Business


Sadiq Khan milliókat követel a Volkswagentől

Egészen pontosan 2,5 millió font (900 millió forint) kártérítést kér az autógyártó cégtől, ami a tavaly kirobbant a teszteredmény-hamisítási botránnyal hozható összefüggésbe.


London polgármestere a hivatal által kiadott közleményben ismerteti, miért követel több millió fontot a német járműgyártó csoporttól. A közel kilencszáz millió forintos összegre azért tart igényt a szerv, mert a Transport for London (TfL), a közlekedésért felelős szervezet, körülbelül ennyi bevételtől esett el a londoni belvárosi behajtási díjból a hamisított gyári szennyezőanyag-kibocsátási értékek után járó engedmények miatt.Dízelbotrány

A Volkswagen kálváriája azzal kezdődött, hogy az EPA szerint a VW járművek közül 482 ezer dízelüzemű járműbe, olyan szoftvert telepítettek, amelynek manipulálják a károsanyag kibocsátás eredményét, hogy azok megfeleljenek ez előírásoknak. A Volkswagen beismerte a csalást, amely világszerte közel 11 millió gépjárművet érint, amelyek közül 8,5 millió az európai piacokon landolt.De mi az összefüggés, a dízelbotrány és a londoni közlekedés illetve a kiesett hatalmas összeg között? Többek között az, hogy 2003-ban a londoni közgyűlés elfogadta az intézkedést, miszerint minden belső égésű motorral hajtott, nem tömegközlekedési vagy közszolgálati jármű vezetőjének 11,50 fontot, körülbelül 4200 forintot kell fizetnie, ha hétköznap reggel hét és este hat óra között autóval átlépi a belvárosi fizetős zóna határát. A kezdetekben, az összes még csak 5 font volt, ám az évek alatt megduplázódott, a csavar a dologban mégis az, hogy azok a járművek, amelyek elektromos vagy hibridüzeműek, illetve alacsony károsanyag-kibocsátásúak, azok mentesülnek a díjfizetés alól.

Na már most, Sadiq Khan a TfL adataira hivatkozva írta meg felszólítását a Volkswagen brit érdekeltségének, miszerint Londonban legalább ötszázezer Volkswagen - illetve az általuk gyártott egyéb modell közlekedik. A fél millió autóból körülbelül nyolcvanezer dízelmotoros kocsiba szerelhették be azt a szoftvert, amely érzékeli, ha a motor teljesítményét laboratóriumi körülmények között mérik, és ekkor a mindennapi használatnál jobb szennyezőanyag-kibocsátási értékeket produkál.

A fenti információkat és adatokat alapul véve a londoni polgármester 2,5 millió font kártérítést vár a Volkswagentől, amit teljes egészében olyan londoni iskolák megsegítésére fordítana, amelyek a kritikusan szennyezett levegőjű negyedekben működnek.

Sadiq Khan nem csak a városháza, hanem azon londoniak nevében is felszólalt, akik megvásárolták a teszthamisító szoftverrel felszerelt Volkswagen gyártmányokat. A dízelbotrány, ami az USA-ban robbant ki, és terjed futótűzként szerte a bolygón eddig 15 milliárd dollár költséget zúdított a Volkswagen nyakába.