Család


Ezt nézd meg: középiskolai matematika tananyagok ingyenesen!

10 éves születésnapját ünnepelte a mateking.hu

Közel tíz évvel ezelőtt, napi 5-6 látogatóval és 30 darab tananyaggal indult a mateking.hu, de ma már 150.072 regisztrált felhasználóval rendelkezik és Magyarország legnépszerűbb egyetemi matekoktató weboldalává nőtte ki magát. A jubileumi születésnap alkalmából úgy döntöttek, ingyenessé teszik 71 középiskolásoknak szóló tanagyagukat. Emellett hat iskola minden tanulójának és matematikát oktató tanárának ingyenes hozzáférést biztosítanak a holnapon megtalálható összes középiskolai matek tananyaghoz, összesen 9.7 millió forint értékben.

Mosóczi András bő egy évtizeddel ezelőtt határozta el, hogy létrehoz egy webes felületet, ahol a matematikának - a fejében létező - nagyon logikus és végtelenül egyszerű képét valahogyan mások számára is elérhetővé teszi.

A tökéletes példa, hogyan lehet felépíteni valamit a semmiből

Az ötletgazda akkoriban az IBS-en volt óraadó tanár, így az iskola tulajdonosához, Tamás Istvánhoz fordult ötletével, aminek megvalósítása nem kis anyagi ráfordítást igényelt. Tamás István ragyogó elképzelésnek tartotta az ötletet, és azt mondta, ő nem vágna bele, mert nem látja, miként fog ez valaha is megtérülni.

András és István kapcsolatának ez sem ártott, sőt, a projektnek ez adta meg az első lökést, András így egyedül vágott bele.

Amennyiben István akkor adott volna pénzt, ma sokkal hátrébb tartanánk, ha egyáltalán léteznénk – tette hozzá Mosóczi, aki szerint kevés dolog árthat jobban egy ötlet megvalósításának, mint a rosszkor érkező anyagi támogatás…

2010 tavaszán Mosóczi elkezdte keresgélni a lehetőségeket, milyen eszközökkel valósítható meg a lehető legkisebb erőforrással az ötlete. Így születtek meg a mai epizódok ősei, melyekben már megvalósult az az elképzelés, hogy az ember szeme előtt maguktól oldódjanak meg a feladatok, folyamatosan átalakulva és változva. Az unalmas tankönyves összekötő szövegek helyére pedig egyszerű, rövid és vicces magyarázatok kerüljenek.

 

Tavasszal minden rekordot megdöntöttek

Kisebb-nagyobb nehézségek árán, ledöntve az akadályokat, a problémákon felülkerekedve végül 2010 decemberében indult el élesben a mateking.hu, Kezdetben 30 tananyagát napi 5-6 látogató tanulmányozta.

Az azóta eltelt tíz év egy igazi siker sztori, vagy, ahogyan Mosóczi András fogalmaz: a mateking.hu története arról szól, hogyan lehet valamit a semmiből létrehozni, és arról, hogy az egyetlen titok annyi, csak erősen kell akarni.

A Mateking felületén 2010 és 2015 között 50 ezer ember regisztrált, 2015 és 2018 között ezt a számot megduplázták és elérték a 100 ezer felhasználót. Az utóbbi két évben pedig újabb mérföldkőhöz érkeztek, Magyarország legnépszerűbb egyetemi matekoktató weboldala már 150 ezres közösségé nőtte ki magát.

A napi látogatószám idén tavasszal mindent megdöntött. A koronavírus-járvány miatt az iskolák digitális oktatásra álltak át, a mateking.hu pedig a tanév végéig ingyenesség és regisztrációmentessé tette a teljes középiskolai matematikát. Naponta 30-60 ezren látogatták meg az oldalt, a matek érettségi előtti napon pedig 87 ezren gyakoroltak itt.

 

Jelenleg 2445 darab léptethető tananyag található az oldalon, és közel 30 tantárgy. Ezek közül az egyik legnagyobb a 40 témakörből és 430 tananyagból álló középiskolai matek, amely a teljes középiskolai anyagot felöleli. Tartalmazza az emelt szintű tananyagokat is, lehetővé téve mind a középszintű, mind az emelt szintű matek érettségire való felkészülést.

 

Felajánlás, felajánlás hátán

A tizedik születésnap apropóján és az újabb digitális oktatásra való átállás miatt a mateking.hu csapata nem tétlenkedett, a lehető legtöbb segítséget próbálják megadni a diákoknak.

Ezért döntöttek úgy, hogy hat iskola minden tanulójának és matematikát oktató tanárának ingyenes hozzáférést biztosítanak a középiskolai matek tananyaghoz összesen 9,7 millió forint értékben.

A honlap tulajdonosai emellett egy rendkívüli felajánlást is tettek a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület ösztöndíj programjában résztvevő általános iskolás felsős, középiskolás és egyetemen tanuló hallgatóinak. Ők közel 500 ezer forint értékű ingyenes hozzáférést kaptak a teljes középiskolai matematika tananyaghoz, illetve a felsőoktatásban tanulók 2-2 egyetemi tantárgyhoz 200 napra.

A jótékonykodásból pedig sosem elég: a középiskolai matek kurzusban 71 epizódot tekinthet meg most bárki teljesen ingyen, ráadásul témakörök szerint kiválogatva: https://www.mateking.hu/ingyenes-kozepiskolai-matek-epizodok