Család


Hogyan engedjük el a gyereket táborozni?

Kitört a nyári szünet. Amíg a fiatalság fesztiválozni jár, a gyerekeket rengetek nyári tábor várja. Hogyan segítsük őket, hogy ez az élmény minél élvezetesebb, veszélytelenebb legyen számukra?

1. Beszéljük át előre a teendőket

A nyári táborokban már elvárnak több-kevesebb önállóságot, és ezt még indulás előtt érdemes tudatni gyermekünkkel. Egyeztessünk a napi teendők szükségességéről, pakoljunk be közösen a bőröndbe, beszéljük meg előre, hogyan fogjuk tartani a kapcsolatot. Még ha aggódunk is elengedni, ezt ne súlykoljuk belé indulás előtt, mert ezzel azt az üzenetet közvetítjük, hogy nem bízunk benne, hogy megállja a helyét a táborban.

2. Adjunk nekik teret

Fontos, hogy ha elengedtük gyerekünket táborba, ne szakítsuk ki a helyszín valóságából, ne csüngjünk a nyakában, ne hívogassuk naponta. Érdemesebb inkább a táborvezetőre rácsörögni gyakrabban, és tőle érdeklődni csemeténk hogylétéről. Vele heti egy-két telefonbeszélgetés bőven elég, kivéve ha ő maga igényel többet.

3. Készüljünk napsütésre, esőre, viharra

Az időjárás még nyáron is ki tudja kezdeni az embert. Menjünk biztosra, hogy gyerekünk, ha táborba megy, minden eshetőségre pakol: legyen nála naptej, esőkabát, vízhatlan ruha. Még ha az időjárás-jelentés felhőtlen, meleg napokat jósol is beüthet egy hidegfront, vagy egy hirtelen hőmérséklet-csökkenés: a sapka-sál-kesztyű kombináció ilyenkor talán túl extrém, de egy pulóver, vagy egy melegebb nadrág semmiképp sem árthat.

4. Az egészség az első

Ne számítsunk a legrosszabbra, de készüljünk fel rá. Habár a valamire való táborok biztosítanak elsősegélykészletet, ragtapaszt, betadint, stb, nem árt, ha gyerekünknél is van egy alapvető EÜ-csomag, amivel kisebb sérüléseket, horzsolásokat tud kezelni. Az egészség megőrzése szempontjából fontos még, hogy biztosítsuk gyerekünket, hogy elég vizet iszik a tábor során, valamint folyamatosan használ naptejet. A napszúrás elkerülése végett érdemes baseball-sapkát is csomagolni.

5. És ha nem érzi jól magát?

Szakemberek szerint nem is szabad előre felkészíteni a gyereket erre az opcióra, mivel ez szorongást okoz, és gyakran válik önbeteljesítő jóslattá. Ha mégis ilyen problémák adódnának a táborban, először inkább a kísérő pedagógusokkal egyeztessünk, és csak amennyiben ők sem tudják megoldani a problémát, jöjjön szóba a korai hazajövetel.

 

Kép: dunakeszipost.hu