Business


Pénzügyekre fel! Elindult a Zsebpénzügyes ifjúsági pénzügyi vetélkedő

Elindult az ifjúsági pénzügyi tudatossági vetélkedő, a Zsebpénzügyes. Az iskolák és a résztvevők amellett, hogy életre szóló élményt és tapasztalatot szereznek, értékes nyereményekkel, okostelefonnal, tablettel és laptoppal is gazdagodhatnak.

A vetélkedőre október 25-ig nevezhetnek a három fős diákcsapatok a zsebpenzugyes.hu oldalon. A legtöbb csapatot kiállító iskola 15 db komplett számítógépet (desktop PC, monitor, klaviatúra és egér) kap az Intrum Justitia jóvoltából. A 16-17 éves iskolás diákokat megszólító program célja, hogy játékos, kreatív, ugyanakkor elgondolkodtató formában fejlessze és mélyítse el a középiskolások pénzügyekkel kapcsolatos ismereteit, képességeit, pénzügyi önállóságra tanítva őket.

Pénzügyek korhatár nélkül

Az Intrum Justitia nemrég közzétett Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből kiderült, hogy a 18-34 év közötti magyarok számára fontos a pénzügyi tudatosság. A megkérdezettek több mint fele havi szinten tesz félre, és elsősorban saját otthonra spórolnak. Ezért döntött úgy Európa legnagyobb Credit management vállalata, hogy megszervez egy társadalmi projektet, amely kifejezetten a középiskolásokat szólítja meg, és pénz-tudatosságra neveli őket.

„Mindannyian szeretnénk gondoskodni magunkról és szeretteinkről, de egy előnytelen hitel vagy rossz időszak minden számítást keresztülhúzhat. Éppen ezért a pénzügyi jártasság olyan kompetencia, amit a diákoknak még azelőtt kell elsajátítaniuk, hogy kilépnek a nagybetűs életbe.” – mondta el Felfalusi Péter, az Intrum Justitia vezérigazgatója.

A Zsebpénzügyes ezért a 16-17 éves fiatalokra lett szabva: a változatos, kreatív, ugyanakkor elgondolkodtató fordulók egymásra épülve, az alapoktól (a háztartásokat érintő napi pénzügyi folyamatok, alapfogalmak, definíciók) az egyre összetettebb problémák modellezéséig tét nélkül segítenek a résztvevőknek tudatos döntéseket hozni. A kvíz, esszé és esettanulmány jellegű feladatokat a csapatok közösen gondolkodva oldják meg.

A vetélkedő szakmai védnöke a középiskolások oktatásában, felkészítésében évtizedes tapasztalattal rendelkező Studium Generale.

A vetélkedő első két fordulója online, a zsebpénzügyes.hu weboldalon keresztül zajlik, a döntőre élőben kerül sor. A weboldalt a szervezők folyamatosan frissítik hasznos tanulmányokkal, olvasmányokkal, amelyek segítik a felkészülést az egyes fordulókra.

 A vetélkedő menete

  • Regisztrációs időszak: 2017. október 4. – 25.
  • Első forduló (online): 2017. október 27.
  • Második forduló (online): 2017. november 10.
  • Döntő (élő): 2017. december 9.

A versenyzők felkészülését egy felnőtt támogató, tanár vagy szülő segíti. A vetélkedő egy online kvízzel veszi kezdetét október 27-én. Azok a csapatok, amelyek sikerrel vették az első akadályt (megyénként 5-5), a szintén online november 10-i második fordulóba jutnak, ahol már hosszabb, kifejtendő kérdésekre kell válaszolniuk.

 A vetélkedő zárásaként a legmagasabb pontszámot elérő, összesen 21 (megyénként egy, és két budapesti) csapat Budapesten, az élő döntőben mérik össze pénzügyi tudásukat. A döntőn egy esettanulmány keretében tesztelik a résztvevők pénzügyi felkészültségét.

A megoldásokat minden csapat egyénileg prezentálja a közönségnek és a zsűrinek, amely Felfalusi Péter az Intrum Justitia vezérigazgatója, a Studium Generale képviselője, továbbá Osváth Richárd paralimpikon, kerekesszékes vívó hármasából fog állni. A döntő moderátora Buda Márton rádiós műsorvezető lesz.

Az Intrumm Justitia tudja, hogy a 21. században a pénzügyi tudatosság mellett a digitális ismeretek is kulcsfontosságúak annak érdekében, hogy a fiatalok megállják a helyüket a modern világban. Ezért a diákok mellett az iskolák is értékes díjakban részesülnek. A legtöbb csapatot kiállító intézmény számítógépes parkját fogja az Intrum Justitia felfrissíteni, ennek keretében 15 db komplett számítógépet (desktop PC, monitor, klaviatúra és egér) biztosít az iskola számára a 2018-as tanév folyamán.

További információk a versenyről, regisztráció: http://zsebpenzugyes.hu/

A verseny Facebook oldala: https://www.facebook.com/zsebpenzugyes