Család


Bútorápolási Kisokos: Legyen olyan, mint új korában!

A téli nagytakarítás egyik opcionális, de annál fontosabb eleme a bútorok ápolása.

 

Idén sem ússzuk meg a hideg időjárást, itt vannak az első mínuszok, ilyenkor több idő van az otthoni serénykedésre – a rendhagyó körülményekről nem is beszélve. Mivel a különböző anyagok különböző felületkezelést és karbantartást igényelnek,  ímea legfontosabb tanácsok és tudnivalók.

 

Fa és furnér

A fából készült bútorok egy egész életre megmaradhatnak eredeti, hibátlan állapotukban, ha vigyázunk rájuk. Mivel a nedvességet nem szeretik, részesítsük előnyben a száraz takarítást, a portörléshez sima törlőruhát vagy mikroszálas törlőkendőt használjunk – utóbbi minimálisan polírozza is a bútort!

 

A száraz portalanítás után a fának a természetes nedvességét folyamatosan konzerválni kell politúrral, vaxszal, vagy akár magas viasztartalmú ápolószerekkel. Különben szálkássá válhat és repedések jelenhetnek meg rajta.

Az üzletek polcain számos méhviaszos bútorápolót találunk, természetesen ezek is hatékonyak. Ha viszont házilag szeretnénk hasonló, csillogó hatást elérni, akkor lenolaj és egy teáskanál só keverékéből cseppentsük rá egy törlőruhára, azzal töröljük át a bútort! A lenolajos oldat mellett vannak, akik az olívaolaj és pár csepp citromlé kombinációjára esküsznek. Bármelyik is legyen a befutó, az biztos, hogy környezetbarát megoldást választottunk!

 

Laminált lap

A modern háztartásokban talán a laminált lapokból készült bútorokból találjuk a legtöbbet, nem véletlen. Ezeket eleve úgy alkották meg, hogy ne kelljen túl sokat foglalkozni velük. Azonban fontos, hogy semmilyen körülmények között nem bírják a nedvességet, ahogyan a párát sem. A problémák nem a felületen, hanem az él-zárásnál jelentkezhetnek. A hagyományos él-fóliázott bútor könnyedén elválik, ha nedvesség éri. Ezt a főleg konyhai és fürdőszobabútorok esetében alkalmazott ABS él-zárással lehet megakadályozni, amely a nedvesség beszivárgásának az útjába áll. A másik veszélyforrás az összekarcolódás. Ezért, ha takarítjuk őket, mindenképp puha ronggyal tegyük!

 

Konyhapult, munkalap

 

Bármilyen munkalapról is legyen szó, tömörfáról vagy gránitról, az tulajdonképpen aranyszabály, hogy a szennyeződéseket ne hagyjuk a felületre rászáradni! Amint lehet, takarítsuk le! Összességében, a túlságosan erős súrolószereket is célszerű kerülni! Ha pedig fából készült a munkalap, akkor van néhány specifikus lépés, amit célszerű megtenni.

A tömörfa munkalapot típusához való olajjal érdemes kezelni, első lépésként nedves ruhával kell megtisztítani. Ha megszáradt a felület, akkor szivaccsal fel is lehet vinni az első réteg olajat, rajta hagyni a munkalapon 20-30 percig, a maradékot pedig letörölni – az ideális eredmény érdekében kétszer szükséges megismételni!

 

A konyhai pultok mellett más felhasználási területek esetében is (párkányok, könyöklő, padló, fal) népszerű a márvány. A felület takarítása azonban speciális tisztítást igényel, hogy ne maradjon nyoma a különböző – például a vörös bor, paradicsomszósz, virágszirom, vagy lehullott növény levelek által okozott – foltoknak. A tapasztalat szerint a márvány esetében a szódabikarbóna és a víz elegyeként kapott pépes krém kiválóan alkalmas tisztító szer.

 

Bútorszövet

Amilyen hálás anyag a bútorszövet, annyira problémássá válhat, ha összekoszolódik. Éppen ezért, az első számú ápolási tipp a megelőzés!

 

Célszerű a bútorszövetet hetente kiporszívózni (minél kisebb szívóerejű beállítás mellett), valamint egy puha kefével szálirányban átkefélni! Időnként pedig egy enyhén nedves ruhával is áttörölhetjük! Összességében próbáljuk elkerülni, hogy a különböző szennyeződések és foltok beivódjanak a szöveg legmélyébe – ha mégis sikerül leenni vagy leinni a szövetet, akkor forduljunk kárpittisztítással foglalkozó szakemberhez, hiszen a felesleges súrolással és vegyszerekkel visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk!

 

Bőr és műbőr

 

A bőr és műbőr bútorokra egyaránt igaz, hogy óvni kell őket a közvetlen napfénytől, mert nedvességtartalmuk elvesztésekor kezdenek berepedezni – ezt a folyamatot kell megelőzni! A rendszeres ápolás lehet portalanítás puha ruhával, esetleg enyhén nedves kendővel, egy dolgot tartsunk észben: semmiképp se dörzsöljük! Bizonyos időközönként – amikor már kicsit szennyezettebb a felület – szappanos vízbe mártott ruhával is áttörölhetjük.

Mivel a bőr és a műbőr kifejezetten érzékeny felület, célszerű 3-4 havonta bőrápoló szerrel áttörölni. A bőrápoló ebben az esetben kizárólag bútorhoz készülhet, minden más – ruhára vagy cipőre szánt – vegyszer elszínezheti, rongálhatja a bútor felületét.

 

Rattan

 

Végezetül erről a népszerű kerti bútortípusról is szót ejtünk. Mivel ezek a bútorok sokszor a szabadban vannak, kiemelt figyelmet kell fordítani az állagmegóvásra. Az általános tisztítást puha kefével, illetve szappanos vízbe mártott ruhával tudjuk megtenni. De figyeljünk arra, hogy a mosószeres vizet ne hagyjuk beivódni – töröljük át egy másik nedves ruhával is! A nedvesség ugyanakkor szintén nem tesz jót neki, ezért vagy rögtön tegyük ki a napra, vagy használjunk száraz törlőt, végezetül pedig egy kis bútorápoló olaj itt is kelleni fog!

Fontos tudnivaló: bármilyen bútorról is legyen szó, kerüljük a klórtartalmú vegyszereket és az olyan szerves oldószereket, mint az aceton vagy a benzin, a szemcsés súrolószereket pedig inkább hagyjuk meg a fürdőszobai takarításokhoz!

A tanácsokat Boncz Péter, a Praktiker szakértője állította össze.

 

Fotókredit: 123RF, Praktiker