Zene


Szombaton Ortodox Karácsony A Belvárosi Főplébániatemplomban

A Szent Efrém Férfikar hetedik, Orientale lumen sorozatának ortodox karácsonyi nyitókoncertje január 6-án, szombaton 19.30-kor lesz. Új helyszínen, Pest legősibb templomában, a csodálatosan felújított Belvárosi Főplébániatemplomban várják a közönséget.

Vivaldi és Brahms egy-egy műve, többek között ősi arab dal, latin nyelvű, ó-római, középkori görög-bizánci, szláv és magyar nyelvű karácsonyi énekek, szárd bölcsődal, ukrán és görög nyelvű újévköszöntők csendülnek majd fel a programban. A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett vokális együttes a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekarral közösen ad koncertet.

Az est Bubnó Márk szólójával kezdődik, majd a férfikar egy ősi, arab nyelvű éneket ad elő, ezt egy korai keresztény, 6. századi, latin nyelvű, ó-római karácsonyi ének követ, majd Dukay Barnabásnak a férfikarszámára komponált motettája hangzik el. A szerző vezényli a művet, amelyet Balázs Edgár, Bubnó Lőrinc, Oláh Marcell, Bubnó Márk és Pechan Kornél ad elő.

Ezután a görög-bizánci középkorból három jellegzetes karácsonyi kántáló ének következik Bubnó Lőrinc feldolgozásában.

A koncert második felében az értelmükben akadályozott gyermekekből és fiatalokból álló Parafónia Zenekar Vivaldi: a Tél – Largo tételét, valamint Brahms Bölcsődalát adja elő, majd osztrák és magyar kántálóénekeket játszanak. Ezt követően egy karácsonyi harangozást ad elő a Szent Efrém Férfikar, amit a férfikar művészeti vezetője, Bubnó Tamás ősi bizánci liturgikus szövegre és magyar görögkatolikus dallamra írt egyik műve követ, majd Szardínia szigetének népi hagyományából egy karácsonyi bölcsődalt, egy ukrán nyelvű köszöntőt és egy szláv karácsonyi éneket hallhat a közönség, utóbbit Alekszandr Szemjonov szentpétervári karnagy feldolgozásában.

A hangverseny utolsó részében a Parafónia Zenekar és a Szent Efrém Férfikar közösen lép föl. Először egy kárpátaljai ruszin karácsonyi ének magyar változata hangzik el, majd egy vidám görög nyelvű újévköszöntőt adnak elő. Végül a hagyományhoz híven a kiosztott kottalap segítségével a hangverseny közös énekléssel zárul, melyhez a közönség is csatlakozhat.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás 2002-ben alapította. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolása. Énekeltek többek között a King's Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.

A sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart 2004 óta Fabényi Réka vezeti. Az együttes a Heinrich Ullrich német gyógypedagógus által kidolgozott speciális színes kottarendszer, az ún. Ulwila módszer segítségével bizonyítják, hogy a zene mindenkié!

Jegyek elővételben 4.000 és 2.000 forintos áron érhetőek el a Jegy.hu hálózatában

További információ: www.szentefrem.hu/orientale-lumen

Fotó: Orban Domonkos