Business


Sri Lanka, a magyar turisták egyik kedvence

A sziget nemcsak a teáról híres! A Srí Lankai Turisztikai Promóciós Iroda (SLTPB) 2018-ban Magyarországot választotta, hogy az érdeklődőknek különleges programokat ajánljanak, mivel a Kelet-Európai régióból 2017-ben nőtt a turisztikai beutazások száma.

Az idén május 14-17-én Varsóban, Krakkóban és Budapesten a helyi turisztikai ipar képviselői találkoztak Sri Lankai utazásszervezőkkel a 2018-as Road Show részeként. Az eseményt a SLTPB kezdeményezte. Célja a meglévő együttműködés erősítése a turisztika területén, valamint új üzleti kapcsolatok kialakítása az országok között.

Az Üzleti Fórum - Road Show 2018, a kelet-európai bemutatkozás része. Az befejező találkozóra Budapesten került sor, amelyen a magyar utazási irodák képviselői  lehetőséget kaptak arra, hogy a B2B találkozók során a Srí Lanka-i turisztikai ipar képviselőivel tárgyaljanak.

- Srí Lanka olyan hely, ahol mindenki talál magának valamit - a magas hegyektől, a tea ültetvényektől a tenyér dzsungelig és a gyönyörű strandokig. A vad természet szerelmesei láthatják itt az állat- és növényfajták sokféleségét.

A történelem és a műemlékek lenyűgöznek minden lépésnél: több mint 2550 éves kulturális örökségünk nyomai fedezhetőek fel - mondta Madubhani Perera,

a Srí Lanka-i Turizmusfejlesztési Iroda marketing igazgatója. A sziget főbb látnivalóit említve így emelte ki a turisztikai kínálatok sokszínűségét. Ez azonban nem minden! - Srí Lanka is tökéletes hely azok számára, akik értékelik az aktív pihenést. Kiváló feltételeket nyújt a trekking, rafting, szörfözés, siklóernyőzés, léggömb-repülés, biciklizés, hegyi kerékpározás és golfozás számára. Mindezek nagy érdeklődést keltenek és elősegítik Sri Lanka imázsának emelését. A közép-európai piac nagyon fontos számunkra ebben a tekintetben – fejezte be Madubhani Perera.

Köszönhetően a jól csatlakozó repülőjáratoknak, Magyarországról gyorsan növekszik a Sri Lankába utazó turisták forgalma. A beutazások száma 2017-ben 4951 fő volt, míg 2018 Április végéig 2512 magyar turista érkezett a szigetre. A mai adatok szerint több mint 2 millió érdeklődő csodálta meg a világ minden tájáról az Indiai óceán könnycseppjének is nevezett szigetet.

Kelet-Európa növekvő piac Sri Lanka számára, például tavaly több mint 15 000 turistát fogadtak Lengyelországból. Az ázsiai ország az évek során számos biztató eredményt ért el és kialakított egy jól megalapozott védjegyet a globális színpadon, mint ideális úti cél azon embereknek részére, akik szeretnek felfedezni dolgokat egy életre szóló utazás során.

A külföldön dolgozó Sri Lankai munkavállalók deviza átutalásait és a ruházati ipar bevételét követően a turizmus jelenleg a harmadik legnagyobb devizatermelő ágazat. Az elmúlt évben 3,5 milliárd USA dollár bevételt biztosított az országnak. Az idei első 4 hónapban több mint 880 000 fővel nőtt a beutazók száma, ami 16,7%-s növekedést jelent.

Az amerikai National Geographic Társaság Sri Lankát választotta 2018. év tavaszán a legjobb utazásokat kínáló országnak.  2017. évben szintén a szigetország kapta a Legjobb Ázsiai Turisztikai Desztináció és Legjobb Ázsiai Kalandturizmus Desztináció Díját a Maldív-Szigeteken megtartott Világ Turisztikai Díjátadón. Valamint megkapta Conde Nast Reader 's Travel Awards 2017 díjat, amit a kedvenc feltörekvő tengerentúli desztinációnak ítélnek oda.

A nemzetközi sajtóban is számos ajánlás jelent meg, például „Hova utazzunk 2017.-ben” vagy  „A 20 legjobb úti cél ebben az évben„ amelyet a Bloomberg ajánlott. Továbbá a National Geographic Travel által ajánlott „Galle mint top Sri Lankai úti cél a legforróbb téli időszakban„ - valamint a Brit Vogue által ajánlott „2017. év 10 legjobb úti célja„

Ezek a megjelenések is megerősítik, hogy Sri Lanka felkerült azon legjobb turisztikai desztinációk listájára, amelyek tökéletes vakációt biztosítanak.

A World Surf League (Szörfözők Világ Ligája) az Arugam Bay nevű szörfös öblöt nevezte meg Ázsia Szörfös Fővárosának. Az amerikai Discovery Channel a Unawatuna nevű strandot jelölte meg , mint a Világ Legjobb Strandját. A Hikkaduwa, Nilaveli, Trinco és Passikudah nevű helyek arról híresek, hogy itt a legjobb úszni, fürödni és sznorklizni ( pipával búvárkodni).

A Sri Lankai Turisztikai Promóciós Iroda célja, hogy 2020.-ra Sri Lanka legyen az egyik leghitelesebb, legjobb emlékeket ébresztő és legkülönösebb helyeket ajánló turisztikai célpont, évente 4,5 millió turista fogadásával és éves szinten 7 milliárd USA dollár bevételt biztosítva az országnak. Az Iroda jelenleg 5 főbb piaci célpontot jelölt meg: India, Kína, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország.