Business


Vállalkozás Angliában, magyarként

Vállalkozni mindig nagy kihívás, főként ha ezt az Egyesült Királyságban tervezzük.
A cégalapítás mikéntjéről Bodó Aliz, a Wise-Bookkeeping Services könyvelőiroda alapítója számolt be részletesen, aki maga is szerencsét próbált Angliában mint vállalkozó. Következzenek a tapasztalatai, tanácsai.

Magyarként vállalkozást indítani Angliában meglepően egyszerű. Vannak, akik az alkalmazotti tevékenységüket folytatják magánvállalkozóként, míg mások az előre megtervezettek szerint haladnak a cégalapítás rögös útján. Persze nem csak ez a két opció létezik az indulást illetően, ahány élettörténet, annyi indok, de egy valami általánosan elmondható: sok múlik a körülményeken, illetve a cég természetén, célján. 

Ha a vállalkozás célja egy új termék, szolgáltatás bevezetése, esetleg egy teljesen új iparág kialakítása, akkor a tervezési időszakra nagy hangsúlyt kell fektetni, és oda kell figyelni az ötlet levédésére, illetve az ezzel járó teendőkre. Ha olyan tevékenységet szeretnénk végezni, amely már létezik, és fő célunk a jövedelemforrás megteremtése, akkor a minimum követelményeknek kell megfelelnünk.  

Az első lépések, Sole Trader, LTD

Az Egyesült Királyságban élő magyar akkor indíthat vállalkozást, ha:
- van lakcíme
- van egészségbiztosítási száma
- rendelkezik „High Street” bankszámlával
- rendelkezik a tevékenységhez szükséges végzettséggel, tapasztalattal, referenciákkal
- nevére szóló háztartási számlával
- esetleg rendelkezik angol jogosítvánnyal és autóval.

Előnyös, ha angliai ingatlan tulajdonosa vagy bérlője, amely a saját nevén van. utóbbi nem kötelező, de hasznos a referencia szempontjából (pontos fizető-e stb.). 
Ha mindez rendelkezésre áll, akkor a következő lépés, hogy kiváltsunk egy magánvállalkozói adószámot, illetve a szakmájához kapcsolódó Public Idemnity vagy Public Liability biztosítást, attól függően, hogy szolgáltatást vagy termékeket szeretnénk-e árulni. Ezekről részletesen a szakmához kapcsolódó szervezeteken keresztül lehet informálódni. 

Attól függően, hogy milyen jövedelemszintre számítunk az első évben, Sole Trader-ként érdemes kezdeni, amelyhez „Unique Tax Reference” vagy UTR egyéni adószámra lesz szükségünk. Ezt egyszerűen be lehet szerezni egy nyomtatvány kitöltésével és postázásával. Általában 4 héten belül megküldik az adószámot. A HMRC azt kéri, hogy a magánvállalkozói tevékenység kezdetétől számítva 3 hónap alatt töltsük ki a fenti nyomtatványt, és szerezzük meg az adószámot.

Miután kiváltottuk a vállalkozói adószámunkat, figyelni kell arra, hogy minden adóévet követően elküldjünk egy adóbevallást (Self Assessment Tax Return). Fontos megjegyezni, hogy az adóbevallás elküldése nem egyenlő az adó fizetésével. Az alacsony keresetű magánvállalkozók csupán társadalombiztosítást fizetnek, viszont ha nem küldenek bevallást, azért büntetést kapnak.

Érdemes szereznünk egy Government Gateway Login-t is, amellyel online tudjuk kezelni bevallásunkat. Szintén hasznos, ha külön bankszámlát nyitunk, de nem szükséges, hogy az „üzleti” bankszámla legyen, mert lehet akár egy ingyenes debit kártyás számla is, amelyen csak az üzleti tranzakciók mennek keresztül.

Aranyszabály: a könyveléshez minden információt el kell menteni. Ha szolgáltatást nyújtunk, akkor a jövedelem, a kiadás, a kliensek címe, neve, illetve a kliensekhez való utazások feljegyzése az elsődleges. Ha termékek eladása a cégünk profilja, akkor a termékek készítésének, illetve beszerzésének költségeit is le kell jegyezni. Hasznos, ha év közben folyamatosan könyvelünk.

Limited Company-t akkor érdemes alapítani, amikor már tudju, az előrejelzéseink alapján, hogy a profitunk eléri a £25,000-t. Limited Company esetében a szabályok minden téren szigorúbbak, és érdemes Chartered Accountant szolgáltatását keresni az év végi Corporation Tax, illetve Companies House ügyintézéshez. A cégalapítást viszont magunk is egyszerűen elintézhetjük a Rapid Formations cég segítségével.

Cégalapításnál fontos külön üzleti bankszámlát nyitnunk, amelyen szigorúan csakis üzleti költségeket szabad keresztülvinni. Ha eleinte Sole Trader-ként kereskedtünk, amelyhez külön bankszámlánk volt, azt a számlát nem tudjuk tovább használni a LTD Company-hoz
Fontos, hogy alapítandó cégünk cégszámához külön bankszámlát nyissunk. Az első néhány hét nehézkes lehet bankszámla nélkül, de ezt be lehet tervezni az alapítás időzítésébe.

Fontos, hogy meggyőződjünk róla, hogy a cégalapítók nem regisztrálnak minket PAYE-ra, amíg a kiválasztott Chartered Accountant-unkkal értekeztünk, és kidolgozták-e az adótervünket az előttünk levő évre. Bár az év végéig nem lesz szükségünk rájuk, ha az év elején megtaláljuk és megbízzuk őket, és beiktatunk egy ’tax-planning’ találkozót. Sokkal jobb úton járunk majd év közben, ha megfogadjuk javaslatukat, és alkalmazottként bejelentjük magunkat, valamint bérszámfejtésre megbízunk valakit, hiszen a bérszámfejtést már szigorúan havonta kell kezelni és jelenteni HMRC-nek

Általában a leghatékonyabb adózási forma a havi alkalmazotti fizetés és az év végi osztalék kombinációja. Bár nemrégen emelték fel az osztalékadót, még mindig jobban jár az a közép és magas sávú forgalommal rendelkező vállalkozó, aki alkalmazottként is bejelenti magát cégéhez, illetve osztalékot is kivesz, mint az, aki például egyenlő szintű keresettel Sole Trader marad bérszámfejtés nélkül.

Végül a VAT-ról. Azoknak érdemes VAT-re regisztrálni önkéntesen, akik szeretnének szolgáltatást nyújtani náluk nagyobb, B2B VAT regisztrált cégeknek, hogy növeljék az esélyüket egy szerződés „landolásában”. Akik B2C-vel, tehát egyéni kliensekkel foglalkoznak, azoknak nem igazán éri meg az önkéntes regisztráció, ha a tevékenységükből adódóan sok a VAT-os költségük, amit vissza tudnának igényelni. Például bizonyos nyersétel-termesztők nem számlázhatnak VAT-ot az árujukért, viszont vissza tudják igényelni a költségeiken a VAT-ot, ha önkéntesként regisztrálnak.
A kötelező VAT-regisztrációt az évi (jelenleg) £82,000-es forgalomnál érjük el. Ha ez nem sikerül, akkor innentől fogva minimum negyedévenkénti könyvelést és VAT-bevallást kell alkalmaznunk.

A marketingben pedig mindig vannak új dolgok, amiket meg kell tanulni, majd alkalmazni őket. A trendek követésére a Google és a YouTube mindig hasznos, de a helyi Community College által tartott tanfolyamokon, esetleg a helyi vállalkozók által tartott ’workshop’-okon is lehet informálódni.

A Magyarországon élő magyarok szempontjából nem kötelező, viszont valószínűleg egyszerűbb céget alapítani, mint Sole Trader-ként elindulni. Főleg ha nem rendelkezünk angliai címmel, mert például a cégalapító szolgáltatás részeként kaphatunk címet. A cég megalapítása után a jogok és kötelességek többnyire egy szinten járnak az angliai rezidens cégtulajdonosokkal. A legfontosabb, főleg ha az angliai cégünk nem az egyetlen jövedelemforrásunk, amikor Magyarországon élünk, mindkét országban egyeztessünk egy könyvelővel az összes cégünkkel, illetve jövedelemforrásunkkal kapcsolatban. Az angliai szabály szerint ott kell adóznia a személynek, ahol hosszú távú rezidens. Ha valaki angliai rezidens, és van jövedelme külföldi (pl. magyarországi) ingatlanból, azt az idekinti bevalláson szerepeltetni kell. Nem a nemzetiség számít, hanem a fő tartózkodási hely.

Hasznos tanácsok 

Fontos tehát, bárhogyan döntünk is, illetve bármely opciót választjuk is, mindig személyre szóló tanácsot keressünk, és minél több információt adjunk a tanácsadónknak. Az információ visszatartásából adódó komplikációk a saját felelősségünk, és mi fogjuk elszenvedni a következményeit is, természetesen legtöbbször anyagilag. Érdemes tehát nem takarékoskodni a tanácskéréssel, és inkább előre megfizetni tanácsadás árát, mint utólag fizetni a konzekvenciáját annak, hogy előre nem kutattunk alaposan, illetve nem fizettük meg a tanácsadást. Mert a tanácsadás ára mindig alacsonyabb, mint a nem tudásból származó pluszköltség.
Az angliai adózási, illetve kereskedelmi szabályok nagyon flexibilisek, és a vállalkozók érdekeit nézik, tehát érdemes a szabályokat ismerni és betartani. Így az élet sokkal egyszerűbb és termékenyebb lesz rövid és hosszú távon egyaránt.

szerző: Bodó Aliz