, Youtube-on, Instagram-on vagy látogass el honlapunkra!

 

Hasznos linkek:

Jegyek: http://bit.ly/dex2020tickets

Facebook: http://bit.ly/dexfb2020

Facebook esemény: http://bit.ly/dex2020event

DEX2019 aftermovie: http://y2u.be/zP5ZfBWJVu8

YouTube: http://bit.ly/dex2020yt

Instagram: http://bit.ly/dex2020in

Honlap: https://expo.dalszerzo.hu