Család


Iskolakezdés: sokat spórolunk rá, de még mindig megterhelő

Míg a családok negyede számára problémamentesen telik az iskolakezdés, minden harmadik szülő kifejezetten stresszesnek éli meg.

A szülők számára az anyagi nehézségek, a diákoknak pedig a korán kelés okozza a legtöbb fejtörést – a viszontlátás öröme azonban szinte minden tanulót motivál.

A szeptemberi iskolakezdés minden család számára meghatározó időszak: amellett, hogy a beiskolázás gyakran igen magas költségekkel is járhat, számos szervezési feladat és fontos döntés hárul a szülőkre.

Ennek ellenére a magyar családok negyede gondtalannak éli meg az iskolakezdés időszakát – derül ki a Tchibo Family friss, a napokban újraindult “Töltsd fel az Osztályperselyt!” promóciója alkalmából készített reprezentatív kutatásából.

 

A végzős középiskolások szülei nehezebb helyzetben vannak

Bár a megkérdezett szülők harmada úgy véli, hogy nem okoz gondot számukra a beiskolázás, tízből négy szülőnek egyértelműen az iskolakezdés finanszírozása okozza a legnagyobb nehézséget: a 6-18 éves diákok szülei átlagosan 23 ezer forintot szánnak a beiskolázásra gyermekenként.

A végzős középiskolások szülei számára a közelgő szalagavató és ballagás miatt az átlagosnál is nagyobb költségekkel kell számolni: az iskolakezdést követően az érintett családok közel 60 százalékának nem marad pénze nagyobb, sürgős kiadásokra. Minden harmadik család ugyanakkor időben elkezd spórolni erre az időszakra, így számukra nem okoz jelentős anyagi terhet a gyermekek beiskolázása.

 

Osztálykirándulásra megy el a legtöbb extra osztálypénz

A kutatásból kiderült, hogy az osztálypénz havi összege kevés helyen haladja meg a 2000 forintot, ez azonban az évek előre haladtával egyre ritkábbá válik - a középiskolás osztályok csaknem negyede nem szed rendszeresen osztálypénzt. A legtöbb családnak ezek az összegek nem okoznak nagyobb nehézséget, a végzős középiskolások szülei azonban ebben az esetben is nehezebb helyzetben vannak: 38 %-uk érezhető havi kiadásnak érzi az osztálypénzt, 15 % számára pedig jelentős terhet jelent. Az osztálypénz jellemzően fedezi a legszükségesebb osztály kiadásokat, azonban a szülők nagy része fizetett már plusz osztálypénzt, amelyet legtöbbször osztálykirándulásra, a pedagógusok ajándékára, valamint a ballagás és szalagavató költségeire költenek az osztályok.

 

Apró ajándékokkal tesszük szebbé a tanévkezdést

A tanév során a legtöbb családnak az anyagi gondok jelentik a legnagyobb stressz forrást, ezt azonban szorosan követi a korán kelés, a házi feladatok elkészítése és ellenőrzése, a tanulással járó nehézségek, valamint a gyermekek év közbeni megbetegedése.

A diákok számára pedig szintén a korán kelés a vezető stressz forrás, azonban korcsoportonként más tényezők terhelik őket: míg a 6-14 év közötti diákokat a teljesítménykényszer és a túl magas elvárások, a gimnazistákat viszont a tanórák túl magas száma érinti a legrosszabbul. A szülők egyetértenek abban, hogy a mai iskolás generációnak mind az iskolakezdés, mind a tanév több teherrel jár, mint az ő idejükben, így sokféle módszerrel igyekeznek könnyebbé tenni a beiskolázást: tízből négy szülő új tanszerekkel, például hátizsákkal vagy tolltartóval kedveskedik iskoláskorú gyermekének, egy részük pedig apró ajándékokkal, meglepetésekkel, vagy egyéb jutalmakkal teszi kellemesebbé az első őszi napokat.

 

A Tchibo Family segít élményekhez jutni

Míg a diákok több mint 70 százaléka az iskolakezdésben azt várja a legjobban, hogy újra találkozzon a barátaival, a tanév során a legtöbben az új élményeket, az osztálykirándulást, a közösségi programokat, valamint a ballagást és a szalagavatót várják.

A Tchibo Family idén is útnak indította a “Töltsd fel az Osztályperselyt!” nevű promócióját. Ennek során 50 osztálynak összesen tízmillió forinttal segítenek a közös iskolai élmények megszerzésében: 2018. szeptember 3. és november 13. között minden megvásárolt Tchibo Family termék részt vesz a gyűjtésben.  Fel kell töltenünk a vásárlást igazoló blokk AP-kódját a promóció weboldalára, és megjelölni egy számunkra szimpatikus osztályt. A verseny végén a legtöbb blokkot gyűjtő 25 osztály mellett további 25 szerencsés osztályt lepnek meg a szabadon felhasználható pénznyereménnyel.

 

További információ: http://osztalypersely.tchibofamily.hu