Zene


Negyedszázada lendületben

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) Magyarország egyik legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus zenekara. A fenntartó, Budafok-Tétény Budapest XXII. Kerület Önkormányzata jóvoltából 1993 óta hivatásos együttes.

Az elmúlt negyedszázadban az ország egyik vezető zenei alakulatává vált. A jeles jubileum alkalmából, két hangversennyel ünneplik meg 25 éves fennállásukat: 2018. április 25-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, és 2018. május 9-én, a budafoki Klauzál Házban, a Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál nyitóhangversenyén.

A Budafoki Dohnányi Zenekar 25 éves jubileumi hangverseny műsora:

Rameau: Une symphonie virtuelle

Vajda János: Pièces symphoniques - Des mémoires de Mme Karnyó - ősbemutató

Beethoven: II. szimfónia

Dohnányi: Szimfonikus percek

Vezényel: Hollerung Gábor

Az előadás érdekessége, hogy a rézfúvós szólamok, illetve a timpani korabeli hangszereken szólal meg.

A zenekar 97 munkavállalót foglalkoztat, ebből 88 muzsikus. A csapat ügyvezető-zeneigazgatója Hollerung Gábor, Liszt-díjas, Érdemes művész, karmestere Werner Gábor. A 2018. évtől a zenekar Első Vendégkarmestere a nemzetközi hírű, osztrák-olasz zeneszerző-karmester Guido Mancusi, rezidens zeneszerzője pedig korunk egyik legtehetségesebb magyar komponistája, akihez a zenekart sok közös munka és ősbemutató köti: Gyöngyösi Levente.

A BDZ-nek a Müpával közös bérletsorozata van a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, két bérletsorozatot szervez a Zeneakadémián, és jelentős szerepet játszik a fenntartó kerület kulturális életében.

A Zempléni Fesztivál rezidens zenekara, emellett pedig a legrangosabb fesztiválok résztvevője (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Cafe Budapest, Zsidó Kulturális Fesztivál, Miskolci Operafesztivál, Beethoven Budán stb.). A BDZ olyan emblematikus produkciók létrehozója és kezdeményezője, mint a Havasi produkció, a Cinemusic illetve Filmharmonikusok koncertek. 2017 januárjában José Carreras, novemberben pedig Andrea Bocelli koncertjén működött közre.

Számok, adatok

Az együttes a rendszerváltás után létrejött zenekarok jellegzetes sorsán osztozik: fenntartói és állami támogatása összességében messze elmarad a hasonló nagyságú, a rendszerváltás előtt már létező együttesekéhez képest.

A BDZ a magyar kulturális életben egyedülálló módon innovatív programjaival, közönségbarát produkcióival, tudatos ifjúsági- és közönségnevelő tevékenységével a harmadik legnagyobb költségvetésű zenekar lett Magyarországon a Fesztiválzenekar és a Nemzeti Filharmonikusok mögött.

A tavalyi évben a Budafoki Dohnányi Zenekar bevételei meghaladták az 1,130 milliárd forintot. Az együttes az elmúlt évben összesen 292 millió forint fenntartói és központi állami támogatásban részesült, 323 millió forint Tao-támogatást fogadott be, és több mint 515 millió forint jegy- és működési bevételt produkált.

2017-ben 97 hangversenyt adott, ebből 15 cross-over produkció volt (hét Havasi, öt filmzene és három ABBA-program). Öt hangfelvételt készített (köztük: Bartók Béla A Kékszakállú herceg vára és Dubrovay Három zongoraverseny). A hagyományos zenei programok keretében négy szcenikus produkciót mutatott be a Müpában. Két operaprodukció közreműködője volt a Magyar Állami Operaházban; a Kodály-év alkalmából az Énekel az ország műsorban mintegy 500 énekessel adta elő Kodály Budavári Te Deumát, az Éneklő magyarság keretében pedig Kodály Psalmus Hungraicusa szólalt meg háromszáz erdélyi és magyarországi énekes előadásában Csíkszeredán.

A tavalyi év kiemelkedő eseménye volt a zenekar által íratott új magyar opera-musical ősbemutatója – Gyöngyösi Levente Mester és Margaritája – a Miskolci Operafesztiválon.

A zenekar készítette el a FINA Vizes Világbajnokság záró rendezvényének hangfelvételét. Az együttes új hagyományt teremtett a Pesti Vigadóban a monarchia aranykorát idéző Aranybállal. A Zempléni Fesztiválon pedig a rendezvény rezidens zenekaraként négy nagysikerű produkcióval lépett fel. A zenekar új mini fesztivált kezdeményezett Barokk randevú címen Keszthelyen, és az MMA évadját is a BDZ nyitotta meg.

Emellett már több éve pedagógiai programot is indított a Zenekari Akadémiával, ahol a végzős konzervatóriumi és zeneművészeti egyetemi hallgatók számára tart nyári kurzust, ezzel segítve a fiatalok zenekari képzését. A Dohnányi Akadémia nemzetközi karmesterkurzusa pedig rövid idő alatt szerte a világban ismertté vált. Hatalmas érdeklődés övezi, jelentős mértékben a zenekar színvonala miatt.

A zenekar a magyarországi előadó művészeti szervezetek között egyedülállóként saját magazint ad ki Hangoló néven. Zenészeiből összeállítva számos kamaraegyüttes működik: Budapest Saxophon Quartet, Corpus Harsona Quartet, BDZ Quartet, Color Kvartett, Trüffel Kvartett, á la cARTe Kamaraegyüttes, Swing á la Django. Szintén egyedülálló módon a Budafoki Dohnányi Zenekar saját Big Banddel is rendelkezik.

A zenekar napi életével és koncertjeivel kapcsolatos további információk: www.bdz.hu és a

 www.facebook/Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar címszó alatt.